ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Οι τράπεζες οδηγούν το έλλειμμα στα 70 δισ. ευρώ

Σφαγιασμός των κρατικών δαπανών από 41,6 δισ. ευρώ το 2011 στα 38 δισ. ευρώ φέτος

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 69,3 δισ. ευρώ, προβλέπεται να ανέλθει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2012, λόγω της στήριξης - ανακεφαλαιοποίησης - των τραπεζών, με δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνολικού ύψους 48,5 δισ. ευρώ. Δάνεια, τα οποία θα κληθεί να ξεπληρώσει ο ελληνικός λαός, μέσα από τα αιματηρά προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται τα δυόμιση τελευταία χρόνια, στα πλαίσια των πολιτικών των μνημονίων.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στο μηνιαίο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2012, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (υπουργείο Οικονομικών).

Σύμφωνα με αυτά, οι συνολικές εισπράξεις του κρατικού προϋπολογισμού το 2012, προβλέπεται να ανέλθουν στα 52,5 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές πληρωμές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 121,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 69,3 δισ. ευρώ. Κυριολεκτικά πρόκειται για εκτίναξη του ελλείμματος, αν λάβουμε υπόψη, ότι το 2011 είχε συγκρατηθεί στα 28,8 δισ. ευρώ.

Η διαφοροποίηση, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, συνίσταται στο γεγονός, ότι στις φετινές πληρωμές του κρατικού προϋπολογισμού υπάρχει κονδύλι ύψους 48,5 δισ. ευρώ (μνημονιακό δάνειο που εμφανίζεται μέσω του προϋπολογισμού), το οποίο θα δοθεί στις τράπεζες. Για την ακρίβεια, τα 23 δισ. ευρώ - η πρώτη δόση της ανακεφαλαιοποίησης - έχουν ήδη δοθεί και ως το τέλος του χρόνου, προβλέπεται να δοθούν άλλα 25,5 δισ. ευρώ, από την πολυθρύλητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Τα σχετικά ποσά επιβαρύνουν το κρατικό χρέος της χώρας, όχι όμως και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ετσι εξηγείται και το αρχικά οξύμωρο της υπόθεσης, από τη μια να έχει διαγραφεί χρέος ύψους 106 δισ. ευρώ - το γνωστό «κούρεμα» - και από την άλλη, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να αυξάνεται.

Και ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτινάσσονται για τα ωραία μάτια του τραπεζικού κεφαλαίου, την ίδια στιγμή «σφάζουν στο γόνατο» τον ελληνικό λαό, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης...

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 2012, το δεκάμηνο ανήλθαν στα 39,1 δισ. ευρώ, με τα έσοδα προ επιστροφών φόρων να διαμορφώνονται στα 41,9 δισ. ευρώ, έναντι 43,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Την κατά 1,6 δισ. ευρώ, υστέρηση των εσόδων, σε σχέση με τις επιδόσεις του 2011, την κάλυψαν με τη δραστική μείωση των επιστροφών φόρου, από 4,2 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2011, σε μόλις 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Εκεί όμως που έγινε κυριολεκτικά σφαγή, είναι στις πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες, από 41,6 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2011 υποχώρησαν στα 38 δισ. ευρώ το 2012. Οι τόκοι αποπληρωμής του κρατικού χρέους υποχώρησαν το δεκάμηνο του 2012 στα 11,1 δισ. ευρώ, έναντι 15,2 δισ. ευρώ το 2011, λόγω του «κουρέματος» του χρέους. Η υποχώρηση όμως αυτή είναι προσωρινή, καθώς το κονδύλι για τους τόκους θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, όταν αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων του μνημονίου.

Το πρωτογενές έλλειμμα υποχώρησε στο δεκάμηνο στα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 5,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε στα 12,3 δισ. ευρώ, έναντι 21,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Μετά το «κούρεμα» αυξήθηκε στο 150% του ΑΕΠ

Εντυπωσιακά συμπεράσματα προκύπτουν για την πορεία του κρατικού χρέους το δεύτερο τρίμηνο του 2012, στις 17 χώρες της ευρωζώνης και στις 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τη σχέση του τελευταίου με την καπιταλιστική κρίση, η οποία σοβεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η Ελλάδα διατηρεί, μακράν του δεύτερου, την πρώτη θέση, στον πίνακα των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται ήδη στο 150,3%. Παρά την απομείωση του κρατικού χρέους της χώρας, κατά 105 δισ. ευρώ, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του «κουρέματος» (εφαρμογή δεύτερου μνημονίου), το κρατικό χρέος της χώρας, από 158,8% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2011, μειώθηκε στο 136,9% το α' τρίμηνο του 2012, για να εκτοξευτεί και πάλι στο 150,3% το β' τρίμηνο του 2012. Αυτό συνέβη, επειδή τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα το β' τρίμηνο του 2012, επιβάρυναν το χρέος, το οποίο κινήθηκε και πάλι ανοδικά. Σε απόλυτα μεγέθη, το ελληνικό κρατικό χρέος από 340,1 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2011, μειώθηκε στα 280,4 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2012, για να αυξηθεί στα 300,8 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2012.

Μετά την Ελλάδα ακολουθούν:

  • η Ιταλία με ποσοστό χρέους 126,1% του ΑΕΠ
  • η Πορτογαλία με 117,5% του ΑΕΠ
  • η Ιρλανδία με 111,5% του ΑΕΠ κλπ

Στις τελευταίες, δηλαδή στις ευνοϊκότερες, θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο με χρέος 20,9% του ΑΕΠ , η Βουλγαρία 16,5% και η Εσθονία 7,3%.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πακτωλός από τα ... πακέτα ενίσχυσης

Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μοιρασιά της λείας

Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος με τις προβλεπόμενες διακρατικές ενισχύσεις, αποτελεί το επόμενο βήμα της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).

Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μοιρασιά της λείας, οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, στις οποίες το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι θα συνεισφέρει ο νέος μεγαλομέτοχος, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο και διαχειρίζεται τις ενισχύσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών προς τους τραπεζίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει ισχυρό το ενδεχόμενο ραγδαίων ανακατατάξεων στη σημερινή μετοχική σύνθεση των τραπεζικών Ομίλων. Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει επίσης αντίστοιχους προνομιακούς όρους ανάκτησης των μετοχών από σημερινούς μεγαλομετόχους εάν και εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν στο μέλλον. Κεντρική στόχευση είναι η απορρόφηση των νέων κραδασμών. Η «αναγκαιότητα» της νέας ρύθμισης αποδείχνει το γεγονός ότι τα μονοπώλια δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε μισό βήμα χωρίς τη σύμπραξη των κρατών και των κυβερνήσεων που τα στηρίζουν και τα υπηρετούν.

Στην Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμβάλει στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων είτε με απόκτηση κοινών μετοχών είτε ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές.

- Οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων θα γίνουν σε τιμές 50% χαμηλότερες από το μέσο όρο διαμόρφωσης των χρηματιστηριακών τιμών κατά τη διάρκεια των 50 ημερών που θα προηγηθούν. Η παρεχόμενη «έκπτωση» (50%) αφορά τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και στις νέες μετοχές που θα συνεισφέρουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι. Η συνεισφορά σε κεφάλαια των σημερινών μεγαλομετόχων πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

- Η Τράπεζα της Ελλάδας θα καθορίσει το ύψος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, όπως θα προκύψει για κάθε τραπεζικό όμιλο με βάση τις νόρμες «κεφαλαιακής επάρκειας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

- Προβλέπονται οι όροι ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους σημερινούς μεγαλομετόχους.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Μεγαλοστομίες για «ανάπτυξη» και «επενδύσεις»

Μια ολιγόλογη πρωθυπουργική δήλωση για «λαϊκή κατανάλωση», περί ξένων επενδύσεων και νέου παραγωγικού μοντέλου, προέκυψε χτες από την πολύωρη διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Μεταφορών - Υποδομών και Δικτύων στην οποία συμμετείχαν, εκτός του Κ. Χατζηδάκη, και οι επικεφαλής συναρμόδιων... αναπτυξιακών υπουργείων.

Μετά τη σύσκεψη, που ξεκίνησε στη 1 μετά το μεσημέρι για να ολοκληρωθεί περίπου στις 7 το απόγευμα, ο Αντ. Σαμαράς περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου έχει ήδη ξεκινήσει».

Οσο για το περιεχόμενο της συνάντησης, επισήμανε ότι «σε πρώτη φάση συζητήσαμε τα θέματα εκείνα τα οποία θα μπορέσουν να προσδώσουν αυτόν τον αναπτυξιακό δυναμισμό στον τόπο», για να προσθέσει ότι «ο στόχος είναι ένας: να μπούμε στην καινούργια σελίδα, που λέγεται Ανάκαμψη - Ανάπτυξη», προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βρουν θέσεις εργασίας «τα νέα παιδιά». Τα ίδια παιδιά που η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ καταδικάζει - μαζί με τους γονείς τους - σε μισθούς πείνας, χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις «απογυμνωμένες» από κάθε προστασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ