ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Μόνο το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο

Συνεχίζεται η αποχή στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας

Με μόνη αρνητική θέση αυτή του ΚΚΕ, ξεκίνησε χτες η συζήτηση στο τελευταίο θερινό τμήμα της Βουλής, του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, εστιάζοντας τις ενστάσεις του στις εργασιακές σχέσεις που προκαθορίζει για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, καθώς και για το "άνοιγμα" της ψαλίδας μεταξύ των υψηλότερα και χαμηλότερα αμειβόμενων.

Οπως επισήμανε, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, χρειάζεται διδακτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης, κι αυτή είναι μία βάση για να συζητήσει κανείς το θέμα των αμοιβών τους. Ομως στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποσαφηνίζεται το θέμα της σχέσης εργασίας, κατά περίπτωση. Επίσης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η επιλογή της κυβέρνησης για χορήγηση μισθών με τη μορφή επιδομάτων - όπως καθορίζεται στο νέο μισθολόγιο - που δεν περιλαμβάνονται στο βασικό μισθό, έχει επιπτώσεις στα ερευνητικά ιδρύματα και είναι παράλληλα επικίνδυνο για το μέλλον. Ειδική αναφορά έκανε στα ερευνητικά κέντρα. Καταλήγοντας ο Απ. Τασούλας τόνισε ότι το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, σημειώνοντας προς την κυβέρνηση ότι "θα τα βρείτε μπροστά σας τα προβλήματα που δημιουργεί".

Θετική ψήφο επί της αρχής έδωσε - όπως είπε ο εισηγητής της Β. Κοντογιανόπουλος - η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναδιανομής των κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας, εφόσον από τον προϋπολογισμό θεωρούνται ανελαστικά. Την ίδια ψήφο δήλωσε ότι θα δώσει και το ΔΗΚΚΙ, προκειμένου να... "υπάρξει αναβάθμιση" στα πανεπιστήμια. Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου,δήλωσε πως ανάλογα με τις τοποθετήσεις των υπουργών στα άρθρα θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο.

Συνεχίζεται η αποχή

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποχή του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας από διδακτικά και εξεταστικά καθήκοντα. Το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ προκειμένου να συζητήσει την πορεία των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ χτες, η Γενική Συνέλευση του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε να συνεχίσει την αποχή από το διδακτικό και εξεταστικό έργο, με αίτημα την απόσυρση των διατάξεων εκείνων του νομοσχεδίου που παρέχουν τη δυνατότητα εξωπανεπιστημιακής απασχόλησης των μελών ΔΕΠ και αντικατάστασή τους με διατάξεις που να θεσπίζουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως μοναδική μορφή απασχόλησής τους, καθώς και απόσυρση των διατάξεων που αφορούν ελέγχους και βεβαιώσεις για την καταβολή των αποδοχών. "Σύμφωνα με την πάγια θέση του Συλλόγου και τις αποφάσεις των πανελλαδικών συνεδρίων του κλάδου μας, είναι απαράδεκτη η νομιμοποίηση και διεύρυνση της δυνατότητας χρήσης ακαδημαϊκών τίτλων για προσωπικούς κερδοσκοπικούς λόγους", τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν περνάνε οι εκβιασμοί του ΕΙΝ

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την επιβολή ενοικίου και να μην αποδεχτούν τον μεσαιωνικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των εστιών διατράνωσαν χτες το μεσημέρι οι εστιακοί φοιτητές της Θεσσαλονίκης στη συνάντησή τους, με τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) Γιάννη Κουμέντο.

Μέσα σε κλίμα έντασης, που τροφοδοτήθηκε από την απαράδεκτη και προκλητική στάση του Γ. Κουμέντου, οι φοιτητές έδωσαν το δικό τους τελεσίγραφο απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά τελεσίγραφα της κυβέρνησης, του υπουργείου και του ΕΙΝ. "Δεν παζαρεύουμε τη Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς. Να τελειώνουν τώρα όλα τα έργα βελτίωσης των Εστιών. Απαιτούμε παροχές σε όλες τις Εστίες ολόκληρη την ημέρα, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Διεκδικούμε δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές", είπε ο Κ. Παππάς μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης(ΣΟΦΕΘ). Οι φοιτητές διαμήνυσαν πως η δωρεάν παιδεία δεν παζαρεύεται και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και των υπαλλήλων της δε θα περάσει. "Δε θα επιτρέψουμε το κομμάτι - κομμάτι ξεπούλημα των Εστιών σε εργολάβους και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να φύγουν και όπου έχουν μπει, όπως τα μαγειρεία".

Σημείο αιχμής της χτεσινής συνάντησης ήταν η εκβιαστική τακτική που ακολουθεί το ΕΙΝ. Ζητά από τους οικότροφους "συμμετοχή" 1.500 δραχμές το μήνα και να υπογράψουν δήλωση ότι αποδέχονται τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και τις αποφάσεις του ΕΙΝ. Μάλιστα τους απειλεί ότι θα πάρει τα χρήματα αυτά μέσω της εφορίας. Οι φοιτητές αντιδρούν στην καθιέρωση ενοικίου, ανεξάρτητα από το ποσό, το οποίο χρόνο το χρόνο μπορεί να εκτιναχτεί στα ύψη.

Οταν ρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής του ΕΙΝ τι θα γίνει με τους χιλιάδες δικαιούχους φοιτητές που περιμένουν να μπουν στις εστίες, αλλά δεν μπορούν γιατί υπάρχουν μόνο 1.700 δωμάτια, με εντελώς προκλητικό τρόπο προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στους φοιτητές, εκτοξεύοντας την κατηγορία ότι παράνομα διατηρούν δωμάτια στην Εστία. Κουβέντα όμως δεν είπε για ανέγερση νέων Εστιών, όπως επίσης δεν απάντησε στις καταγγελίες των φοιτητών πως πίσω από τα έργα βιτρίνας των εστιών κρύβεται η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Εστιών.

Στο πρόβλημα που προέκυψε με τις Εστίες της Καλαμαριάς μετά την άρνηση του ΑΠΘ να καλύψει τα έξοδα συντήρησής τους για το 1998, που σημαίνει ότι από σήμερα δε θα υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος στο κτίριο, δε θα υπάρχει φως, νερό, τηλέφωνο, ο Γ. Κουμέντος είπε ότι θα το εξετάσει την Πέμπτη, σε συνάντησή του με τους Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

Απέναντι στην αδιάλλακτη στάση του ΕΙΝ, οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά και να μην επιτρέψουν, όπως και πέρσι, την υλοποίηση του αυταρχικού και μεσαιωνικού κανονισμού λειτουργίας, που βάζει το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη των γονιών. Μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν ΓΣ για να καταλήξουν τις παραπέρα κινητοποιήσεις του Συλλόγου.

Νομοσχέδια αποσυγχρονισμού της παιδείας

Με την ακρίβεια που χαρακτηρίζει τα προγράμματα σύγκλισης, προχώρησε και τούτη η κυβέρνηση στη νομοθετική προετοιμασία εμπορευματοποίησης της παιδείας, προσφορά της στην "ελεύθερη αγορά" και στον εκμαυλισμό των εκπαιδευτικών.

Με τη γνωστή πια μέθοδο κωλυσιεργίας, σαλαμοποίησης (πολλά νομοσχέδια) και ψευτοϋποσχέσεων σε συνόδους πρυτάνεων, ομοσπονδίες εκπαιδευτικών κλπ., προώθησε την καλοκαιρινή επέλαση. Δυστυχώς, βρήκε συμμάχους αρκετά ΜΜΕ, αλλά το σημαντικότερο πολλούς συνδικαλιστές - μάστορες της διγλωσσίας και ένα εκπαιδευτικό κίνημα που έχει πολύ δρόμο να κάμει ακόμα.

***

Επιστέγασμα της πραγματικής πια διάλυσης των πανεπιστημίων με ταυτόχρονο βόλεμα των λίγων μεγαλογιατρών - μεγαλοδικηγόρων - μεγαλομηχανικών καθηγητών πανεπιστημίων που συγκυβερνούν, είναι το τελευταίο νομοκατασκεύασμα για την υπηρεσιακή κατάσταση και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΕΠ των ΤΕΙ.

Με ρυθμίσεις που προκαλούν θυμηδία σε όσους ζουν και εργάζονται στα πανεπιστήμια, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, όχι μόνο δε βάζει φραγμό στην ασυδοσία ορισμένων, αλλά εξωθεί όλους να φεύγουν τις μισές εργάσιμες ώρες από την εργασία τους για να επιδοθούν σε μια κούρσα εύρεσης δεύτερης - τρίτης δουλιάς (!), κάνοντας ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ελευθέριο επάγγελμα.

***

Πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο να σχολιάσει κανείς τις επιμέρους διατάξεις. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα χρειάζεται μια και μόνη κατηγορία μελών ΔΕΠ: Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μάλιστα δε φτάνουν πέντε μέρες τη βδομάδα. Τα μέλη ΔΕΠ που σέβονται τον εαυτό τους, τους φοιτητές τους, την επιστήμη τους και την κοινωνία εργάζονται πολλές ώρες και πολλές μέρες τη βδομάδα. Εργάζονται σημαίνει: Διδασκαλία, φροντιστήρια, έρευνα, διοίκηση, επιστημονικές συζητήσεις, συμμετοχή σε συνέδρια, συγγραφή άρθρων, εκθέσεων, βιβλίων, απόψεων για σημαντικά ζητήματα που αναφύονται (μόλυνση περιβάλλοντος, επιπτώσεις νέων τεχνολογιών κλπ.). Ποια είναι όμως η σημερινή πραγματικότητα; Είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Ομως, η ύπαρξη ντε φάκτο πολλών κατηγοριών μελών ΔΕΠ είναι γεγονός, που το ενισχύουν και νομοσχέδια σαν και αυτό.

***

Ο αντίλογος υποστηρίζει: Χρειάζεται επαφή με την πράξη (ιατρεία, δίκες, κατασκευαστικά έργα κλπ.), ότι η έρευνα στα πανεπιστήμια είναι δύσκολο να γίνει (λόγω... γραφειοκρατίας δημόσιου λογιστικού και... δύσκαμπτων Γενικών Συνελεύσεων) γι' αυτό φτιάχνουν Ινστιτούτα, Ερευνητικά Κέντρα κ.ο.κ.

Ολα αυτά είναι εκ του πονηρού. Υπάρχουν πολλά μοντέλα, που έχουν λειτουργήσει στην πράξη σε πολλές χώρες, όπου οι καθηγητές (και οι γιατροί) είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η έρευνα γίνεται στα Πανεπιστημιακά Τμήματα και η ποιότητα εκπαίδευσης / έρευνας είναι πάρα πολύ καλή.

Ναι, να εκλογικευτεί το δημόσιο λογιστικό. Ναι, να υπάρξουν δημοκρατικοί- ουσιαστικοί έλεγχοι. Ναι, να λειτουργήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα χωρίς φαυλότητες. Ναι, να αμειφθούν αξιοπρεπώς οι δημόσιοι λειτουργοί.

Γι' αυτό, δε χρειάζονται μισόλογα ούτε από την ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών δασκάλων) ούτε από τις παρατάξεις. Απαίτηση για άλλο νομοσχέδιο με έναν τύπο πανεπιστημίου ("όχι" στους ΕΛΚΥΣ κλπ.), μια κατηγορία απασχόλησης, γενναίες αυξήσεις, έρευνα στα πανεπιστήμια.

Γιάννης ΜΙΣΙΡΛΗΣ

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Ξαναχτύπησε

Μετά την "επαναστατική" πρόταση για ατομική καλλιέργεια χασίς στα μπαλκόνια, ο Γ. Παπανδρέου ξαναχτύπησε χτες, με μια εξίσου "προωθημένη" ιδέα. Διαπίστωσε ότι στα πανεπιστήμια επικρατούν "πελατειακές σχέσεις", ότι δεν αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό κλπ., για να καταλήξει στη νέα "προωθημένη" πρότασή του: ότι πρέπει να ξεκινήσει η "μερική αποκρατικοποίηση των πανεπιστημίων"!

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που επιδεικνύει υπερβάλλοντα νεοφιλελεύθερο ζήλο, αλλά για έναν υπουργό, που σαφώς παίζει συγκεκριμένο ρόλο, διαλαλώντας τις "προωθημένες" θέσεις...

Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι διοικητικοί

Συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος των 35.000 δρχ. Χτες, αντιπροσωπείες της Πανελλήνια Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού ΑΕΙ και της αντίστοιχης των ΤΕΙ, μαζί με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας την επίλυση των αιτημάτων τους.

Οπως είπε η αντιπρόεδρος της ΠΟΔΠ ΑΕΙ, Ρ. Σιώτα, κατά τη χτεσινή συνάντηση με τους αρμόδιους του υπουργείου, οι υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ήρθαν αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό ενώ, όπως καταγγέλλει, οι αρμόδιοι του υπουργείου τους εκβίασαν καθώς κλήθηκαν να σταματήσουν την απεργία ως προϋπόθεση για να κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ που θα ρυθμίζει το αίτημα των διοικητικών υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ