Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Ελιγμός τελευταίας στιγμής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψουν τις αντιρρήσεις των σουνιτικών πολιτικών οργανώσεων ή τουλάχιστον να διχάσουν το ενιαίο μέτωπό τους κατά του «σχεδίου συντάγματος» προχώρησαν, χτες, η σιιτική και κουρδική πολιτική ηγεσία, υπό τις υποδείξεις Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών. Και όπως φαίνεται, σε πρώτο επίπεδο, η προσπάθεια δεν πήγε χαμένη...

Ο «Πρόεδρος» Τζαλάλ Ταλαμπανί ανακοίνωσε, αργά χτες, ότι εκπρόσωποι όλων των κοινοτήτων κατέληξαν σε συμφωνία τέτοια, που να υποσκάπτει την άρνηση των σουνιτών να υπερψηφίσουν το «σχέδιο Συντάγματος» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συνομιλίες κατέληξαν στο να ξεχωριστούν ορισμένα άρθρα που έβρισκαν αντίθετους τους σουνίτες και να εγκρίνει το «Κοινοβούλιο» πρόβλεψη, με βάση την οποία τα συγκεκριμένα σημεία θα εξεταστούν και πάλι μετά το δημοψήφισμα. Ετσι, δίνεται θεωρητικά στους σουνίτες «η δυνατότητα» να πετύχουν τις επιθυμητές τροποποιήσεις.

Παρά τη ματαιότητα του όλου εγχειρήματος, που εκπονήθηκε μέχρι λεπτομέρειας κυρίως από το επιτελείο του Αμερικανού υπερπρέσβη, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, υπήρξαν σουνιτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα που αναίρεσαν την αρχική τους θέση και κάλεσαν σε υπερψήφιση του «Συντάγματος» στο δημοψήφισμα.

Αντίθετα, άλλα 10 μικρότερα σουνιτικά κόμματα επιμένουν στις αντιρρήσεις τους. Οσο για το ισχυρότερο όργανο εκπροσώπησης των σουνιτών, την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι «εξετάζει τα νέα δεδομένα».

Επιθέσεις

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε την πόλη Ταλ Αφάρ. Αυτή τη φορά, όμως, στόχος δεν ήταν πολίτες αλλά υποψήφιοι για στρατολόγηση στις δυνάμεις ασφαλείας. Σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 35. Στη Βαγδάτη και στη Μπαακούμπα, σημειώθηκαν, συνολικά, 3 επιθέσεις αυτοκτονίας, 3 βομβιστικές επιθέσεις και 2 επιθέσεις ενόπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 28 αστυνομικοί και πολίτες. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βασόρα, όπου χτες, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων, που τηρούν χαμηλούς τόνους. Ο βρετανικός Τύπος, όμως, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι εκπαιδεύει καμικάζι αυτοκτονίας και κατασκευαστές βομβών σε ειδικά στρατόπεδα, για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Νότιο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ