Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες για «Nordstream 2» και άλλα ενεργειακά σχέδια

Με τον Ρώσο Πρόεδρο θα συναντηθεί την Παρασκευή η Αγκελα Μέρκελ

ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Γκρόισμαν, και τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, Ιχόρ Νασαλίκ, συναντήθηκε χτες στο Κίεβο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, με βασικό αντικείμενο την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nordstream 2», που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ουκρανίας ως χώρας διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην κατασκευή του νέου αγωγού «Nordstream 2», που θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2019 ενώνοντας τη Ρωσία με τη Βόρεια Γερμανία, συμμετέχουν και 5 ευρωπαϊκοί όμιλοι, ανάμεσά τους δύο γερμανικοί κολοσσοί. Εντονες είναι οι αντιδράσεις των ΗΠΑ, επειδή θα μειωθεί η πώληση του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, ενώ θα μεγαλώσει και η «πολιτική εξάρτηση» - μαζί με την ενεργειακή - της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ο Γερμανός υπουργός πρόταξε την ανάγκη να βρεθεί λύση «που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων» και ξεκαθάρισε πως η Γερμανία λαμβάνει πολύ σοβαρά την ευθύνη της απέναντι στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι σκοπεύει να καλέσει τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας να διαμορφώσουν «μια κοινή αντίληψη ενεργειακής πολιτικής». Η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιεί την Ουκρανία στο παζάρι της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται και για τη διείσδυση των γερμανικών ομίλων στην Ουκρανία και για επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία. Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Αλτμάιερ πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Ο Γκρόισμαν δήλωσε ότι η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ουκρανία και η υποστήριξή της είναι πολύτιμη.

Ο Π. Αλτμάιερ αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Ρωσία, όπου σήμερα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης προετοιμάζοντας και την επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ