Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλο ένα κόμμα στις αρχές του 2005

Η ομοσπονδιακή συνδιάσκεψη του Συνδέσμου «Εκλογική Εναλλαγή Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» αποφάσισε το Σάββατο (20 Νοέμβρη) στη Νυρεμβέργη, με μεγάλη πλειοψηφία, χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ομώνυμου πολιτικού κόμματος (ο γερμανικός τίτλος είναι WASG) στις αρχές του 2005.

Οι 249 αντιπρόσωποι των 6.000 έως τώρα μελών του Συνδέσμου, κατά κύριο λόγο από τη Δυτική Γερμανία και το Βερολίνο, εκλέξανε προσωρινή διεύθυνση και η σύνθεση αυτής φανερώνει την πολιτική προέλευσή τους καθώς και τις τάσεις του υπό ίδρυση κόμματος. Τα τέσσερα μέλη της είναι: δύο αποκλεισμένα μέλη του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» - (SPD) και «εντεταλμένοι» του συνδικάτου μεταλλεργατών (IG Metall), μία είναι εκπρόσωπος του κοινωνικού φόρουμ και της Attac και ο τέταρτος εκπροσωπεί την ομάδα εργασίας Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 25 Νοεμβρίου θα αρχίσει προκριματική ψηφοφορία βάσει των αποτελεσμάτων της συνδιάσκεψης, και εφόσον η πλειοψηφία των 6.000 μελών τα εγκρίνει, θα αποφασιστεί στα τέλη Γενάρη, η προσωρινή ίδρυση ομώνυμου κόμματος, ενώ η «γνήσια» ίδρυσή του θα εγκριθεί προς τα τέλη Απρίλη έως τις αρχές Μάη. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επεξεργασία ενός προγράμματος και η προετοιμασία συμμετοχής στις εκλογές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας την Ανοιξη του 2005.

Από δηλώσεις πρωτεργατών του κινήματος προκύπτουν τα εξής στοιχεία, σχετικά με τις τάσεις του σχηματισμού: Εναλλακτική πολιτική μεταρρυθμίσεων, αριστερά από το SPD, αγώνας κατά της άκρας δεξιάς, συμμετοχή σε κοινωνικές κινητοποιήσεις, καμιά πολιτική αρχών κατά του κοινωνικού συστήματος. Χαρακτηριστικά, ένας από τους εκλεγέντες στην προσωρινή διεύθυνση δήλωσε ότι δε θέλουν να είναι ένα νέο αριστερό κόμμα, αλλά ένα «κόμμα του κοινωνικού κράτους» και ότι υπολογίζουν στην υποστήριξη των λεγόμενων «διαμαρτυρόμενων εκλογέων και των για πρώτη φορά ψηφοφόρων».

Ηγετικά στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ και πριν αλλά κυρίως αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη του WASG στη Νυρεμβέργη, έτειναν χέρι συνεργασίας, πολύ περισσότερο που το ΚΟΔΗΣΟ, όπως δήλωσαν, δεν μπόρεσε να ριζώσει στη Δυτική Γερμανία. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν τάσεις στελεχών του WASG κατά της συνεργασίας με το ΚΟΔΗΣΟ, ιδιαίτερα λόγω της συμμετοχής του τελευταίου στη σοσιαλδημοκρατική (τοπική) κυβέρνηση του Βερολίνου και του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας.


Θανάσης Βόρειος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ