Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Αντιρρήσεις» και παζάρια

ΑΓΚΥΡΑ-ΚΑΪΡΟ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πληθαίνουν οι αντιρρήσεις για την τουρκική εμπλοκή στο Ιράκ, τόσο στο εσωτερικό του Προσωρινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης (ΠΣΔ) της χώρας που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ, όσο και από άλλους περιφερειακούς ηγέτες και παράγοντες - παρά την ταύτισή τους, εν πολλοίς, με τις αμερικανικές επιδιώξεις - την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας για τις περιοχές ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο πόλεμος στο εσωτερικό της ίδιας της Τουρκίας με τους Κούρδους αυτονομιστές συνεχίζεται και, την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι στρατηγοί προκαλούν, προειδοποιώντας ότι θα ανταποδώσουν δίχως δεύτερη σκέψη, ούτε καν πρώτη, τα πυρά σε τυχόν κουρδικές επιθέσεις.

Στις αντιρρήσεις που επαναλαμβάνει διαρκώς ο «υπουργός Εξωτερικών» του ΠΣΔ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, προστέθηκαν χτες αυτές του Ιρακινού Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζάνι, ο οποίος κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να ταχθεί κατά της τουρκικής εμπλοκής, και δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ΥπΕξ, Αμρ Μούσα, ότι «αρνούμαστε την ανάπτυξη στρατευμάτων από την Τουρκία και από άλλες χώρες της περιοχής». Ο Μούσα - εκφραστής της πολιτικής συνταύτισης με την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή που έχει χαράξει ο Χόσνι Μουμπάρακ, πάνω από 13 χρόνια πριν - απέφυγε να πάρει τόσο αιχμηρή θέση. Παράλληλα, από τη Σιγκαπούρη, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα ΙΙ -άλλος ένας ηγέτης μεσανατολικής χώρας που εξαρτά την πολιτική του από την Ουάσιγκτον - διατύπωνε τη θέση ότι ούτε η Τουρκία, ούτε καμία άλλη χώρα που γειτνιάζει με το Ιράκ δε θα πρέπει να στείλει δυνάμεις εντός της χώρας: «Κάθε χώρα έχει τους δικούς της στόχους (...) Το να έχουμε Τούρκους, Ιορδανούς, Σύρους, Σαουδάραβες, Κουβεϊτιανούς, ή Ιρανούς στρατιώτες εντός Ιράκ δε νομίζω ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των Ιρακινών», είπε.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό επιτελείο, που έχει αναλάβει να «συνεννοηθεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πού θα αναπτύξει δυνάμεις στο Ιράκ - αλλά χωρίς να έχει υπάρξει οριστική απόφαση, σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αντιστράτηγο Μετίν Γιαβουζγιαλτσίν - απειλούσε ανοιχτά ότι, αν τουρκικές δυνάμεις δεχτούν επίθεση από Ιρακινούς Κούρδους, θα ανοίξει πυρ. «Θα απαντήσουμε», ξεκαθάρισε ο αντιστράτηγος Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δεύτερος τη τάξει στο τουρκικό ΓΕΣ. Για προπόνηση, προφανώς, ο τουρκικός στρατός σκότωσε 4 Κούρδους του KADEK (πρώην ΡΚΚ) στο Τούντζελι.

Οσον αφορά στο KADEK, πληροφορίες της «Newsday» ανέφεραν χτες ότι πράκτορες της CIA βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον Οσμάν Οτζαλάν, επιχειρώντας να τον πείσουν να «αφοπλιστούν» οι 5.000 μαχητές του στα ορεινά του ιρακινού Κουρδιστάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ