Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Με όπλο την αλληλεγγύη

Συζήτηση με τον υπεύθυνο για την Ευρώπη του «Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών»

Ο Ελιο Γκάμεζ
Ο Ελιο Γκάμεζ
Η αλληλεγγύη προς το Νησί της Επανάστασης, ασπίδα προστασίας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις των ΗΠΑ. Η υπόθεση των Πέντε Κουβανών αγωνιστών, Εράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκέρερο Ροντρίγκες, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες που εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Αυτά ήταν θέματα που απασχόλησαν τη σύντομη συζήτησή μας με τον Ελιο Σοτέρο Γκάμες Νέιρα, υπεύθυνο για την Ευρώπη του «Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών» που βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, προσκεκλημένος από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης μίλησε σε εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με την ερώτηση για το πού βρίσκεται η υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών και πώς αναπτύσσεται το κίνημα αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή τους.

-- Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θεωρητικά οι Πέντε Κουβανοί Ηρωες, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ατλάντα είναι ελεύθεροι. Εντούτοις, εξακολουθούν να παραμένουν φυλακισμένοι, διασκορπισμένοι σε φυλακές ανά την αμερικανική επικράτεια, παρά τη δικαστική απόφαση που αναίρεσε την απόφαση του δικαστηρίου του Μαϊάμι και διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης, εξαιτίας των σφοδρών παραβιάσεων της δικαστικής διαδικασίας... Τώρα πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση είναι άγνωστο, καθώς η αμερικανική Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί.

Το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σταδιακά για την απελευθέρωσή τους, σχηματίζοντας επιτροπές που σήμερα ανέρχονται σε εκατοντάδες σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης της αμερικανικής ηπείρου, της Ασίας, της Αυστραλίας και της Αφρικής, ασκεί πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση, με κάθε νόμιμο και πολιτικό μέσο - μέσω επιστολών, μέσω Κοινοβουλίων κ.ά. - για την άμεση απελευθέρωσή τους.

-- Συνεπώς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

-- Το σημείο αιχμής για εμάς αλλά και του κινήματος αλληλεγγύης είναι η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Πέντε. Παράλληλα, αναμένουμε την απόφαση για επανεξέταση της υπόθεσης με αίτημα να πραγματοποιηθεί σε πόλη, για ευνόητους λόγους, μακριά από το Μαϊάμι. Ετσι, εξακολουθούμε τον αγώνα και το συνδέουμε άμεσα με την «τρομοκρατία» που ασκούν οι ΗΠΑ έναντι της Κούβας. Εξάλλου και οι Πέντε Νέοι σε αυτόν τον αγώνα είχαν ταχθεί, καθώς προσπαθούσαν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις ορμώμενες ή υποκινούμενες από τις ΗΠΑ ή από το έδαφός της.

Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες τελείως διαφορετική μεταχείριση στα χέρια των αρχών, έχει ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος έχει ηγηθεί και οργανώσει δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην Κούβα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως δολοφονικές απόπειρες εναντίον του Φιντέλ Κάστρο ή την κατάρριψη του αεροσκάφους της «Κουμπάνα» το 1976. Και μόνο τα δύο αυτά περιστατικά, η υπόθεση των Πέντε Ηρώων και η υπόθεση του Καρίλες που οι ΗΠΑ δε θέλουν να εκδώσουν στη Βενεζουέλα για να δικαστεί, αποδεικνύουν περίτρανα την ιμπεριαλιστική και δολοφονική πολιτική των ΗΠΑ.

-- Θεωρείτε ότι τελικά ο Ποσάδα Καρίλες θα απελευθερωθεί;

-- Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα. Παρ' όλα αυτά, αυτό που διακρίνουμε από την εξέλιξη της υπόθεσης είναι ότι οι αμερικανικές αρχές αναζητούν τον τρόπο που θα δρομολογήσουν την απελευθέρωσή του.

-- Η υπόθεση Καρίλες αλλά και η υπόθεση των Πέντε Κουβανών Αγωνιστών έχουν συμβάλει στην ενδυνάμωση του κινήματος αλληλεγγύης προς το Νησί της Επανάστασης;

-- Ναι, κατά πολύ, καθώς έχουν γίνει ένα ακόμη μέτωπο αποκάλυψης και αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ όχι μόνο ενάντια στην Κούβα αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων. Και επ' ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του κουβανικού λαού για το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού που εκδηλώνεται συνεχώς και με κάθε ευκαιρία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ειδικά μάλιστα, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες του κουβανικού λαού για την αγάπη και την αλληλεγγύη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός κατά την ειδική περίοδο, δηλαδή τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 οπότε δίναμε αγώνα ζωής και θανάτου.


Χρ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ