Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ - ΕΕ
«Μπαλάκι» οι οικονομικοί πρόσφυγες

ΡΑΜΠΑΤ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Κατά εκατοντάδες στοιβάζονται σε αεροσκάφη και απελαύνονται στις πατρίδες τους οι οικονομικοί πρόσφυγες, που εντοπίζονται σε μαροκινό έδαφος, έχοντας περάσει τα σύνορα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά. Χθες, για πολλοστή μέρα, ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες από τα «κέντρα συγκέντρωσης» που στήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας σε αεροσκάφη και λεωφορεία. Η πλειοψηφία των οικονομικών προσφύγων, που, χθες, επέστρεψαν στις πατρίδες τους ήταν από τη Σενεγάλη και το Μάλι.

Η μαροκινή ηγεσία επέμεινε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει το κύμα Αφρικανών που αναζητούν απελπισμένα μια καλύτερη ζωή, προσπαθώντας να προσεγγίσουν την ΕΕ και κατηγόρησε τόσο την Ενωση όσο και τη γειτονική Αλγερία ότι δε «βοηθούν καθόλου στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την Αλγερία ότι δεν κάνει προσπάθειες ελέγχου «των συμμοριών που διακινούν τους πρόσφυγες» και την ΕΕ ότι «δεν ανταποκρίνεται στις ηθικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής». Μαροκινοί αξιωματούχοι, πάντως, αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «γίνονται έρευνες», απαντώντας στις κατηγορίες ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι «εκτελέστηκαν εν ψυχρώ» μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια και ότι εκατοντάδες άλλοι αφέθηκαν να περπατήσουν δεκάδες χιλιόμετρα στην έρημο, όπου και πέθαναν, όταν απελάθηκαν από τις ισπανικές αρχές.

Από τις Βρυξέλλες, χθες, ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Φράνκο Φρατίνι, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ αποφάσισε την επιτάχυνση των προγραμμάτων βοηθείας και ενίσχυσης της ανάπτυξης στις αφρικανικές χώρες, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το κύμα των οικονομικών μεταναστών που ρέει προς την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ