Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σχέδια εγκατάστασης αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας

ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν πυραύλους τύπου «Πάτριοτ» σε Βουλγαρία και Ρουμανία ενάντια σε μια «πιθανή επίθεση» από το Ιράν, ανέφερε σε κυριακάτικο δημοσίευμά της η μεγάλη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ» (Εργασία).

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, που επικαλείται υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη, το αντιπυραυλικό σύστημα ενδέχεται να εγκατασταθεί στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στα βουνά της Ροδόπης στη νότια Βουλγαρία. Ερωτηθείς για αυτή την εξέλιξη ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Νικολάι Σβινάροφ, έσπευσε να δηλώσει πως «για τη Βουλγαρία θα ήταν ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ενταχτεί σε τέτοιο σύστημα που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της εθνικής ασφάλειας και θα προσεγγίσει τη χώρα στις προηγμένες τεχνολογίες αντιπυραυλικής άμυνας»...

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΕΔ της Βουλγαρίας Νικόλα Κόλεφ, διευκρίνισε ότι στη Βουλγαρία πιθανώς δεν πρόκειται να εγκατασταθούν τα ίδια τα αντιπυραυλικά συγκροτήματα αλλά ειδικά ραντάρ για εντοπισμό των στόχων και καθοδήγηση των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Τέλος, στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης η «Τρουντ» επίσης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη συστήματος τηλεοπτικής παρακολούθησης της ευαίσθητης περιοχής, ακτίνας δέκα χιλιομέτρων, γύρω από τον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι». Τα σχετικά έργα θα ανατεθούν στην αμερικάνικη εταιρία «Sandia Corporation National Laboratories».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ