Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στους 110 νεκρούς ο απολογισμός της αεροπορικής τραγωδίας

Από τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους έξω από την Αβάνα
Από τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους έξω από την Αβάνα
Στους 110 έφτασε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από το αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στην Κούβα την Παρασκευή 18 Μάη το μεσημέρι, μετά τη συντριβή του «Boeing» 737-200, που εκτελούσε το δρομολόγιο από την πρωτεύουσα Αβάνα ανατολικά με κατεύθυνση το Ολγκίν. Το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του σε αγροτική περιοχή και η πρόσκρουση ήταν τόσο σφοδρή που σκόρπισε σε πολλά κομμάτια, πράγμα που δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο των συνεργείων που έχουν αναλάβει την περισυλλογή και την ταυτοποίηση των άτυχων επιβατών. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 107 επιβάτες (102 Κουβανοί, 2 Αργεντινοί, 1 Μεξικανός και 2 από τη Δυτική Σαχάρα, το πιθανότερο φοιτητές) και 6μελές πλήρωμα Μεξικανών υπηκόων, ενώ επέζησαν του ατυχήματος αρχικά 4 επιβάτες, η μία εκ των οποίων πέθανε στη μεταφορά, ενώ μάχη για τη ζωή δίνουν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση 3 γυναίκες, που νοσηλεύονται στο κεντρικό νοσοκομείο της Αβάνας «Γκαλίξτο Γκαρσία».

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε ενοικιάσει η Κουβανική Αεροπορία από τη μεξικανική εταιρεία «Global Air», γνωστή και ως «Aerolineas Damojh». Οπως εξήγησαν οι κουβανικές αρχές, είναι μια συνηθισμένη πρακτική αφού μια από τις συνέπειες του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας είναι και η απαγόρευση αγοράς αεροσκαφών. Για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, που είχε ενοικιαστεί πριν από ένα μήνα, την ευθύνη συντήρησης είχε η μεξικανική εταιρεία, η οποία ελεγχόταν από τις κουβανικές αρχές. Φως στις αιτίες του ατυχήματος αναμένεται να δώσουν οι 2 καταγραφείς των συνθηκών πτήσης («μαύρα κουτιά»), από τους οποίους έχει βρεθεί αυτός με τις συνομιλίες στο πιλοτήριο και αναζητείται αυτός με τα δεδομένα. Για τον σκοπό της διερεύνησης κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας αλλά και από άλλες χώρες έχουν φτάσει στην Κούβα.

Η κουβανική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε, ο Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του κράτους και του ΚΚ Κούβας, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα υπάρχει για τους συγγενείς των θυμάτων. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις από όλες τις γωνιές του πλανήτη εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ