Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πλαίσιο συμφωνίας ΚΟΔΗΣΟ και ΒΑΣΓΚ...

...αλλά και οι πρώτες συγκρούσεις

Ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του «Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ» και ο Κλάους Ερνστ, μέλος της ηγεσίας του WASG (ΒΑΣΓΚ) - «Εναλλακτική Εκλογική Πλατφόρμα για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη», υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο «Πλαίσιο συμφωνίας» για τη σχεδιαζόμενη ως το 2007 συγχώνευση σε «Ενιαίο Παγγερμανικό Αριστερό Κόμμα».

Από τους δύο πολιτικούς αναφέρθηκαν οι γενικές γραμμές της συμφωνίας. Ο Λ. Μπίσκι ανέφερε: «Τασσόμαστε υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της αυτοδιάθεσης και της πολιτικής λύσης των διενέξεων». Σχεδιάζουμε, είπε, ένα ταχύ, καθώς πρέπει, και αλληλέγγυο προτσές ένωσης. Σε πρώτο πλάνο θα οφείλουμε να βρίσκουμε «αυτό που ενώνει και όχι αυτό που χωρίζει τα δύο μορφώματα». Απάντησε έτσι έμμεσα σε αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που εκδηλώνονται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα από την πλευρά τοπικών οργανώσεων του ΒΑΣΓΚ, όπως π.χ. στο Βερολίνο, για τη συγχώνευση. Οι οργανώσεις αυτές δε συμφωνούν με την κυβερνητική συμμετοχή του Αριστερού Κόμματος (ΚΟΔΗΣΟ) - στο Βερολίνο, στο Σβερίν και αλλού - με το SPD.

Ο Κλάους Ερνστ υποστήριξε ότι νεοφιλελεύθερη πολιτική άσκησαν και οι «Κόκκινο-Πράσινοι» (Σρέντερ - Φίσερ) και θα ασκήσει και ο τωρινός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, αλλά είπε: «Εμείς επιδιώκουμε ένα άλλο κόμμα, όπου θα αποκατασταθούν τα πρωτεία της πολιτικής, η κοινωνική δικαιοσύνη θα παίζει σοβαρό ρόλο και θα είναι εγγυημένη σε όλους η συμμετοχή στην οικονομική πρόοδο». Δήλωσε επίσης ότι στη συμφωνία προβλέπεται η διεξαγωγή συζητήσεων στη βάση, σχετικά με τη συγχώνευση.

Ο Μπόντο Ράμελο, εντεταλμένος του Αριστερού Κόμματος για τη συγχώνευση, είπε ότι αυτό που είναι ακόμα ανοιχτό δεν είναι το αν πρέπει να γίνει η συγχώνευση, αλλά το πώς θα γίνει και αυτό θα συζητηθεί στα «φόρουμ των συζητήσεων».

Πρώτες συγκρούσεις

Ενώ στις πρόσφατες παγγερμανικές εκλογές το Αριστερό Κόμμα (ΚΟΔΗΣΟ) και το νεοσύστατο ΒΑΣΓΚ κατήλθαν συνεργαζόμενα, με προοπτική τη συγχώνευσή τους, δε φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Σεπτέμβρη του νέου χρόνου για την τοπική Βουλή του Βερολίνου. Και στις εκλογές στα κρατίδια της Ρηνανίας - Παλατινάτου, της Σαξονίας - Ανχάλτης και της Βάδης - Βιρτεμβέργης η κατάσταση είναι ίδια.

Από καιρό τώρα οι τοπικές οργανώσεις του ΒΑΣΓΚ καταφέρονται κατά της πολιτικής του Αριστερού Κόμματος (ΚΟΔΗΣΟ) επειδή το τελευταίο συνεργάζεται κυβερνητικά με το SPD στο Βερολίνο και στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας και γίνεται συνυπεύθυνο για τα μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα διαφωνίας εκδηλώθηκε σαφέστατα στο τοπικό συνέδριο του ΒΑΣΓΚ στο Βερολίνο. Τα δύο τρίτα των 150 συνέδρων του καταφέρθηκαν κατά της συνεργασίας αυτής και τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη βάση, στα τέλη Φλεβάρη. Εφόσον η βάση απαντήσει στο ίδιο πνεύμα, τότε το πιθανότερο είναι ότι στις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα δύο κόμματα θα κατέλθουν ξεχωριστά και ανταγωνιζόμενα.

Οι προσπάθειες της ομοσπονδιακής ηγεσίας του ΒΑΣΓΚ (Λαφοντέν) - διατυπώθηκαν μάλιστα και απειλές - για να μεταπείσουν την πλειοψηφία των συνέδρων έπεσαν στο κενό. Από αρκετούς συνέδρους ομιλητές αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα συνευθύνης του Αριστερού Κόμματος (ΚΟΔΗΣΟ) για τα αντικοινωνικά μέτρα: Περικοπές των δαπανών για την παιδεία, τους παιδικούς σταθμούς, την υγεία, μείωση ημερομισθίων στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και σαν πιο πρόσφατο παράδειγμα η περικοπή των δαπανών κατά 31,7 εκατομμύρια ευρώ στη μεγαλύτερη γερμανική πανεπιστημιακή κλινική, στη Σαριτέ του Βερολίνου. Παρόμοιες διαφωνίες έχουν προκύψει στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας.

Ο Μπίσκι και το SPD

Τις απόψεις του για τη μελλοντική πολιτική και τη συνεργασία με το SPD τις εξέφρασε άλλη μια φορά ο Λόταρ Μπίσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (6 Δεκέμβρη). Στην ερώτηση ότι ηγετικά στελέχη του κόμματος δηλώνουν πως από τώρα πρέπει να προετοιμάζονται για συνεργασία με το SPD μετά τις εκλογές του 2009, ο Μπίσκι απάντησε: «Αγωνιζόμαστε για μια πολιτική αλλαγή στη Γερμανία. Γι' αυτό (το σκοπό) χρειαζόμαστε μια κοινωνική πλειοψηφία. Αν αυτή υπάρξει και υπάρχουν εταίροι στο πολιτικό φάσμα, που είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν στη βούληση μιας τέτοιας πλειοψηφίας, τότε και εμείς δε θα πούμε όχι...»


Θ. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχωρίζουν τις αντιλήψεις τους από την ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ (2007-03-18 00:00:00.0)
Ανεξάρτητη η ΒΑΣΓΚ Βερολίνου (2007-02-21 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το «πόκερ» εξουσίας (2005-10-13 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και ελιγμοί στα πλαίσια του συστήματος (2005-06-05 00:00:00.0)
Αλλο ένα κόμμα στις αρχές του 2005 (2004-11-23 00:00:00.0)
Κρίσεις για το συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ στην Γκέρα (2002-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ