Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ενας πολύ βολικός θάνατος

ΜΑΝΙΛΑ.- Τα «συγχαρητήριά» της στις δυνάμεις ασφαλείας για το «επίτευγμα» της δολοφονίας του Φαθούρ Ραχμάν αλ - Γκόζι, ενός ειδικού στην κατασκευή βομβών ο οποίος φερόταν να είναι στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια (και ο οποίος είχε αποδράσει τον Ιούλιο από φυλακή υψίστης ασφαλείας ...περπατώντας, σαν κύριος) απηύθυνε χθες μια πασιχαρής Γκλόρια Αρόγιο - επρόκειτο για μια «πολιτική νίκη», την οποία η Πρόεδρος των Φιλιππίνων χρειαζόταν απελπισμένα, καθώς βρίσκεται στη δίνη απανωτών πολιτικών σκανδάλων διαφθοράς, με το τελευταίο να αφορά καταγγελίες σε βάρος της ως προς τη χρήση δημοσίων κεφαλαίων για την προεκλογική της εκστρατεία.

Ωστόσο, η εκδοχή των αρχών, όσον αφορά στις συνθήκες θανάτου του αλ Γκόζι, που η Πρόεδρος Αρόγιο χαρακτήρισε «απόδειξη» ότι «η τρομοκρατία δε θα επιτύχει» στις Φιλιππίνες, αμφισβητείται έντονα. Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανόν ο διαβόητος «ισλαμιστής φανατικός», που θεωρούνταν ως ο εγκέφαλος πολύνεκρων επιθέσεων στη Μανίλα το 2000, να είχε συλληφθεί και δολοφονηθεί πολύ πριν το πρωί της Κυριακής, και η σορός του απλώς να «σερβιρίστηκε» στο κοινό σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, αλλά και για να «τονωθεί» το αίσθημα «ασφάλειας» στη χώρα, ενόψει της επίσκεψης Μπους τζούνιορ την 18η τρέχοντος, δηλαδή το προσεχές Σάββατο. (Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και οι πολιτικές δυνάμεις που προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις θα συναντήσουν σιδερόφρακτο κλοιό απέναντί τους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνήτης της επαρχίας, όπου υποτίθεται ότι σκοτώθηκε ο «τρομοκράτης» σε μάχη με αστυνομικούς, αλλά και τοπικοί αξιωματούχοι της αστυνομίας του Μιντανάο, καθώς και αυτόπτες, εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν η εκδοχή της κυβέρνησης έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Η Αρόγιο δεν πτοήθηκε. Μετέβη αεροπορικώς στις νότιες Φιλιππίνες και επιθεώρησε το κουρελιασμένο από σφαίρες πτώμα του αλ Γκόζι σε ένα πολιτικό σόου από αυτά που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της. Δήλωσε ότι «το μακρύ χέρι του νόμου θα πιάσει (τους τρομοκράτες)» και ότι «ο λαός της χώρας ανακουφίστηκε». Τώρα το κατά πόσον «ανακουφίστηκαν» οι πολίτες μιας χώρας με το μισό πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας και το μέσο μεροκάματο στα 4 δολάρια από το ότι οι αστυνομικοί προβάλλονται ως ικανοί στο πιστολίδι, είναι μια άλλη ιστορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ