Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέα αντιπαράθεση

«Οι σχέσεις Γεωργίας και Ρωσίας δεν μπορούν να διευθετηθούν, από τη στιγμή που η ρωσική πλευρά κάνει δηλώσεις για πιθανά προειδοποιητικά χτυπήματα σε βάρος γειτονικών κρατών», δήλωσε στις 10 Οκτώβρη στην Τιφλίδα ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν καταλαβαίνει για ποιον κίνδυνο κι από τη μεριά ποιας χώρας», κάνει λόγο η Ρωσία. «Δε θέλω να κάνω ευθείες συγκρίσεις, αλλά οι δηλώσεις ορισμένων Ρώσων παραγόντων για προειδοποιητικά χτυπήματα που θα δοθούν σε περίπτωση κινδύνου για τους Ρώσους πολίτες, μου θυμίζουν τις δηλώσεις του Χίτλερ, που επίσης δικαιολογούσε τις ενέργειές του με το ότι κάποιον ήθελε να υπερασπίσει. Ούτε η Ρωσία, ούτε κανένα άλλο κράτος δεν έχει δικαίωμα για προειδοποιητικά χτυπήματα», σημείωσε ο Σεβαρντνάτζε. Ισως όμως, για να μην παρεξηγηθούν τα λόγια του από τις ΗΠΑ, που επίσης έχουν προσχωρήσει όχι μόνο στην ιδέα αλλά και στην πρακτική των προειδοποιητικών χτυπημάτων (και πολέμων, όπως αυτός στο Ιράκ), ο Σεβαρντνάτζε πρόσθεσε: «Σύντομα η Γεωργία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μετά από αυτό θα μας μιλούν σε άλλη γλώσσα». Ο Γεωργιανός Πρόεδρος σημείωσε ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Γεωργία έχει κάνει ήδη πολλά και επιβεβαίωσε πως «το ΝΑΤΟ έχει μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Απάντηση Σ. Ιβανόφ

Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ, που κλήθηκε από το ΙΤΑΡ - ΤΑΣ να σχολιάσει τις δηλώσεις Σεβαρντνάτζε είπε τα εξής: «Δεν είναι σύνηθες να απαντώ στις δηλώσεις αρχηγών άλλων κρατών, αλλά αν λόγος γίνεται για το επικυρωμένο από τον Πρόεδρο της Ρωσίας νέο στρατιωτικό δόγμα, το οποίο επεξεργάστηκε το υπουργείο Αμυνας, πρέπει να πω ότι αυτό διαμορφώθηκε όχι στη βάση να αρέσει ή να μην αρέσει σε κάποιον». Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας που προβλέπει τη χρήση «προειδοποιητικών» χτυπημάτων έχει να κάνει με το είδος των απειλών, που μπορούν να υπάρξουν για την ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών της.

Να σημειωθεί πως στο πρόσφατο παρελθόν, η Ρωσία είχε κατηγορήσει τη Γεωργία πως στο έδαφός της «φιλοξενεί» στρατόπεδα ένοπλων Τσετσένων αποσχιστών. Μάλιστα, ελικόπτερα «αγνώστου» εθνικότητας είχαν πετάξει πάνω από το έδαφος της Γεωργίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και είχαν βομβαρδίσει περιοχές, που φέρεται να είχαν στρατοπεδεύσει ένοπλοι.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά ΜΜΕ συνδέουν τη νέα επίθεση Σεβαρντνάτζε με την προεκλογική εκστρατεία στη Γεωργία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις αρχές Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των αντιρωσικών διαθέσεων στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ