Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Μαίνεται ο Εμφύλιος

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τους 140 πλησιάζουν οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τις συγκρούσεις των προηγουμένων 4 ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Νεπάλ, όπου ο Εμφύλιος έχει και πάλι αναζωπυρωθεί πλήρως.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, που επικαλείται η διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία Nepal News, εκ των θυμάτων, οι 52 είναι μέλη του παράνομου μαοϊκού κομμουνιστικού ένοπλου κινήματος, ενώ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπόλοιποι 17 είναι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η σφοδρότερη μάχη σημειώθηκε σε στρατόπεδο της αστυνομίας στο Μπαλουμπάνγκ, όπου σημειώθηκε επίθεση των μαοϊκών το βράδυ της Κυριακής. Στις ανταλλαγές πυρών, σκοτώθηκαν 25 αντάρτες και 12 αστυνομικοί, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Αλλοι 12 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας σε σχολείο (!) όπου οι μαοϊκοί είχαν «μυστική συνάντηση». Το υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοινωθέν, αναφέροντας ότι άλλοι τουλάχιστον 15 μαοϊκοί ένοπλοι σκοτώθηκαν σε χωριστά επεισόδια στη χώρα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «συνελήφθησαν» 35 αντάρτες.

Ο απολογισμός από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν σκοτώθηκαν 65 μαοϊκοί αντάρτες και 4 αστυνομικοί σε επίθεση κατά αστυνομικού τμήμα, φθάνει - έτσι - τα 138 θύματα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ο εμφύλιος στο Νεπάλ από το 1996 έχει κοστίσει τη ζωή σε 8.200 ανθρώπους.

Από την «κατάρρευση της 7μηνης εκεχειρίας», τον Αύγουστο, και παρά τις συνεχείς προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αναστρέψει την πολιτική πορεία μιας διορισμένης από τη μοναρχία - κατά τρόπο αντισυνταγματικό - κυβέρνησης ανδρεικέλων, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο στην πάμφτωχη αυτή χώρα της ΝΑ Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ