Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΟΗΕ - ΝΑΤΟ
Επίκειται «επέκταση» της κατοχής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πληροφορίες από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έφεραν το Συμβούλιο Ασφαλείας να «συμφωνεί κατ' αρχήν» με την πρόταση του ΝΑΤΟ για «επέκταση» της αποστολής της ISAF, της δύναμης «προστασίας» της Καμπούλ, και εκτός αυτής. Σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, αναμενόταν να περάσει, μάλιστα, σχετική απόφαση, το βράδυ της Δευτέρας. Αλλες εκτιμήσεις --π.χ. από το «Radio Free Europe» -- μετέθεταν τη λήψη απόφασης ως και τα τέλη Οκτώβρη.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ (που έχει καταλήξει σε συμφωνία από τις 6 Οκτώβρη) κάνουν λόγο για αποστολή γερμανικής δύναμης έως και 450 ανδρών στην Κουντούζ και σταδιακά σε άλλες οκτώ επαρχιακές πόλεις.

Στο μεταξύ, η εκεχειρία ανάμεσα στις δυνάμεις του Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και του Ατα Μοχάμεντ στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ διατηρούνταν χτες, παρά κάποιες «σποραδικές» παραβιάσεις. Ακόμη, στην Καμπούλ, 350 απολυθέντες από το υπουργείο Αμυνας διαδήλωσαν έξω από το προεδρικό παλάτι του Χαμίντ Καρζάι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργού Φαχίμ, που κατήγγειλαν ότι δημιουργεί «κλίκα Τατζίκων» και πρώην μουτζαχεντίν. Τέλος, εξακολουθούσαν να διαφεύγουν 41 Ταλιμπάν που απέδρασαν από φυλακή στην Κανταχάρ το βράδυ της Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ