Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σύνοδος «χάριτος» και στήριξης» στην κατοχή

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με στόχο να εξασφαλιστεί διεθνής υποστήριξη αλλά και χρηματική βοήθεια για τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση και τις επιλογές της σε συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις, άρχισε χτες,στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ της Ερυθράς θάλασσας, η διεθνής διάσκεψη για το «μέλλον του Ιράκ». Αν και δε λείπουν οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις, φαίνεται ότι η «διεθνής» κοινότητα θα δώσει, άλλη μια φορά, την έγκρισή της στην κατοχή.

«Να υποστηριχτεί η πολιτική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί με τη διενέργεια εκλογών αλλά και να καταδικαστεί απερίφραστα η τρομοκρατία μέσα από την υιοθέτηση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που έχουν εξαπολυθεί» είναι, σύμφωνα με αξιωματούχους της δοτής ιρακινής κυβέρνησης,ο στόχος της διάσκεψης στο Σαρμ ελ Σέικ. Χτες, πρώτη ημέρα, κυριάρχησε το θέμα της ασφάλειας των συνόρων του Ιράκ και στη συζήτηση συμμετείχαν οι γείτονες σε αυτό χώρες. Μάλιστα, σε μια κίνηση καλής θέλησης, όπως ερμηνεύτηκε, το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανάλογη διάσκεψη θα διοργανωθεί από την Τεχεράνη στις 30 του Νοέμβρη.

Αντιθέσεις...

Σήμερα, στο αιγυπτιακό θέρετρο αναμένεται να μεταβούν οι ΥΠΕΞ της «G8», της Κίνας, εκπρόσωποι της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Εκπρόσωποι της δοτής ιρακινής κυβέρνησης κατέστησαν σαφές ότι δε θεωρούν ακόμη «δόκιμο» τον ορισμό ημερομηνίας αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα, αντικρούοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση που φέρονται να άσκησαν οι Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία.

Ενταση επικράτησε και με αφορμή την επιμονή της Γαλλίας αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου να συμμετάσχουν στη διάσκεψη και εκπρόσωποι ιρακινών παρατάξεων που αντιτίθενται στην κατοχή και στη δοτή κυβέρνηση. Μάλιστα, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου είχε συνάντηση με εκπροσώπους τους την Κυριακή. Εντούτοις, και σε αυτό το σημείο, οι πιέσεις δεν απέδωσαν μετά την κατηγορηματική άρνηση του Ιρακινού δοτού πρωθυπουργού, ο οποίος, για μια ακόμη φορά, χαρακτήρισε «επιτυχία» την επιχείρηση στη Φαλούτζα και «μειοψηφία εχθρική προς τον ιρακινό λαό» όσους μάχονται τα κατοχικά στρατεύματα.

Η Ουάσιγκτον, διά του Κόλιν Πάουελ, εμφανίζεται με έναν ακόμη «άσο στο μανίκι» στη διάσκεψη, καθώς μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, τα προηγούμενα 24ωρα, πέτυχε να αποδεχτεί η «Λέσχη πιστωτών του Παρισιού» να παραγραφεί κατά 80% το χρέος του Ιράκ προς τα μέλη της, σε τρεις φάσεις, μέχρι το 2008. Από 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το χρέος θα μείνει, πλέον, μόλις 7,8 δισ. δολάρια, ενώ βέβαια απομένουν τα δεκάδες δισ. χρεωστούμενα προς τις χώρες του Κόλπου και προς ιδιωτικούς φορείς.

... και κατοχικά αδιέξοδα

Η επιμονή της δοτής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των κατοχικών δυνάμεων να πετύχουν μια «διπλωματική νίκη» αντανακλά, κατά πολλούς αναλυτές, μια απέλπιδα προσπάθεια να φανεί ότι όλα κυλούν, έστω και μετ' εμποδίων, καλά στην κατεχόμενη χώρα. Κάτι, όμως, που δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, οι αντικατοχικές επιθέσεις και συγκρούσεις συνεχίστηκαν, τα τελευταία 24ωρα, στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη, στη Σαμάρα και στο Ραμάντι, με επίσημο συνολικό απολογισμό 1 Αμερικανό στρατιώτη νεκρό, 15 Ιρακινούς νεκρούς και περισσότερους από 40 τραυματίες. Οσο για την «απελευθερωμένη» Φαλούτζα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σύμφωνα με ορισμένες ανταποκρίσεις σε κάποια σημεία οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται περικυκλωμένες από τους αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ