Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Γενική απεργία και διαδηλώσεις
  • Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» και την επανεκλογή του αντιδραστικού Προέδρου Α. Ουρίμπε
  • Δολοφονήθηκε τη Δευτέρα ιθαγενής διαδηλωτής

Από τη διαδήλωση των ιθαγενών τη Δευτέρα
Από τη διαδήλωση των ιθαγενών τη Δευτέρα
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ενάντια στη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» (TLC) με τις ΗΠΑ, αλλά και της προοπτικής επανεκλογής του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε στην Προεδρία της χώρας, καθότι ουσιαστικά αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος που το απαγορεύει, χιλιάδες Κολομβιανοί έλαβαν μέρος στη γενική απεργία που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα και δεκάδες λαϊκές οργανώσεις και στις κινητοποιήσεις που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα.

Η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT) μαζί με άλλες εργατικές ενώσεις, όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Δασκάλων, το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα και πολλές κοινωνικές οργανώσεις, διοργάνωσαν από κοινού τη χθεσινή κινητοποίηση, ώστε να καταδείξουν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Ουρίμπε και τη λαϊκή απόρριψη στις προθέσεις της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία TLC με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η «Μεγάλη Δημοκρατική Συμμαχία», στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις αντιπολιτευόμενες στον Ουρίμπε και το Κολομβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, τόνισε με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η TLC θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη θυσία της εθνικής παραγωγής, καθώς και της δυνατότητας της χώρας να προωθεί την ανάπτυξη και την ευζωία του λαού. Επίσης, τονίζεται ότι η κυβέρνηση κωφεύει στις λαϊκές αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις, αγνοεί παντελώς τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, που καταδεικνύουν ότι η ζημιά στη χώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη έναντι των ωφελειών, και προσπαθεί να αγνοεί και να περιθωριοποιεί την αντιπολίτευση.

Δολοφονία ιθαγενή διαδηλωτή

Οι κινητοποιήσεις, ουσιαστικά, άρχισαν από την Κυριακή με τις πορείες των ιθαγενών Ινδιάνων. Μάλιστα, τη Δευτέρα, οι ειδικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διαδηλωτής, και να τραυματιστούν 40, ανάμεσά τους τρία παιδιά. Για τις επιθέσεις αυτές, αλλά και κατά μελών της Γερουσίας, με ανακοίνωσή του, το Κολομβιάνικο ΚΚ αναφέρει: «Ούτε η καταστολή, ούτε οι προβοκάτσιες θα καταβάλουν την αγωνιστική θέληση του λαού ενάντια στην TLC, την τρομοκρατική πολιτική του Προέδρου Ουρίμπε, το Σχέδιο Κολομβία, τη νέα φορολογική λαίλαπα και συνολικά την πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οι πολιτικές διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις είναι η ισχυρή λαϊκή φωνή ενάντια στην επανεκλογή Ουρίμπε και υπέρ της δημοκρατικής αλλαγής στη χώρα, τέτοια που υπαγορεύει την προώθηση της ειρήνης και των κοινωνικών αλλαγών, όπως απαιτεί ο λαός της Κολομβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ