Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενισχυμένα τα σιιτικά μπλοκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανατροπές φαίνεται πως φέρνουν στο αστικό πολιτικό σκηνικό του Ιράκ οι πρώτες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο, μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους», στις οποίες συμμετείχε περίπου το 44,5% των ψηφοφόρων, καθώς κερδισμένα φάνηκε να βγαίνουν εκλογικά μπλοκ σιιτών που στηρίζονται από το Ιράν, των οποίων οι πολιτοφυλακές συμμετείχαν ενεργά στις μάχες κατά των τζιχαντιστών.

Τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν χτες το πρωί, φάνηκε να δίνουν την κοινοβουλευτική πρωτιά στη συμμαχία Σαϊρούν, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του σιίτη εθνικιστή ιερωμένου Μοκντάντα αλ Σαντρ και το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα καθώς αναφέρθηκε πως πήρε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψήφους και εξέλεξε τουλάχιστον 54 βουλευτές στη νέα 329μελή Βουλή. Δεύτερη φαίνεται πως ήρθε η (επίσης σιιτική...) συμμαχία Φατάχ Αμίρι του ηγέτη παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίχθηκε από την Τεχεράνη και πρώην υπουργού Μεταφορών, Χάντι αλ Αμίρι, που φέρεται πως πήρε 1,2 εκατομμύρια ψήφους και 47 έδρες. Τρίτος φαίνεται πως είναι ο κομματικός συνασπισμός Nasr του απερχόμενου πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, που αρχικά φαινόταν να παίρνει την πρώτη θέση... Πολύ πιο πίσω και με διαφορά φερόταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι.

Τα τελικά αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών αναμένονταν αργότερα το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, οι διεργασίες για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό καιρό. Εως τότε θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Χαϊντέρ αλ Αμπάντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ