Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι νεκροί «ίσως φθάσουν τις 100.000»

Χιλιάδες οι άνθρωποι που περιμένουν να επιβιώσουν από τη λιγοστή «ανθρωπιστική βοήθεια»

Associated Press

Χιλιάδες οι άνθρωποι που περιμένουν να επιβιώσουν από τη λιγοστή «ανθρωπιστική βοήθεια»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ακόμη και τους 100.000 νεκρούς μπορεί να φθάσει ο τελικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το βόρειο Πακιστάν, την Ινδία και -λιγότερο σοβαρά - το Αφγανιστάν το Σάββατο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της συνδικαλιστικής ένωσης PTUDC του Πακιστάν. Καθώς χτες οι βροχοπτώσεις έδιναν τη θέση τους σε ελαφρά βελτιωμένες καιρικές συνθήκες, άρχισε να διανέμεται βοήθεια σε απομακρυσμένες πληγείσες περιοχές με ελικόπτερα - όμως, ακόμη και χτες, πέντε ημέρες μετά το σεισμό, υπήρχαν δεκάδες πόλεις και χωριά στο Αζάντ Κασμίρ, το υπό πακιστανικό έλεγχο τμήμα της διαφιλονικούμενης ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία επαρχίας, όπου δεν είχαν φτάσει καν διασώστες, πόσο μάλλον βοήθεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της PTUDC, το 80% των κτιρίων στο βόρειο Πακιστάν έχουν καταστραφεί.

Ο ΟΗΕ, που ζητούσε επειγόντως 272 εκατ. δολάρια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών (4 εκατομμύρια άνθρωποι, με την επιβίωση του 1 εκατομμυρίου να εξαρτάται άμεσα από την παροχή βοήθειας), παραδέχτηκε χτες ότι οι επιχειρήσεις αρωγής «δεν καλύπτουν τις ανάγκες» των θυμάτων της τραγωδίας. Οι κάπου 2 εκατομμύρια άστεγοι αντιμετωπίζουν ακόμη, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, πρόβλημα στέγασης, επισιτισμού και περίθαλψης. Πάνω από το 50% των θυμάτων ήταν παιδιά...

Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 23.000 νεκρούς, ενώ σταδιακά όλο και λιγότερο οι προσπάθειες των αρχών - που χαρακτηρίζονται ως «χαοτικές» - επικεντρώνονται στη διάσωση παγιδευμένων πολιτών και μετατίθενται στη διανομή εφοδίων, κύρια φαρμάκων, σκηνών, ιματισμού, καθαρού νερού και τροφίμων. Ο κίνδυνος των ασθενειών, προειδοποιούσαν επιστήμονες και ειδικοί, απειλεί πλέον τους σεισμοπαθείς.

Οι εφιαλτικές συνθήκες στις πληγείσες περιοχές ελάχιστα απαλύνονται, και μόνο λόγω των διασώσεων ορισμένων παγιδευμένων, που έμοιαζαν με «θαύματα», 5 ημέρες μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου.

Η Αμερικανίδα ΥπΕξ Κοντολίζα Ράις επισκέφθηκε χτες το Πακιστάν σε μια κίνηση εντυπωσιασμού - δηλώνοντας ότι «είμαστε μαζί σας». Η κορόνα αυτή ελάχιστη αξία έχει για τα πάμφτωχα, στην πλειοψηφία τους, πλήθη των σεισμοπαθών, όπως άλλωστε και η ίσως, δυστυχώς, μόνο ευκαιριακή «διπλωματία του σεισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ