ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
Δεν θα είναι μια συναυλία απολογισμού, θα είναι μια βραδιά για το παρόν μας

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

50 χρόνια Φεστιβάλ, 50 χρόνια τραγούδι...

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου πολιτικού - πολιτιστικού Φεστιβάλ της χώρας. Τον κέρδισε μέσα στον μισό αιώνα διαρκούς παρουσίας του, τον εδραίωσε στις συνειδήσεις όλων των νέων ανθρώπων που πέρασαν τις πύλες των Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και είδαν από κοντά μια εικόνα ενός άλλου κόσμου, του κόσμου της αλληλεγγύης, του δίκιου, των πολλών! Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια είναι αμέτρητοι οι καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στις σκηνές του, τραγουδιστές, συνθέτες, ηθοποιοί, ποιητές που ύψωσαν την Τέχνη τους στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων...

Η Ιστορία των Φεστιβάλ και μαζί η Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού θα διαπεράσει τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή.

Η επιμέλεια είναι του Οδυσσέα Ιωάννου. Οι ενορχηστρώσεις, του Θύμιου Παπαδόπουλου. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Διονύσης Τσακνής, Νεφέλη Φασούλη. Αφηγείται η Χρύσα Κοτταράκου.

***

Με αφορμή την παραπάνω συναυλία γράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου στον «Ριζοσπάστη»:

Πενήντα χρόνια μεταπολίτευση. Χρόνια ελπίδων, διαψεύσεων, ματαιώσεων, απογοητεύσεων, ονείρων, αγώνων, κύκλων που έκλεισαν και ξανά από την αρχή ανοίγουν συνέχεια, γιατί τα αιτήματα παραμένουν πιο επίκαιρα, πιο ενεργά από ποτέ.

Το ελληνικό τραγούδι ήταν πάντα εκεί, σε έναν ρόλο που πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να το υποκαταστήσει. Να μας κρατάει κοντά στην καλή εκδοχή του εαυτού μας, να μας συσπειρώνει γύρω από συλλογικότητες αισθήματος, να μας ενώνει στα σπουδαία ρεφρέν του.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», πενήντα χρόνια φιλόξενο σε ό,τι πιο ζωντανό, στο τραγούδι που για δεκαετίες ήταν στις φλέβες μιας κοινωνίας που πάλευε για μια καλύτερη ζωή, για έναν δικαιότερο κόσμο. Ακόμα κι όταν μίλησε για τον έρωτα, την κυρίαρχη θεματολογία στα τραγούδια όλου του κόσμου, προσπάθησε και κατάφερε - στην πλειονότητά του - να βγάλει την περηφάνια και τη λαχτάρα του. Να μιλήσει για την αγάπη με έναν τρόπο που μας χωρούσε όλους, για το όνειρο με ένα πείσμα που ανανέωνε το κουράγιο μας όταν εκείνο έδειχνε να χάνεται.

Μια σπουδαία συναυλία θα είναι εκείνη της 21ης Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση. Μια αναδρομή σε τραγούδια αλλά και στιγμές που σημάδεψαν τη μνήμη όσων τα έζησαν, αλλά «γέννησαν» και πολλά παιδιά ανάμεσα στα παιδιά των επόμενων γενεών.

Από τα μεγάφωνα του Φεστιβάλ αναγγέλλεται ο θάνατος του Μάνου Λοΐζου σε κάποιο νοσοκομείο της Μόσχας, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Ο Γιάννης Ρίτσος μπροστά στο μικρόφωνο απαγγέλλει, ο Μίκης διευθύνει το «Θα σημάνουν οι καμπάνες», παίρνει το μικρόφωνο, τραγουδάει. Ο Θάνος Μικρούτσικος, χτυπημένος ήδη από την ασθένεια, δίνει θάρρος, σε μια ομιλία - σπουδαίο δώρο στους νέους ανθρώπους που τον άκουγαν από κάτω.

Και εκατοντάδες άλλες τέτοιες στιγμές σε αυτά τα πενήντα χρόνια που κατέστησαν αυτό το Φεστιβάλ ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα, με απίστευτη συνέπεια και ποιότητα.

Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε καινούργιες στιγμές. Να φτιάξουν οι νέοι τις δικές τους, να μην αφήσουν να διαιρεθεί η ακριβή κληρονομιά που παραλάβαμε από εκείνους τους σπουδαίους ανθρώπους.

Τα τραγούδια σε αυτήν τη χώρα είναι το σπίτι μας. Μας φύλαξαν πιτσιρικάδες και μας κράτησαν αργότερα. Τα τραγούδια είναι το πατρικό μας σπίτι ακόμα κι όταν εκείνο δεν υπάρχει πια. Υπάρχει στις φωνές μας, στα όνειρα που έχουν λοιδορηθεί, στις συλλογικότητες που έχουν συκοφαντηθεί αλλά που δεν γίνεται να μη γεννηθούν πάλι.

Δεν θα είναι μια συναυλία απολογισμού, θα είναι μια βραδιά για το παρόν μας.

Τιμάμε τους συνθέτες του Φεστιβάλ

«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην 50χρονη διαδρομή του συνδέθηκε και ανέδειξε πολύμορφα όλα τα είδη Τέχνης, ωστόσο κυρίαρχη θέση έχει αναμφισβήτητα η μουσική. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεκάδες οι συνθέτες που όλα αυτά τα χρόνια πλαισίωσαν με τις μουσικές τους τα Φεστιβάλ - άλλοι έκαναν εκεί τα πρώτα τους βήματα, παρουσίασαν εμβληματικούς δίσκους, δοκίμασαν πετυχημένες συνεργασίες, «συνομίλησαν» πλατιά με το κοινό μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Ολους αυτούς τους συνθέτες θα προσπαθήσει να χωρέσει το 50ό Φεστιβάλ στο αφιέρωμα που θα γίνει την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, με τίτλο «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Τραγούδια με την τρυφερότητα και τη μελωδικότητα του Μάνου Λοΐζου, που η παρουσία του ήταν αδιάλειπτη στα πρώτα Φεστιβάλ μέχρι τον θάνατό του το 1982, τραγούδια που διηύθυνε εμβληματικά ο Μίκης Θεοδωράκης στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, απίθανες συναυλίες και διδαχές που μας χάρισε ο Θάνος Μικρούτσικος από τα πρώτα Φεστιβάλ μέχρι το τέλος της ζωής του, θα γίνουν κομμάτι αυτού του αφιερώματος, που με τη γλώσσα της μουσικής θα μας ταξιδέψει σε πολλούς ακόμα. Από τον Ανδριόπουλο, τον Κηλαηδόνη, τον Λεοντή, τον Τζαβέλλα, που έδωσαν το «παρών» από τα πρώτα Φεστιβάλ, έως τον Μούτση, τον Τόκα, τον Κόκοτο και τον Λάγιο, που τους συναντάμε στο Φεστιβάλ τις επόμενες δεκαετίες, από την «Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου» του Λουκά Θάνου, έως τον στίχο «και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου» που αφιέρωσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος στην ΚΝΕ, το αφιέρωμα της Κεντρικής Σκηνής θα μνημονεύσει τη σχέση του Φεστιβάλ με ένα πλήθος μεγάλων συνθετών.

«Οι συνθέτες που έδωσαν το "παρών" στις δύσκολες και στις λιγότερο δύσκολες στιγμές του κινήματος ήταν πολλοί και οι καλύτεροι του είδους τους», λέει στον «Ριζοσπάστη» σχετικά με το αφιέρωμα ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, μνημονεύοντας ιδιαίτερα συνθέτες που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το κοινωνικοπολιτικό τραγούδι και προσθέτοντας: «Για να αποδοθούν τα τραγούδια τους, θα βρεθούν επί σκηνής κάποιοι από τους καλύτερους ερμηνευτές της γενιάς τους και σπουδαίοι μουσικοί, που γνωρίζουν πολύ καλά το είδος.

Σε μια εποχή που το έντεχνο τραγούδι βάλλεται πανταχόθεν και γίνεται προσπάθεια από τα ΜΜΕ να γίνει μουσειακό είδος, ή να αλλοιωθούν το περιεχόμενο και η ουσία του με μέτριες, συχνά εξυπνακίστικες επανεκτελέσεις, μακριά από την αισθητική που δημιούργησαν αυτοί οι μεγάλοι συνθέτες, είναι χρέος μας να αποδώσουμε τα τραγούδια αυτά όπως τους πρέπει».

Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως...

Συναυλία - αφιέρωμα στο επαναστατικό - διεθνιστικό τραγούδι την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

Μια κόκκινη γραμμή συνδέει τους αγώνες... Δεν καταγράφει απλά στιγμές, ημερομηνίες, γεγονότα, αλλά αυτόν τον σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου για να «καταχτήσουνε τη γης, την οικουμένη».

Η οργανωμένη πάλη των εργατών ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας και οι διεκδικήσεις τους για καλύτερη ζωή αλλάζουν και το τραγούδι τους. Από τα τραγούδια της δουλειάς, που έδιναν ρυθμό, κρατούσαν συντροφιά και εμψύχωναν, περνάμε στα τραγούδια - ύμνους διεκδίκησης της εργατικής τάξης.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, στις 21.00 στην Κεντρική Σκηνή, το Φεστιβάλ μάς καλεί να περιηγηθούμε στις μεγάλες στιγμές του λαού μας, των λαών όλου του κόσμου, με οδηγό το τραγούδι. Τραγούδια επιλεγμένα, που μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τους αγώνες των λαών όλου του κόσμου. Τραγούδια που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα από τον δεσμό της πρωτοπόρας Τέχνης με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της εργατικής τάξης. Αυτά τα τραγούδια θα παρουσιαστούν, στοχεύοντας να ξεσηκώσουν, να συγκινήσουν αλλά και να προβληματίσουν, να ακονίσουν τη σκέψη όλου του κόσμου.

Κάποια από τα τραγούδια που θα ακουστούν γράφτηκαν με αφορμή μια μεγάλη απεργία, μια μεγάλη διεκδίκηση ή μια σύγκρουση... Αλλα αντηχούν ακόμα τη βοή της μάχης, καθώς συνόδευαν τους αγωνιστές, εμψύχωναν τους μαχητές.

Κάποιων τραγουδιών ο δημιουργός τους είναι άγνωστος, δηλαδή έχουν γραφτεί συλλογικά και βασίζονται σε μελωδίες γνωστών επαναστατικών τραγουδιών. Αλλα είναι δημιουργήματα σπουδαίων καλλιτεχνών. Οι αγώνες των εργατών, του επαναστατικού κινήματος, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους και τους μεγάλους δημιουργούς. Μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Τέχνη. Τόσο μεγάλο μάλιστα και τόσο βαθύ, που ξεπερνά κατά πολύ την περίοδο στην οποία αναφέρονται και εξακολουθούν να συγκινούν, να εμπνέουν, να διδάσκουν έως τις μέρες μας.

Ο τίτλος της συναυλίας, «Ποτάμι αυτός ο κόσμος και δεν γυρνάει, και η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως», είναι δανεισμένος από ένα ποίημα του Μπρεχτ το οποίο μελοποίησε ο Χανς Αϊσλερ.

Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Γιάννης Δίσκος - Μωζάικ.

Συμμετέχουν: Alkyone, Anser, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νίκος και Γιώργος Στρατάκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ