Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις στην Αστάνα με «διαρκή» απειλή της «τρομοκρατίας»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

«Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή απέχει πολύ από το να τελειώσει», ακόμα κι αν η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» υπέστη βαριές ήττες τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να συμμετάσχει σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους με θέμα την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας» από οργανώσεις τζιχαντιστών.

Οι «προειδοποιήσεις» της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας έγιναν λίγο προτού ξεκινήσει χτες στην Αστάνα του Καζακστάν ο έβδομος γύρος διαβουλεύσεων σε σχέση με την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης, της συριακής αντιπολίτευσης και διπλωμάτες των τριών χωρών που έχουν αναγορευτεί «εγγυητές» της εκεχειρίας στη Συρία: τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία. Ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, δήλωσε ότι τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών στην Αστάνα που ολοκληρώνονται αργότερα σήμερα, είναι η θέσπιση κανονισμών για τον τρόπο λειτουργίας ομάδων που θα επιδιώξουν την απελευθέρωση ομήρων, αιχμαλώτων και αγνοουμένων και η σύνταξη μίας κοινής ανακοίνωσης που θα αφορά την αποναρκοθέτηση περιοχών για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιπροσθέτως, ο Λαβρεντίεφ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Συρίας - Τουρκίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί τις τελευταίες βδομάδες στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντίλμπ ο τουρκικός στρατός, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να αναλάβει ρόλο «μεσολάβησης» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ίδιος πρόσθεσε, τέλος, ότι στις διαβουλεύσεις στην Αστάνα θα δώσουν το «παρών» με την ιδιότητα του παρατηρητή ο Αμερικανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ένας διπλωμάτης από την Ιορδανία και ένας εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Στο περιθώριο της συνάντησης ανακοινώθηκε ότι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στη Γενεύη στις 28 Νοέμβρη, με βασικά θέματα την προετοιμασία εκλογών στη Συρία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και τη σύνταξη νέου συριακού συντάγματος.

Τέλος, χτες Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδια για μείωση της στρατιωτικής παρουσίας τους στη Συρία, προβλέποντας πως θα παραμείνουν στη Συρία μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας και στρατιωτικοί σύμβουλοι, καθώς και μονάδες που θα φρουρούν τις εγκαταστάσεις στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ και στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ