Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη το «πόκερ» εξουσίας

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, απέδειξε όχι μόνο την κοινή τους προγραμματική βάση, αλλά και το πόσο υποκριτικά ήταν όσα προεκλογικά (18 Σεπτέμβρη) λέγονταν περί ...«σκότους» και «φωτός» που εκπροσωπούσαν η Μέρκελ και ο Σρέντερ. Ετσι τώρα μετά και το μοίρασμα των υπουργείων, το «πόκερ των συμβιβασμών» συνεχίζεται για το λεπτομερέστερο καθορισμό της πολιτικής που θα εφαρμοστεί, και τον τρόπο που αυτό θα γίνει ώστε να εγκλωβιστούν τα λαϊκά στρώματα και να μην υπάρξουν αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Σρέντερ.

Σχετικά με τις διεργασίες στο «Αριστερό Κόμμα»

Ως το καλοκαίρι του 2007 επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί συγχώνευση του «Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ» και της ΒΑΣΚΓ (το κόμμα του Οσκαρ Λαφοντέν) και έτσι να «δημιουργηθεί το πρώτο πραγματικό παγγερμανικό κόμμα». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του «Αριστερού Κόμματος» Λόταρ Μπίσκι τη Δευτέρα, μετά από τη σύνοδο της εθνικής ηγεσίας του κόμματος.

Θα πρόκειται, είπε, για ισότιμη συνύπαρξη των δύο κομμάτων και όχι για να καταπιεί το ένα το άλλο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία των μελών των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί, όπως κατά τις εκλογές, και ότι έτσι το κοινό κόμμα θα δυναμώσει από τη βάση. Το χρονικό όριο της συγχώνευσης ως το καλοκαίρι του 2007 είναι το ανώτατο, αλλά μπορεί και να συντομευτεί.

Ενα ενδιαφέρον σημείο της δήλωσης Μπίσκι υπήρξε η αναφορά του ότι μια επιτυχής συγχώνευση «εμπεριέχει φυσικά» το γεγονός ότι τα δύο κόμματα σε μελλοντικές εκλογές δε θα κατέλθουν σαν αντίπαλα κόμματα, όπως διακηρύσσει η ΒΑΣΚΓ του Βερολίνου. Η ΒΑΣΚΓ της πρωτεύουσας προήλθε κατά ένα ποσοστό από διαφωνούντα στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ, που εξακολουθούν να είναι κατά της συνεργασίας του κόμματος με το SPD.

Ο Μπίσκι ελπίζει να γεφυρωθεί το χάσμα στο σημείο αυτό και ανάγγειλε ότι στο προσεχές συνέδριο του «Αριστερού Κόμματος» στη Δρέσδη (10 και 11 Δεκέμβρη) θα προταθεί μέχρι τη συγχώνευση τα μέλη της ΒΑΣΚΓ να είναι ταυτόχρονα και μέλη του «Αριστερού Κόμματος». Την ύπαρξη διαφωνιών στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ» Στέφαν Λίμπιχ, που πρότεινε πριν τη διαδικασία της συγχώνευσης να γίνουν προκαταρκτικές δημοσκοπήσεις στη βάση. Εγινε από ορισμένη πλευρά πρόταση, να επέμβει αντιπροσωπεία της εθνικής ηγεσίας των δύο κομμάτων για τη διευθέτηση της διαφωνίας. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και οι εκατέρωθεν συζητήσεις στο Βερολίνο συνεχίζονται.


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ