Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Νέα αναβολή των εκλογών

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Χρειάστηκαν να περάσουν βδομάδες πιέσεων αλλά και φημών για να παραδεχτεί επισήμως η δοτή κυβέρνηση της Αϊτής το αυτονόητο, ότι οι εκλογές δε δύναται να γίνουν.

Φυσικά, επισήμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη Βουλής, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την 20ή Νοέμβρη θα αναβληθούν για τρεις βδομάδες λόγω «τεχνικών προβλημάτων».

Η νέα καθυστέρηση δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι η τέταρτη φορά που η προσωρινή δοτή κυβέρνηση αναβάλλει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών εφέτος στην ταλανιζόμενη από τη βία χώρα, όπου δύναμη 7.000 ανδρών με εντολή του ΟΗΕ κάνει προσπάθειες να διατηρήσει την τάξη, συνήθως επιτιθέμενη στις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας που αποτελούν προπύργιο των οπαδών του κόμματος Λαβαλάς, του ανατραπέντος βίαια Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ. Ο δοτός πρωθυπουργός Λατορτί δήλωσε ότι θα διοριστεί «νέα» εκλογική επιτροπή, ενώ επέμεινε ότι η ορκωμοσία του νέου Προέδρου θα γίνει την 7η Φλεβάρη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Αλλος ένας υποψήφιος για την προεδρία της Αϊτής, ο Ντιμαρσέ Σιμέ, ένας Αϊτινός - Αμερικανός επιχειρηματίες, θα μπορέσει να λάβει μέρος στις εκλογές, μετά από «σχετική» απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ