ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές για την παλαιστινιακή αναγνώριση

Δυο ακόμα ισραηλινά πολεμικά πλοία θα βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα
Δυο ακόμα ισραηλινά πολεμικά πλοία θα βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το παλαιστινιακό αίτημα για μονομερή αναγνώριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί «σοβαρότερη απειλή για το Ισραήλ από τη Χαμάς». Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, και απείλησε ότι «μια τέτοια εξέλιξη - χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί την κατάθεση του αιτήματος ή την υιοθέτησή του - δεν θα μείνει αναπάντητη από το Ισραήλ».

Την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας ν' αντιμετωπίσει δυναμικά την παλαιστινιακή διπλωματική εκστρατεία μονομερούς αναγνώρισης εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικών Υποδομών. Ο Ούζι Λαντάου δήλωσε ότι αν «υιοθετηθεί το παλαιστινιακό αίτημα, τότε οι υπάρχουσες συμφωνίες με τους Παλαιστινίους είναι άκυρες. Θα πρέπει να επιβάλλουμε την κυριαρχία μας στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στους μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή διπλωματία έχει, ήδη, ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις σε ηγεσίες προκειμένου να μη στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα. Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα εκβιασμού των Παλαιστινίων έρχεται από τις ΗΠΑ που απείλησαν, άμεσα, με διακοπή της χρηματοδότησης της Παλαιστινιακής Αρχής, αν αυτή επιμείνει να θέσει το αίτημα στον ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο των μέτρων που το Ισραήλ λαμβάνει για το ίδιο θέμα είναι και η εκπαίδευση στρατιωτών και εποίκων που οργανώνονται σε επιτροπές πολιτικής άμυνας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσουν «τυχόν διαδηλώσεις Παλαιστινίων που θα πραγματοποιηθούν με την κατάθεση του αιτήματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εντός Σεπτεμβρίου».

Από την άλλη, ως «κίνηση ρουτίνας» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την απόφαση για αύξηση κατά δύο των πλοίων που ελλιμενίζονται στο Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, διαψεύδοντας ότι σχετίζεται με τις επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού στη χερσόνησο του Σινά. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι και το Ιράν ανακοίνωσε, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία, ότι αποστέλλει εκ νέου ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΣΥΡΙΑ
Στόχος Σαρκοζί η ανατροπή του Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Ο Ασαντ έχει βλάψει, με τις πράξεις του, ανεπανόρθωτα τη νομιμότητά του» υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμο τρόπο για να ανατραπεί». Σε αυτήν την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας ο Νικολά Σαρκοζί προχώρησε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησής του με τους Γάλλους διπλωμάτες. Και επιβεβαίωσε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τον επόμενο στόχο του γαλλικού ιμπεριαλισμού μετά τη Λιβύη.

Επιδρομές σε σπίτια υπό την κάλυψη αρμάτων μάχης στην πόλη Χάμα πραγματοποίησε χτες ο συριακός στρατός κατά τις οποίες πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις, σκότωσε έναν πολίτη και τραυμάτισε 20 σύμφωνα με καταγγελίες αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αιματηρή ήταν η καταστολή κατά διαμαρτυριών και σε άλλες πόλεις, όπου σκοτώθηκαν άλλοι έξι πολίτες και ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που ολοκληρώθηκε τυπικά τη Δευτέρα και ουσιαστικά χθες, από την 1η Αυγούστου, σκοτώθηκαν συνολικά 473 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 360 πολίτες με 113 μέλη των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.

Μετά τις Φιλιππίνες και η Ρουμανία ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει την απομάκρυνση υπηκόων της από τη Συρία λόγω της κλιμακούμενης έντασης, ενώ η Κροατία εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία και τη βάρβαρη επίθεση κατά «του οποιουδήποτε επικρίνει την ηγεσία».

Στο μεταξύ, χτες, διεθνείς οργανώσεις δημοσιοποιούσαν στοιχεία που υποστήριζαν ότι συνέλεξαν από μέλη τους εντός της Συρίας και τα οποία συνόδευαν με φωτογραφίες, με βάση τα οποία τουλάχιστον 88 άνθρωποι υπό κράτηση έχουν πεθάνει από βασανιστήρια. Πρόκειται για άνδρες και αγόρια. Οι οργανώσεις έχουν, όπως λένε, στα χέρια τους λίστα με τα ονόματα 3.000 νυν κρατουμένων για τη συμμετοχή τους σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ισες αποστάσεις» και ανταγωνισμοί

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εντονες παραμένουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που αντανακλάστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την περιοχή, όπου δεν κατέστη δυνατή η έκδοση μιας ανακοίνωσης που να καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες των Κοσσοβάρων Αλβανών στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου στα τέλη του περασμένου Ιούλη όταν επιχείρησαν ανακατάληψη των τελωνειακών φυλακίων στα διοικητικά όρια με τη Σερβία - έχοντας βεβαίως τη σιωπηλή συναίνεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Ετσι, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που προωθούσε η Μόσχα, με στόχο να καταδικαστούν οι βίαιες ενέργειες των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών και με το οποίο ουσιαστικά συμφωνούσαν η Σερβία, η Κίνα και λίγα από τα μη μόνιμα μέλη του σώματος (Ν. Αφρική, Ινδία), αλλά αντιδρούσαν σθεναρά οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία. Κατά τα λοιπά, οι εκπρόσωποι του 15μελούς ΣΑ εξέφρασαν υποκριτικά «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις στην περιοχή, φωτογραφίζοντας - ανάλογα με τα συμφέροντά τους - ως υπεύθυνους του τελευταίου κύκλου έντασης που σιγοβράζει στην περιοχή πότε το Βελιγράδι, πότε την Πρίστινα...

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο «παραμένει τεταμένη και απρόβλεπτη», εκτιμώντας ότι ευθύνη φέρουν και οι «δύο πλευρές» και προτείνοντας ως εκ τούτου λύση μέσω «αυτοσυγκράτησης και διαλόγου». Ο Ζαρίφ παραδέχτηκε πάντως ότι η επιχείρηση της αστυνομίας των Κοσσοβάρων Αλβανών σε περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους στο Βόρειο Κόσσοβο στα τέλη Ιούλη είχε ως αποτέλεσμα «την αύξηση των περιπτώσεων εκφοβισμού Σέρβων και επιθέσεων στις περιουσίες τους, στις κοινότητες νοτίως του ποταμού Ικμπαρ».

Ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Μόσχας για την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο προτεκτοράτο (EULEX), ενώ χαρακτήρισε «κακή είδηση» το διορισμό του Αμερικανού Τζον Κλιντ Γουίλιαμσον στη θέση του επικεφαλής των ερευνών σχετικά με τις απαγωγές Σέρβων και άλλων Κοσσοβάρων και το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στην περιοχή από ανώτατα στελέχη αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, μεταξύ των οποίων ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι. Ο Ρώσος πρέσβης καταδίκασε τη «σιωπή του ΣΑ για τη βία» στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας ενίσχυση της εκεί αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK).

O Κινέζος εκπρόσωπος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη βία στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και την αυτοκυριαρχία της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι γνώμονας για τις εξελίξεις στην περιοχή πρέπει να είναι η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η διπλωματική εκπρόσωπος των ΗΠΑ υποστήριξε την «ανεξαρτησία και αυτοκυριαρχία του Κοσσόβου», ισχυριζόμενη πως οι αστυνομικοί είχαν κάθε δικαίωμα «να ενισχύσουν την έννομη τάξη» σε όλη την επικράτεια. Οι εκπρόσωποι Βρετανίας και Γαλλίας εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας διαπίστωσε «ηρεμία», δίνοντας βαρύτητα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο προτεκτοράτο...

«Ερευνες» στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Στο μεταξύ, αστυνομικοί της EULEX, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες της ΝΑΤΟικής KFOR και Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς, πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα εκφοβιστικές αστυνομικές επιχειρήσεις στο Ζούπιν Πότοκ και Ζούπτσε του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου τάχα για να βρουν το δράστη της δολοφονίας του Κοσσοβάρου Αλβανού αστυνομικού Ενβέρ Ζούμπερι που έπεσε νεκρός το βράδυ της 26ης Ιούλη από σφαίρα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί της ΕULEX εισέβαλαν σε σπίτια «υπόπτων» ρίχνοντας πόρτες και τρομοκρατώντας, με τα όπλα στα χέρια, ηλικιωμένους και παιδιά.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δολοφονική επίθεση σε τζαμί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα δολοφονική επίθεση σημειώθηκε χτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην περιοχή της Κουέτα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άμαχοι - κυρίως σιίτες - να χάσουν τη ζωή τους και πολλά παιδιά να τραυματιστούν. Η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που είχε σταθμεύσει έξω από μουσουλμανικό τέμενος, την ώρα που ολοκληρωνόταν η πρωινή προσευχή, δεδομένου και του τέλους του Ραμαζανιού. Από την επίθεση σημειώθηκαν και υλικές ζημιές, καθώς καταστράφηκαν αυτοκίνητα, ενώ ζημιές υπέστησαν και γειτονικά κτήρια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, με τις υποψίες να στρέφονται είτε σε «μαχητές των Ταλιμπάν» είτε σε αυτονομιστές.

Την ίδια στιγμή στοιχεία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν ότι ο Αύγουστος ήταν ο πλέον θανατηφόρος για τα στρατεύματα τους, καθώς 66 Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ