ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Νέο» σχέδιο, «μικρές» οικονομικές προσφορές

Με στόχο να εγκριθεί μέχρι τα τέλη της βδομάδας, Βρετανία - Ισπανία - ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια «βελτιωμένη» εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για την ιρακινή ανοικοδόμηση

Εξω από το ξενοδοχείο «Βαγδάτη» λίγο μετά την έκρηξη

Associated Press

Εξω από το ξενοδοχείο «Βαγδάτη» λίγο μετά την έκρηξη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μια νέα «βελτιωμένη», όπως υποστηρίζουν, εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας Βρετανία, Ισπανία και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να επιδιώκουν ψήφισή του μέχρι τα τέλη της βδομάδας. Την ίδια στιγμή, από οικονομικής άποψης, το μέλλον δε διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο για τους κατακτητές και τα σχέδια ανοικοδόμησής τους, καθώς οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, μετά από συνεδρίασή τους, κατέληξαν στην παροχή ενός συγκεκριμένου ποσού κοινοτικής βοήθειας αλλά δεν προχώρησαν σε καμία κρατική συνεισφορά, όπως η Ουάσιγκτον θα επιθυμούσε. Παράλληλα, στο Ιράκ, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται.

Προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκέμβρη δίνει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, το νέο σχέδιο ψηφίσματος, προκειμένου να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής εκλογών και παρουσίασης ενός νέου Συντάγματος. Στο νέο κείμενο ενισχύεται λεκτικά η σημασία του Κυβερνητικού Συμβουλίου, αλλά δεν εμπεριέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς, ούτε προβλέπεται ανάληψη κεντρικού ρόλου στη διακυβέρνηση από τον ΟΗΕ, όπως είχαν ζητήσει επιμόνως οι Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και πολλά άλλα μέλη του Συμβουλίου, μη εξαιρουμένου του ίδιου του ΓΓ, Κόφι Ανάν.

Η Ουάσιγκτον φέρεται αποφασισμένη να θέσει σε ψηφοφορία το σχέδιο μέχρι τα τέλη της βδομάδας, έτσι ώστε στη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ στις 22 Οκτώβρη στη Μαδρίτη, να έχει ένα επιπλέον μέσο άσκησης πίεσης για στρατιωτική και οικονομική συμμετοχή και άλλων χωρών στην κατοχή του Ιράκ. Αν και μέχρι χτες βράδυ δεν είχαν διατυπωθεί επισήμως τυχόν διαφωνίες, διπλωμάτες επέμεναν ότι το «σχέδιο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση».

Γαλλία, Γερμανία απέφυγαν να σχολιάσουν το νέο σχέδιο ψηφίσματος ζητώντας «χρόνο για μελέτη». Εντούτοις, η στάση τους δε φαίνεται να αλλάζει θεαματικά καθώς στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, χτες, στο Λουξεμβούργο, οι δύο χώρες, όπως και αρκετές άλλες, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε επιπλέον κρατικές συνεισφορές για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ και αρκέστηκαν στην έγκριση του ποσού των 234,5 εκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ως κοινοτική βοήθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Βρετανία, δεσμευόμενη για βοήθεια 913 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2006, δεν κατάφερε να «συμπαρασύρει» άλλες προσφορές. Μία ημέρα νωρίτερα, το διορισμένο ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δημοσιοποιούσε τον προϋπολογισμό για το 2004, εκτιμώντας σε 13,5 δισ. δολάρια τα έξοδα και καταγράφοντας το έλλειμμα στα 600 εκατομμύρια δολάρια, και όλα αυτά με προϋπόθεση ότι τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο θα φθάσουν τα 13 δισ. δολάρια μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εκτιμούσε ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται στο Ιράκ, όσο δεν αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ιρακινοί και ο ΟΗΕ δεν έχει κεντρικό ηγετικό ρόλο», απηχώντας την πλειοψηφία των απόψεων που ακούστηκαν στο Λουξεμβούργο.

Επιθέσεων συνέχεια

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε όταν δέχτηκαν επίθεση με βομβίδες ενώ περιπολούσαν σε περιοχή κοντά στο Τικρίτ. Στη Νατζάφ χτες ένας πρώην αξιωματούχος του Μπάαθ δολοφονήθηκε από αγνώστους, ενώ τα ξημερώματα χτες στην κωμόπολη Μπαϊτζί, στο βόρειο Ιράκ, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη. Στην Μπαακούμπα, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με κατοχικές δυνάμεις, ενώ στη Βασόρα 4 Βρετανοί τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές εκρήξεις.

Στη Βαγδάτη χτες, έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί δεκάδες ύποπτοι για την επίθεση αυτοκτονίας της Κυριακής, κατά του ξενοδοχείου «Βαγδάτη», όπου διαμένουν μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου και θεωρείται έδρα της CIA. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 32. Λίγο αργότερα, από θαύμα γλίτωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου και μέλος του Συμβουλίου από δολοφονική απόπειρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Αντιρρήσεις» και παζάρια

ΑΓΚΥΡΑ-ΚΑΪΡΟ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πληθαίνουν οι αντιρρήσεις για την τουρκική εμπλοκή στο Ιράκ, τόσο στο εσωτερικό του Προσωρινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης (ΠΣΔ) της χώρας που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ, όσο και από άλλους περιφερειακούς ηγέτες και παράγοντες - παρά την ταύτισή τους, εν πολλοίς, με τις αμερικανικές επιδιώξεις - την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας για τις περιοχές ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο πόλεμος στο εσωτερικό της ίδιας της Τουρκίας με τους Κούρδους αυτονομιστές συνεχίζεται και, την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι στρατηγοί προκαλούν, προειδοποιώντας ότι θα ανταποδώσουν δίχως δεύτερη σκέψη, ούτε καν πρώτη, τα πυρά σε τυχόν κουρδικές επιθέσεις.

Στις αντιρρήσεις που επαναλαμβάνει διαρκώς ο «υπουργός Εξωτερικών» του ΠΣΔ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, προστέθηκαν χτες αυτές του Ιρακινού Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζάνι, ο οποίος κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να ταχθεί κατά της τουρκικής εμπλοκής, και δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ΥπΕξ, Αμρ Μούσα, ότι «αρνούμαστε την ανάπτυξη στρατευμάτων από την Τουρκία και από άλλες χώρες της περιοχής». Ο Μούσα - εκφραστής της πολιτικής συνταύτισης με την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή που έχει χαράξει ο Χόσνι Μουμπάρακ, πάνω από 13 χρόνια πριν - απέφυγε να πάρει τόσο αιχμηρή θέση. Παράλληλα, από τη Σιγκαπούρη, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα ΙΙ -άλλος ένας ηγέτης μεσανατολικής χώρας που εξαρτά την πολιτική του από την Ουάσιγκτον - διατύπωνε τη θέση ότι ούτε η Τουρκία, ούτε καμία άλλη χώρα που γειτνιάζει με το Ιράκ δε θα πρέπει να στείλει δυνάμεις εντός της χώρας: «Κάθε χώρα έχει τους δικούς της στόχους (...) Το να έχουμε Τούρκους, Ιορδανούς, Σύρους, Σαουδάραβες, Κουβεϊτιανούς, ή Ιρανούς στρατιώτες εντός Ιράκ δε νομίζω ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των Ιρακινών», είπε.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό επιτελείο, που έχει αναλάβει να «συνεννοηθεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πού θα αναπτύξει δυνάμεις στο Ιράκ - αλλά χωρίς να έχει υπάρξει οριστική απόφαση, σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αντιστράτηγο Μετίν Γιαβουζγιαλτσίν - απειλούσε ανοιχτά ότι, αν τουρκικές δυνάμεις δεχτούν επίθεση από Ιρακινούς Κούρδους, θα ανοίξει πυρ. «Θα απαντήσουμε», ξεκαθάρισε ο αντιστράτηγος Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δεύτερος τη τάξει στο τουρκικό ΓΕΣ. Για προπόνηση, προφανώς, ο τουρκικός στρατός σκότωσε 4 Κούρδους του KADEK (πρώην ΡΚΚ) στο Τούντζελι.

Οσον αφορά στο KADEK, πληροφορίες της «Newsday» ανέφεραν χτες ότι πράκτορες της CIA βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον Οσμάν Οτζαλάν, επιχειρώντας να τον πείσουν να «αφοπλιστούν» οι 5.000 μαχητές του στα ορεινά του ιρακινού Κουρδιστάν...

ΙΤΑΛΙΑ
Μεγάλη πορεία ειρήνης

ΑΣΙΖΗ.- Περισσότεροι από 100.000 Ιταλοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Ασίζη για την καθιερωμένη ετήσια πορεία ειρήνης. Οι διαδηλωτές, όπως κάθε χρόνο, αναχώρησαν από την Περούτζια και διήνυσαν μία απόσταση 24 χιλιομέτρων, προκειμένου να φθάσουν τελικά στην πόλη της Ασίζης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό εναντίον της κατοχής στο Ιράκ και απαίτησαν την επιστροφή των περίπου 3.000 Ιταλών στρατιωτών που βρίσκονται εκεί και που ο υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο θέλει να «παραμείνουν στη θέση τους» για 6 ακόμα μήνες. Από τη διαδήλωση απείχε φυσικά το κυβερνητικό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ
Λεκτική έμμεση κλιμάκωση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Εκδικητική» χαρακτήρισε την πρόθεση της Ουάσιγκτον, να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Δαμασκό, ο αρχηγός του συριακού ΓΕΣ. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη προειδοποιούσε με «ισχυρή απάντηση» το Ισραήλ, απαντώντας σε εκτενή δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου.

«Ο Λευκός Οίκος δυσαρεστήθηκε με τη στάση της Συρίας στον πόλεμο στο Ιράκ και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Αντί να αναγνωρίζει την αποτυχία της πολιτικής του, επιλέγει να κατηγορεί τη Συρία, δήθεν, για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και άλλα και τώρα, πλέον, επιλέγει ακόμη και να της επιβάλει κυρώσεις», τόνισε ο στρατηγός Χασάν Τουρκμάνι. Ο αρχηγός του συριακού ΓΕΣ χαρακτήρισε «εκδικητική» την αμερικανική στάση και υπογράμμισε ότι η Συρία θα παραμείνει πιστή στις θέσεις της.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποιούσε το Ισραήλ «να μην κάνει αστεία» με το Ιράν και την κυριαρχία του, γιατί «η Τεχεράνη θα απαντήσει με όλη της δύναμη σε οποιαδήποτε πρόκληση». Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση σε δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τον ισραηλινό Τύπο, την Κυριακή, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ έχει προσαρμόσει έναν τύπο πυραύλου με τρόπο τέτοιο, ώστε να προσαρμόζεται πυρηνική κεφαλή. Ετσι, υποστηρίζει ο ισραηλινός Τύπος, μπορεί να πληγεί μια γειτονική χώρα από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, ακόμη και με ατομικά όπλα. Παράλληλα, αναδημοσιεύεται άρθρο του «Σπίγκελ», όπου υποστηρίζεται ότι η Μοσάντ έχει απεργαστεί σχέδιο για πραγματοποίηση επιθέσεων σε τουλάχιστον 5 - 6 ιρανικές θέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ