Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Εκλογή νέου Προέδρου και συνέχιση αντιπαράθεσης

Ο νέος Πρόεδρος της Καταλονίας στο κέντρο

Copyright 2018 The Associated

Ο νέος Πρόεδρος της Καταλονίας στο κέντρο
Πέντε μήνες σχεδόν μετά τις εκλογές στην Καταλονία τα ενδοαστικά παζάρια κατέληξαν στην εκλογή νέου Προέδρου της Genetalitat (τοπική κυβέρνηση). Πρόκειται για τον Κιμ Τόρα, που εκλέχτηκε με 66 ψήφους υπέρ (από τη φιλελεύθερη συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία», με κορμό το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του αποπεμφθέντος Προέδρου Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο οποίος κρατείται στη Γερμανία, και από τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά), 65 κατά (από το φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες», το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα - που κυβερνάει συνολικά στην Ισπανία, τη σοσιαλδημοκρατική συμμαχία «Μαζί μπορούμε», των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων «Ποδέμος» και Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Λαϊκή Ενότητα, με 4 βουλευτές, απείχε. Η εκλογή επιτεύχθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία στους 135, ενώ ψήφισαν με επιστολές όσοι από τους «αυτονομιστές» βουλευτές κρατούνται ακόμα.

Ο Τόρα, 55 χρόνων, δικηγόρος και συγγραφέας, στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Πουιτζντεμόντ, από τις πρώτες δηλώσεις σημείωσε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για το σχέδιο ανεξαρτησίας της Καταλονίας». Ο εν λόγω αστός πολιτικός στηρίζεται από το λεγόμενο «αυτονομιστικό» μπλοκ, που εκφράζει το τμήμα εκείνο της αστικής τάξης το οποίο προτάσσει ως αποτελεσματικότερη λύση για την αύξηση της κερδοφορίας του καταλανικού κεφαλαίου την ανεξαρτησία από το ενιαίο ισπανικό κράτος ή τουλάχιστον ένα καλύτερο παζάρι για ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας. Το μπλοκ αυτό, που περιλαμβάνει και τη Λαϊκή Ενότητα, είχε προχωρήσει την 1η Οκτώβρη 2017 στο λεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που στη συνέχεια οδήγησε στην εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, που απέπεμψε την προηγούμενη αυτονομιστική κυβέρνηση, έστειλε στη φυλακή υπουργούς του Πουιτζντεμόντ και οδήγησε τον ίδιο να διαφύγει στο Βέλγιο και να συλληφθεί στη συνέχεια στην Γερμανία, όπου παραμένει.

Θυμίζουμε ότι στο Κοινοβούλιο ο συσχετισμός έχει ως εξής: Οι «Πολίτες» έχουν 37 έδρες, ο συνδυασμός «Μαζί για την Καταλονία» 34 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά 32 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 17 έδρες, το «Μαζί μπορούμε» 8 έδρες, η Λαϊκή Ενότητα 4 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα 3 έδρες.

Οι δηλώσεις του Τόρα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που προγραμματίζει συναντήσεις σήμερα και αύριο με τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των «Πολιτών», ενώ ήδη κυβερνητικές πηγές θέτουν ευθέως το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου εφαρμογή του άρθρου 155 και κατάργηση της «αυτονομιστικής» κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, γκάλοπ στην Ισπανία δείχνουν ότι υπάρχουν διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με υποχώρηση του παλιού δικομματισμού του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ενίσχυση νέων εφεδρειών του συστήματος. Συγκεκριμένα, έρευνα της εταιρείας «Μετροσκόπια» στις 7 - 9 Μάη έδειξε ότι πρώτο κόμμα είναι οι «Πολίτες» με 29,1%, ακολουθούν οι «Μαζί μπορούμε» με 19,8%, το Λαϊκό Κόμμα με 19,5%, το Σοσιαλιστικό με 19%, ενώ το 55% των ερωτηθέντων φέρεται να θέλει πρόωρες εκλογές το συντομότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ