Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης στην Αστάνα

ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η απουσία των ΗΠΑ από τον ένατο γύρο διαβουλεύσεων για τη Συρία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, «δεν θα επηρεάσει» τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση στη Συρία. Αυτό δήλωσε χτες ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν «με οποιαδήποτε επίσημη εκπροσώπηση στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία».

Ο Λαβρεντίεφ πρόσθεσε πως οι αντιπροσωπείες αξιωματούχων από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, που είναι οι τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» για την εκεχειρία στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία, θα συνεχίσουν και σήμερα τις διαβουλεύσεις εκδίδοντας αργότερα κοινή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του ένατου γύρου διαπραγματεύσεων στην Αστάνα.

Στην Αστάνα εκτός από τις αντιπροσωπείες των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» βρίσκονται ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ και επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας διαπραγματευτών, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και αντιπροσωπεία Ιορδανών αξιωματούχων.

Πάντως, ένα 24ωρο πριν από τις δηλώσεις Λαβρεντίεφ, ο Κινέζος απεσταλμένος για τη Συρία, Σίε Χιαογιάν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤASS εξέφρασε την πεποίθηση ότι Κίνα και Ρωσία «διατηρούν αποτελεσματική συνεργασία στο συριακό ζήτημα» και μπορούν να την ενισχύσουν «για να βρουν τρόπους για την επίλυση του συριακού ζητήματος και την προστασία της εκεχειρίας» στη Συρία.

Στη Συρία, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνεχίζονται οι μαζικές έξοδοι τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών από τα νότια περίχωρα της επαρχίας Χάμα, από όπου αναχώρησαν χτες πάνω από 40 λεωφορεία ενόπλων με τις οικογένειές τους, και από τα βόρεια περίχωρα της επαρχίας Χομς, από όπου αναχώρησαν χτες 32 λεωφορεία γεμάτα εκατοντάδες αντικαθεστωτικών με τις οικογένειές τους.

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού ανακοίνωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες έστησαν το 11ο παρατηρητήριο στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου καταλήγουν οι περισσότερες ροές τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών από άλλα μέρη της Συρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καθαρή» από τζιχαντιστές και η Δαμασκός, ανακοίνωσε η κυβέρνηση (2018-05-22 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις στην Αστάνα με «διαρκή» απειλή της «τρομοκρατίας»... (2017-10-31 00:00:00.0)
Παζάρια για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στην Αστάνα (2017-09-15 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν και ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (2017-06-21 00:00:00.0)
Ρωσικές αντιδράσεις για ανεφοδιασμό «αντικαθεστωτικών»... (2016-12-28 00:00:00.0)
«Πυρετός» συσκέψεων και κλιμάκωση συγκρούσεων (2016-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ