ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ο «Ρ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:
Προσχηματικές οι αιτιάσεις για νιτρορύπανση

Αποκαλυπτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Εδαφολογίας στη Λάρισα αποδεικνύουν ότι η  βαμβακοκαλλιέργεια συμβάλλει πολύ λιγότερο, σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες καλλιέργειες, στη νιτρορύπανση

Σύμφωνα με στοιχεία που πήραμε από το Ινστιτούτο Eδαφολογίας στη Λάρισα, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της νιτρορύπανσης δεν αντιμετωπίζεται με τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας.

Οπως δείχνουν αυτά τα στοιχεία, η βαμβακοκαλλιέργεια συμβάλλει πολύ λιγότερο, σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες καλλιέργειες, στη νιτρορύπανση στη Θεσσαλία, αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, το βαμβάκι απαιτεί 10 με 15 κιλά αζώτου ανά στρέμμα, ενώ άλλα αγροτικά προϊόντα απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Ενδεικτικά, μπορεί ν' αναφερθεί το καλαμπόκι, που απαιτεί 30 με 35 κιλά αζώτου ανά στρέμμα και οι δεντροκαλλιέργειες, των οποίων οι απαιτήσεις κινούνται, επίσης, στα 30 κιλά ανά στρέμμα.

Βεβαίως, το πρόβλημα της νιτρορύπανσης θα μπορούσε ν' αντιμετωπιστεί, σε μεγάλο βαθμό, με τη σωστή λίπανση των καλλιεργειών, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι, όμως, δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας.

Οσον αφορά κάποιες μελέτες, που - για λόγους προφανούς σκοπιμότητας και προετοιμασίας του εδάφους για τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις - παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες σε εφημερίδα του συγκροτήματος και αφορούν τη νιτρορύπανση στις περιοχές, όπου ασκείται εντατική γεωργία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εδαφολογίας, είναι ανεπαρκείς. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συγκεκριμένη επιστημονική εργασία και μελέτη για το μέγεθος της νιτρορύπανσης και τις αιτίες που την προκαλούν. Τα μοναδικά και ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν έχουν προκύψει από διάφορες ανεπαρκείς έρευνες, χωρίς να γίνουν οι δειγματοληψίες με τις διαδικασίες που έπρεπε.

Αντίθετα, τα στοιχεία που κατά καιρούς έρχονται στη δημοσιότητα στηρίζονται σε σποραδικές μετρήσεις από τυχαία σημεία γεωτρήσεων, στα οποία διαπιστώθηκε ότι τα νιτρικά ήταν σε μη αποδεκτά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 2 χρόνια περίπου 15 φορείς, μεταξύ των οποίων το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το ΕΘΙΑΓΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΔΕΥΑΛ, έχουν υποβάλει αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα της ρύπανσης των νερών, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει... αρνούμενη προφανώς να διαθέσει τα 200 εκατομμύρια δραχμές που απαιτούνται.

Οσον αφορά στις αιτίες της νιτρορύπανσης, εντοπίζονται σε οργανικές ενώσεις, π.χ. τα λιπάσματα ή και σε άλλες, όπως τα απόβλητα των εργοστασίων και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές είναι το σημείο - κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βεβαίως, ένα ισχυρό «όπλο» για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εδαφολογίας, είναι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα που έχει «αφυδατωθεί». Αφ' ενός μεν γιατί όσο περισσότερο νερό υπάρχει τόσο λιγότερα λιπάσματα απαιτούνται για τις καλλιέργειες, και αφ' ετέρου, διότι η ποσότητα των νιτρικών ελαχιστοποιείται σε μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Και οι προτάσεις του αγροτικού κινήματος - που αποτελούν και αιτήματα του μακροχρόνιου αγώνα τους - για την εκτροπή του Αχελώου, την ανασύσταση της Κάρλας, το φράγμα του Σμόκοβου κι άλλα μικρά φράγματα και αρδευτικά έργα συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, μέσα στις γενικές προτάσεις είναι η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, ώστε να ενημερώνονται οι καλλιεργητές για το πότε, πώς και πόση ποσότητα λιπασμάτων πρέπει να χρησιμοποιούν, ώστε να ελέγχεται περισσότερο η κατάσταση και να μειωθεί η ρύπανση.

ΚΚΕ
Πλήγμα για 100.000 μικροαγρότες

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, που αποφάσισε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, συρρικνώνει τη δυναμικότερη καλλιέργεια της χώρας, οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές και μειώνει δραστικά το εισόδημα 100.000 μικροαγροτών.

Οι περιβαλλοντικοί λόγοι, που χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης, είναι αποπροσανατολιστικοί και αντιεπιστημονικοί, γιατί το βαμβάκι έχει τις μικρότερες απαιτήσεις σε αζωτούχα λιπάσματα, σε σχέση με όλες τις άλλες καλλιέργειες. Στόχο έχουν να συγκαλύψουν την εφαρμογή από την κυβέρνηση της «Ατζέντας 2000», που μειώνει τις γεωργικές δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και στη χώρα μας εκφράζεται και με τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, για να κυριαρχήσει το βαμβάκι των ΗΠΑ στην Κοινοτική Αγορά.

Η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να υποδείξει στους αγρότες τις εναλλακτικές καλλιέργειες, με τις οποίες θα καλλιεργήσουν τα 700.000 στρέμματα, αποδείχνει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης πολιτικής συρρίκνωσης της ελληνικής γεωργίας με οδυνηρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε, για να ανακοινωθεί αυτή η απόφαση αποτελεί πρόκληση για τους αγρότες, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης, που είναι ενταγμένη σε μια γενικότερη αντιαγροτική πολιτική. Καλεί τους αγρότες σε ενιαία συνεχή δράση, για την ανατροπή αυτής της απόφασης και την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

BAMBAKΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών των Νομών Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, για τις ζημιές που προκάλεσαν στην παραγωγή τους οι άσχημες καιρικές συνθήκες τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ ΑχιλλέαςΚανταρτζής, ΒαγγέληςΜπούτας και ΝίκοςΓκατζής.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, οι παραπάνω παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής. «Χαρακτηριστικό είναι, σημειώνουν ενδεικτικά, ότι σε πολλές περιοχές, λόγω αυτών των ζημιών, πολλοί παραγωγοί πήραν κάτω από 150 κιλά το στρέμμα, ενώ οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τις ΕΛΓΑ».

Η κάλυψη των ζημιών είναι και ένα από τα αιτήματα των αγροτών στις επερχόμενες κινητοποιήσεις τους. Συγκεκριμένα, ζητούν την πλήρη αποζημίωση, η οποία θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση τη διαφορά που προκύπτει από τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Βάμβακος για την προβλεπόμενη παραγωγή. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, «η "λύση" της ουσιαστικά εικονικής αποζημίωσης που ακολουθήθηκε για τους βαμβακοπαραγωγούς του Νομού Καρδίτσας δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των αγροτών. Δηλαδή, να εντάξει όλες αυτές τις περιοχές στις πληγείσες από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και να προχωρήσει στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, με βάση την προβλεπόμενη παραγωγή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Βάμβακος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ