Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Καθαρή» από τζιχαντιστές και η Δαμασκός, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ενώ οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ιράν - Τουρκίας εντείνονται...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο συριακός στρατός κήρυξε χτες «ελεύθερη από την παρουσία» τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών την πρωτεύουσα της χώρας, Δαμασκό, τα νότια περίχωρά της καθώς και την Ανατολική και Δυτική Γκούτα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το Μάρτη του 2011.

Η εξέλιξη αυτή, κατά την ανακοίνωση της γενικής διοίκησης του συριακού στρατού, «που έγινε δυνατή με τη βοήθεια συμμαχικών δυνάμεων», ολοκλήρωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός και πέριξ της συνοικίας αλ Χατζάρ αλ Ασουάντ μετά την αποχώρηση των τελευταίων εκατοντάδων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους το βράδυ της Κυριακής και χτες τα ξημερώματα με κατεύθυνση έρημο της ανατολικής Συρίας. Η γενική διοίκηση του συριακού στρατού τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν «το θάνατο πολλών τρομοκρατών του "Ισλαμικού Κράτους"» αποκαθιστώντας τον έλεγχο του αλ Χατζάρ αλ Ασουάντ και του μεγαλύτερου μέρους του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ. «Θα συνεχίσουμε μέχρι την απελευθέρωση όλων των περιοχών της Συρίας», ανέφερε στη συνέχεια Σύρος ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Το ίδιο διάστημα, αντιδράσεις αξιωματούχων σε Ιράν και ΗΠΑ έδειξαν ότι οι ανταγωνισμοί αυτών των δυνάμεων με επίκεντρο τη Συρία εντείνονται. Ο Μπαχράμ Γασεμί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του που βοηθούν το συριακό στρατό στις μάχες κατά τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών μετέβησαν στη Συρία «με πρόσκληση» της συριακής κυβέρνησης και θα παραμείνουν εκεί «όσο το επιθυμεί η συριακή κυβέρνηση». Η δήλωσή του θεωρήθηκε απάντηση στη δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, πως θα πρέπει από τη Συρία να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα, ιδιαίτερα μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Παράλληλα, πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του να διακόψει τη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων στη βορειοδυτική Συρία μετά την εκεί ήττα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και την ανακατεύθυνση κεφαλαίων προς τη βορειοανατολική Συρία (εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι περισσότεροι θύλακες Κούρδων και είναι και σε εξέλιξη η χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν...). Παράλληλα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν (μεταξύ άλλων και) στρατιωτικά στη Συρία τουλάχιστον για άλλους έξι μήνες και ότι στο τέλος του έτους θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση στη χώρα και θα λάβουν ανάλογα τις αποφάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ