ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Παζαρεύει κολεγιές στο φόντο σκληρών ανταγωνισμών

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντάς την «πολύτιμη και αξιόπιστη» σύμμαχο

Ο Ερντογάν μίλησε και σε εκδήλωση της γνωστής «δεξαμενής σκέψης» «Catham House»
Ο Ερντογάν μίλησε και σε εκδήλωση της γνωστής «δεξαμενής σκέψης» «Catham House»
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Διεκδικώντας κολεγιές ωφέλιμες για το τουρκικό κεφάλαιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει σήμερα την επίσημη τριήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στη Βρετανία, την οποία χαρακτήρισε μια σύμμαχο «στρατηγικής σημασίας, την οποία κρίνουμε πολύτιμη και αξιόπιστη».

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση όπου συμμετείχαν επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, υπογράμμισε ότι η Τουρκία (η αστική τάξη) θα διεκδικήσει με κάθε αποφασιστικότητα ισχυρότερη θέση στην ευρύτερη περιφέρεια Μέσης Ανατολής - Ανατολικής Μεσογείου, ξεχωρίζοντας τις επιδιώξεις της στο «τρίγωνο» που ενώνει Αφρική - Ασία - Ευρώπη και εκφράζοντας ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η αναφορά του στις γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στα ανοιχτά της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμείνει να συνεχίσει τις μονομερείς δραστηριότητες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής θα βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο. Το λέω αυτό ανοιχτά και καθαρά...». Βεβαίως, ζητούμενο για την Αγκυρα δεν είναι απλά οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες, αλλά το να μην αποκλειστεί από τις μεγάλες μπίζνες που στήνονται στη γειτονιά, με φόντο ευρύτερες κόντρες για τον έλεγχο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων ενεργειακών αγορών.

Στη συνάντηση που ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να έχει σήμερα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα κυριαρχήσει η πολύπλευρη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, καθώς όπως δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε επιπλέον με τη Βρετανία μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό είναι το χτεσινό κεντρικό άρθρο της διαδικτυακής «Σαμπάχ», με τίτλο «Θα μπορούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως ο στενότερος δυτικός σύμμαχος της Τουρκίας;». Εκεί γινόταν αναφορά σε «έξυπνες κινήσεις», που «έκαναν το Λονδίνο να αναθρέψει μια αμοιβαία ευεργετική σχέση με τους Τούρκους». Ο συντάκτης ξεχώριζε τη στήριξη που το Λονδίνο είχε εκφράσει στην κυβέρνηση του ΑΚΡ αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της, τον Ιούλη του 2016, αλλά και την επικριτική στάση του απέναντι σε κουρδικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ αλλά και απέναντι FETO (η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν).

Με το βλέμμα στις κάλπες

Στην ίδια την Τουρκία, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις κάλπες των διπλών πρόωρων εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών, που θα γίνουν στις 24 Ιούνη. Χτεσινό άρθρο της «Χουριέτ» χαρακτήριζε «καλά νέα» το γεγονός ότι «η αντιπολίτευση της Τουρκίας συνέρχεται από τη μακρά αδράνειά της». Ξεχώριζε ως εξέλιξη ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού CHP Μουχαρέμ Ιντζέ «πήρε αποστάσεις από την εθνικιστική ομοφωνία της αποξένωσης από το (φιλο)κουρδικό κόμμα (HDP) συνολικά» και «επίσης έχει καλές συστάσεις καθώς αντιτάχθηκε στην άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP παρά τη στήριξη (της πλειοψηφίας) του CHP σε αυτήν την κίνηση». Επίσης, η συντάκτρια ξεχώριζε και το γεγονός ότι στη συμμαχία της αντιπολίτευσης (για τις βουλευτικές εκλογές) συμμετέχει και το ισλαμιστικό SP, εκτιμώντας ότι έτσι μπορούν να υποστούν «ρωγμές» οι δεσμοί του ΑΚΡ με αυτήν τη μερίδα των ψηφοφόρων.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Νέα παρέμβαση για ρετουσάρισμα της λυκοσυμμαχίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε παρέμβαση για το ρετουσάρισμα της ΕΕ προχώρησαν πάνω από 400 πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που με άρθρο που συνυπογράφουν στη γαλλική «Λε Μοντ» διαπιστώνουν ότι «κάτι πήγε στραβά στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εκφράζοντας ανησυχία (και έκπληξη;) για το ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μισθωτών», επειδή η Κομισιόν προβάλλει τη «θεωρία της "ανωτερότητας των μετόχων"» και επειδή η ΕΕ δείχνει «αδυναμία» «να αποτρέψει την καταστρατήγηση των φορολογικών κανόνων από άτομα με ισχυρά κέρδη».

Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια να κρυφτεί ότι αιτία των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της ως ένωσης του κεφαλαίου, όσο και αν προσπαθούν, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να την εξωραΐσουν. Λένε χαρακτηριστικά «όπως οι μέτοχοι φέρνουν κεφάλαιο, έτσι και οι εργαζόμενοι επενδύουν το χρόνο τους, τις δεξιότητες και τη ζωή τους», καλώντας σε ταξική συνεργασία.

Ενδεικτικό των σκοπιμοτήτων που υπηρετεί άλλωστε η νέα αυτή «πρωτοβουλία» είναι πως το κείμενο υπογράφουν διακεκριμένοι υπηρέτες του κεφαλαίου, από διάφορα πόστα, όπως αυτά της πρόσδεσης των συνδικάτων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, της αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας κτλ. Ξεχωρίζουν οι πρώην πρωθυπουργοί Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Δανίας Π. Ράσμουσεν, ο Ολιβιέ Φορ, Α' γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακόμα ο γγ της ξεπουλημένης Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ κ.ά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες για «Nordstream 2» και άλλα ενεργειακά σχέδια

Με τον Ρώσο Πρόεδρο θα συναντηθεί την Παρασκευή η Αγκελα Μέρκελ

ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Γκρόισμαν, και τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, Ιχόρ Νασαλίκ, συναντήθηκε χτες στο Κίεβο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, με βασικό αντικείμενο την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nordstream 2», που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ουκρανίας ως χώρας διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην κατασκευή του νέου αγωγού «Nordstream 2», που θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2019 ενώνοντας τη Ρωσία με τη Βόρεια Γερμανία, συμμετέχουν και 5 ευρωπαϊκοί όμιλοι, ανάμεσά τους δύο γερμανικοί κολοσσοί. Εντονες είναι οι αντιδράσεις των ΗΠΑ, επειδή θα μειωθεί η πώληση του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, ενώ θα μεγαλώσει και η «πολιτική εξάρτηση» - μαζί με την ενεργειακή - της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ο Γερμανός υπουργός πρόταξε την ανάγκη να βρεθεί λύση «που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων» και ξεκαθάρισε πως η Γερμανία λαμβάνει πολύ σοβαρά την ευθύνη της απέναντι στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι σκοπεύει να καλέσει τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας να διαμορφώσουν «μια κοινή αντίληψη ενεργειακής πολιτικής». Η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιεί την Ουκρανία στο παζάρι της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται και για τη διείσδυση των γερμανικών ομίλων στην Ουκρανία και για επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία. Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Αλτμάιερ πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Ο Γκρόισμαν δήλωσε ότι η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ουκρανία και η υποστήριξή της είναι πολύτιμη.

Ο Π. Αλτμάιερ αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Ρωσία, όπου σήμερα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης προετοιμάζοντας και την επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Παζάρι για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει στην άρση των κυρώσεων ενάντια στη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγιάνγκ αποδεχτεί την πλήρη καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου. «Αυτό που θα κερδίσει ο ηγέτης Κιμ από την Αμερική θα είναι ό,τι καλύτερο - τους επιχειρηματίες μας, τους ριψοκίνδυνους, τους παρόχους κεφαλαίων... Θα φέρουν ιδιωτικά κεφάλαια. Η Βόρεια Κορέα χρειάζεται απελπισμένα Ενέργεια (...) για το λαό της. Χρειάζονται πολύ γεωργικό εξοπλισμό και σχετική τεχνολογία... Μπορούμε να δημιουργήσουμε κεφάλαια για πραγματική οικονομική ευημερία για το βορειοκορεατικό λαό, που θα ανταγωνιστεί αυτή του Νότου...». Ο Πομπέο συμπλήρωσε ότι αποτελεί καλά νέα η καταστροφή κάθε χώρου που διαθέτουν οι Βορειοκορεάτες και μπορεί να προκαλέσει «κίνδυνο για τον αμερικανικό λαό».

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας ότι προγραμματίστηκε η κατεδάφιση του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της χώρας, στο χρονικό διάστημα 23 - 25 Μάη, στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Βορρά - Νότου στα τέλη του Απρίλη.

Με αυτά τα δεδομένα, το δικό της βάρος έχει η δήλωση του Πομπέο ότι «θα πρέπει να δώσουμε εγγυήσεις για την ασφάλειά τους (σ.σ. των Βορειοκορεατών), σίγουρα». Ενώ, μεταξύ άλλων, μίλησε για έναν «συμβιβασμό» που «εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Κανένας Πρόεδρος δεν έφερε ποτέ τις ΗΠΑ σε μια θέση με βάση την οποία η βορειοκορεατική ηγεσία να θεωρήσει ότι αυτό ήταν αληθινά εφικτό», συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά προϋποθέτουν την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας.

Ολα τα παραπάνω βεβαιώνουν πόσο δυναμώνει η κινητικότητα στα επιτελεία ισχυρών μονοπωλίων, αφού οποιαδήποτε περαιτέρω παζάρι για «διευθέτηση» του Κορεατικού θα διαμορφώσει νέα δεδομένα για τους επενδυτικούς και ευρύτερα τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στη Χερσόνησο και όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, στις 12 Ιούνη, στη Σιγκαπούρη.

ΙΤΑΛΙΑ
Προχωρά το παζάρι M5S - «Λέγκας»

ΡΩΜΗ.--

«Οι διάφορες επαφές με τη "Λέγκα" ολοκληρώθηκαν με αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Πρόκειται για κυβέρνηση της αλλαγής, με συμβόλαιο το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς το γερμανικό μοντέλο», δήλωσε χτες ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Κίνημα 5 Αστέρων» (MS5), Λουίτζι ντι Μάγιο, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και ενώ κλιμακώνεται το παζάρι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, όπως υπαγορεύουν οι ανάγκες της ιταλικής αστικής τάξης για να προχωρήσουν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων.

«Ζητήσαμε τον αναγκαίο χρόνο για να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό συμβόλαιο. (...) Ξέρουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ευρωπαϊκές αλλά και εκτός Ευρώπης υποχρεώσεις, με ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου αλλά και στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ανέφερε ο ντι Μάγιο, αναδεικνύοντας ότι σημαντική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι το αλισβερίσι για τη θέση του ιταλικού κεφαλαίου εντός ΕΕ. «Θα είμαστε σχετικά σύντομοι, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε θετικά την προσπάθεια αυτή». Αργότερα, συνάντηση με τον Ματαρέλα είχε και ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση «θα σχηματιστεί με όποιον μπορεί να συνεργαστεί καλά με την ΕΕ. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Είμαι περίεργος να δω πώς θα πάει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ