Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το νέο πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ

Το νέο πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ («Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού») «δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό», αλλά «δημοκρατικο-σοσιαλιστικό και αντικαπιταλιστικό». Αυτή τη δήλωση έκανε ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του κόμματος, για το σχέδιο προγράμματος που θα υποβληθεί για έγκριση στο συνέδριο που συνέρχεται στο Κέμνιτς (πρώην πόλη Καρλ Μαρξ) στα τέλη του Οκτώβρη.

Η δήλωσή του αποτελεί έμμεση απάντηση τόσο σε επικρίσεις ορισμένων πρώην στελεχών του κόμματος όσο και σε δήλωση του πρώην προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Οσκαρ Λαφοντέν, που χαρακτηρίζει το σχέδιο προγράμματος του ΚΟΔΗΣΟ «κλασικά σοσιαλδημοκρατικό».

Στη συνέντευξή του στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (11/12 Οκτώβρη) ο Μπίσκι είπε επίσης ότι το ΚΟΔΗΣΟ «απορρίπτει μονοσήμαντα» την «Ατζέντα 2010» της κυβέρνηση Σρέντερ, που στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας «ούτε από μακριά δε θίγει τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά επιβαρύνει μόνο τους ασθενείς και ασφαλισμένους».

Στην ερώτηση, αν το ΚΟΔΗΣΟ έχει συμφέρον να μην αποτύχει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σρέντερ και σε νέες εκλογές επιτύχουν οι αντιπολιτευόμενοι Στόιμπερ και Μέρκελ, ο Μπίσκι απάντησε: «Αυθόρμητα λέω: προτιμώ τον Σρέντερ από τον Στόιμπερ και τη Μέρκελ... Είναι φανερό ότι η CDU (χριστιανοδημοκρατία) θα επιβάλει τη μείωση των κοινωνικών παροχών με μεγαλύτερη ωμότητα, αλλά με αυτό η "Ατζέντα" δε γίνεται καλύτερη. Είναι αντικοινωνική και το ΚΟΔΗΣΟ θα πάρει σαφή θέση εναντίον».

Από δημοσιεύσεις στον Τύπο έγινε γνωστό ότι στο σχέδιο προγράμματος αναγνωρίζεται το «μονοπώλιο της χρήσης βίας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σ' αυτό ορισμένοι διαβλέπουν προσπάθεια ανατροπής απόφασης του συνεδρίου του ΚΟΔΗΣΟ στο Μίνστερ, που αρνούνταν τέτοιο δικαίωμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι σχετικά χαρακτηριστική η ανοιχτή επιστολή 43 προσωπικοτήτων, μελών του ΚΟΔΗΣΟ ή προσκείμενων σ' αυτό (δημοσιεύεται στη «Νόιες Ντόιτσλαντ», 13/10) που υπογραμμίζουν ότι ο διεθνής αυτός οργανισμός παραβίασε το καθήκον του με το να μη καταδικάσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι 43 ζητάνε από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου: «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες των δημοκρατών σοσιαλιστών πρέπει να στρέφονται στην ενίσχυση της δύναμης του ΟΗΕ στην επιβολή της απαγόρευσης της βίας και στις ειρηνικές λύσεις των συγκρούσεων».

Στο μεταξύ έχει προκαλέσει εντύπωση η θέση της Γκάμπι Τσίμερ, μέχρι πριν λίγο καιρό προέδρου του ΚΟΔΗΣΟ, στην εφημερίδα «ΤΑΖ» του Βερολίνου, ότι οι Κουβανοί «δεν μπορούν να ελπίζουν στην αλληλεγγύη άλλων χωρών, όταν εσείς ταυτόχρονα πεισμώνετε να απομονώσετε τους διαφορετικά σκεφτόμενους». Τη δήλωση αυτή καταδίκασε, μεταξύ άλλων, ο Μάνφρεντ Βέκβερτ, πρώην ηγετικό στέλεχος του Θεάτρου Μπρεχτ (Μπερλίνερ Ανσάμπλ), ενώ στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (13/10) ο Βερολινέζος αναγνώστης Κάρστεν Σουλτς, που επίσης ασκεί κριτική, τονίζει: «Εμείς στο ΚΟΔΗΣΟ έπρεπε να υπερασπίζουμε το διεθνισμό του κόμματος στο πρόγραμμα και στην πράξη, πράγμα που βέβαια δεν αποκλείει πραγματικά αλληλέγγυα κριτική».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλαίσιο συμφωνίας ΚΟΔΗΣΟ και ΒΑΣΓΚ... (2005-12-11 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το «πόκερ» εξουσίας (2005-10-13 00:00:00.0)
Λ. Μπίσκι: Το ΚΟΔΗΣΟ είναι «φιλο-ευρωπαϊκό» κόμμα (2003-11-12 00:00:00.0)
Το ΚΟΔΗΣΟ μαστίζεται από κρίση (2003-05-09 00:00:00.0)
Σκληροί καιροί για την οικονομία (2002-10-17 00:00:00.0)
Το πανό βουλευτών και η συνδιάσκεψη του ΚΟΔΗΣΟ (2002-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ