ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν στο Παρίσι

Εργαζόμενοι από όλη τη Γαλλία συναντήθηκαν στην «πορεία για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά με αξιοπρέπεια» που οργάνωσαν εκατοντάδες κλαδικές και εδαφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Οι εργάτες της βιομηχανίας ελαστικών «Bridgestone» περιπαίζουν σύνθημα της εταιρείας που έχει «πάθος με την τελειότητα» και έχει ήδη απολύσει 863 εργάτες
Οι εργάτες της βιομηχανίας ελαστικών «Bridgestone» περιπαίζουν σύνθημα της εταιρείας που έχει «πάθος με την τελειότητα» και έχει ήδη απολύσει 863 εργάτες
ΠΑΡΙΣΙ.--

Κόντρα στην επιχείρηση φίμωσης και υποταγής που κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία προσπαθούν ολόπλευρα να στήσουν από την περασμένη άνοιξη και το πρώτο κύμα της πανδημίας, αγωνιστικά συνδικάτα και εργατοϋπάλληλοι από πάρα πολλούς κλάδους διαδήλωσαν το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν και ζητώντας ουσιαστική προστασία της εργασίας και της υγείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τη Χημική Βιομηχανία, την Ενέργεια και τα Ορυχεία, τις Μεταφορές, τις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, την Υγεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, από το Νότο (π.χ. τη Μασσαλία) μέχρι το Βορρά (τη Νορ).

Οργανώσεις ανέργων από διάφορες περιοχές κάλεσαν με το πανό τους σε αγώνα για να κηρυχθεί «πόλεμος στην ανεργία». Εργαζόμενοι από τον επισιτισμό και τον τουρισμό απαίτησαν «να σταματήσουν οι απολύσεις», τονίζοντας ότι «δεν φταίμε εμείς» για τη νέα κρίση. Αλλοι σατίριζαν στα πανό τους σλόγκαν της εργοδοσίας ξεμπροστιάζοντας το αληθινό της πρόσωπο, όπως εργαζόμενοι από την «Bridgestone» που αντικατέστησαν το «πάθος για αριστεία» (από διαφημιστικό μοτίβο του κολοσσού) με τις εκατοντάδες απολύσεις που έκανε η πολυεθνική. «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση», διαμήνυσαν εργαζόμενοι στη «Michelin», ενώ πολλά μπλοκ εστίαζαν, στα συνθήματα, στην ανάγκη να τακτοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι μετανάστες, που δεν έχουν χαρτιά και επειδή είναι ακόμα πιο ευάλωτοι, η εργοδοσία τούς αξιοποιεί πολύπλευρα για να εντείνει συνολικά την επίθεση. «Το να έχεις δουλειά σημαίνει ότι έχεις μέλλον», σημείωνε ένα άλλο πανό.

Μεταξύ άλλων, παρέμβαση στη συγκέντρωση έκανε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, Ολιβιέ Ματέ, που σημείωσε ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την αρχή και όχι το τέλος μιας προσπάθειας ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από καταγωγή και σχέση εργασίας, «ενάντια στον κοινωνικό διάλογο και την ταξική συνεργασία» που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Επίσης, καταδίκασε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια λαών και στις οποίες πρωτοστατεί και το κεφάλαιο της Γαλλίας, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το λαό της χώρας.

Της κινητοποίησης του Σαββάτου είχαν προηγηθεί πολλές δράσεις σε τοπικό επίπεδο με πρωταγωνιστές ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην αγωνιστική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εστιάζοντας και στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας, όπως εκδηλώνεται σε αμέτρητους χώρους δουλειάς. Σηματοδοτεί μια σημαντική προσπάθεια να οργανωθεί η αγωνιστική υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και γι' αυτό θάφτηκε προκλητικά από τα αστικά ΜΜΕ, γαλλικά και διεθνή.

Το επόμενο διάστημα τα αγωνιστικά συνδικάτα της Γαλλίας προετοιμάζουν μεγάλη συνδικαλιστική συνδιάσκεψη με θέμα την καθολική απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα απέναντι στις αντεργατικές εξελίξεις. Την πολύμορφη αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες, Σσυνδικάτα και Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 10 εκατ. κρούσματα σε μια βδομάδα

Η «Pfizer» ξεκίνησε την παρασκευή του εμβολίου της, ενώ εκκρεμεί η έγκριση

Ξεπέρασαν χτες τα 40 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και το 1,1 εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως, με τον δείκτη θνητότητας να κυμαίνεται γύρω στο 2,8%. Η έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο πυροδοτεί αναζωπύρωση της εξάπλωσης του ιού, ενώ οι κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει όλους αυτούς τους μήνες ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται και μέσα σε περίπου ένα μήνα τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως, καθώς ξεπέρασαν τις 400.000 κατά μέσο όρο.

Οι ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία παραμένουν στην κορυφή κρουσμάτων και θανάτων. Τα κρούσματα στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική αποτελούν το 47,27% των παγκόσμιων και στην Ευρώπη πάνω από το 17% των κρουσμάτων και οι θάνατοι το 22%. Στην Ευρώπη, τα νέα κρούσματα πλέον έχουν ξεπεράσει τα 150.000 ημερησίως, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Τσεχία καταγράφουν ρεκόρ. Στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου, από την Παρασκευή 23 Οκτώβρη έως τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη σε αυστηρούς περιορισμούς τίθενται οι περίπου 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι, έπειτα από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε 15 από τις 22 κομητείες.

Μάλιστα, στην Τσεχία - όπου τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις 11.000 - διαδηλωτές, ανάμεσά τους και οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, διαμαρτυρήθηκαν για τα περιοριστικά μέτρα και απαίτησαν παραίτηση του υπουργού Υγείας. Η τσεχική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη διαδήλωση στην Πράγα.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε πρόσφατα ότι τα θύματα της πανδημίας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 εκατ. προτού ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο χρησιμοποιηθεί ευρέως και ενδέχεται να είναι ακόμη περισσότερα, αν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών καλά κρατεί...

Ωστόσο, ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμών των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και των φαρμακευτικών ομίλων οδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας και θέτει επιπλέον εμπόδια στη συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Την παραγωγή του εμβολίου της, με στόχο 100 εκατ. διαθέσιμες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει ξεκινήσει η φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» στο Βέλγιο, ενώ για το 2021 σχεδιάζει την παρασκευή 1,3 δισ. δόσεων (κάθε ασθενής θα χρειαστεί δύο δόσεις). Η «Pfizer» αναπτύσσει εμβόλιο σε συνεργασία με τη γερμανική «BioNTech» και διεξάγονται κλινικές δοκιμές φάσης 3 σε 44.000 ανθρώπους, ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του.

Επίσης η «Pfizer» έχει καταθέσει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αν τα αποτελέσματα σε πάνω από τους μισούς εθελοντές είναι θετικά, τμήματα του πληθυσμού των ΗΠΑ - υγειονομικοί, ηλικιωμένοι κ.ά. - θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν από την επίσημη έγκριση στα τέλη Νοέμβρη.

Εξάλλου, στις αρχές του μήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έχει μπει σε διαδικασία έγκρισης στην Ευρώπη.

Σε συζητήσεις με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το δεύτερο ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο, «EpiVacKorona», βρίσκεται ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο «θα έχουμε μια άποψη για το εμβόλιο, μόνο όταν δούμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3».

Τέλος, επείγουσα Εγκριση Χρήσης χορηγήθηκε από την FDA σε νέο τεστ που γίνεται στο σπίτι με δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη, της εταιρείας «Eurofins».

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νέα κατάπαυση του πυρός που παραβιάζεται

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Ενοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά τη νέα κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, που αποφασίστηκε από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με μεσολάβηση της Ομάδας του Μινσκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία). Η Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε την εκεχειρία εκτοξεύοντας ρουκέτες στον θύλακα, ενώ το Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε πως πύραυλοι των αρμένικων Ενόπλων Δυνάμεων έπεσαν περίπου 300 μέτρα από τον πετρελαιαγωγό Μπακού - Νοβοροσίσκ.

Πάντως, η Ρωσία επιδιώκει να στηθεί ένας μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ελπίδα να συμφωνηθεί σύντομα.

Χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας ότι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Αρμενία. Ο ίδιος επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν λέγοντας πως ...«προσεύχεται» οι αζέρικες δυνάμεις να επικρατήσουν στη σύγκρουση και να διώξουν τους Αρμένιους από «τα κατεχόμενα εδάφη». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ισχυρίστηκε χτες πως οι Ενοπλες Δυνάμεις «έχουν απελευθερώσει τα χωριά της περιοχής Τζαμπραγίλ από την (αρμένικη) κατοχή», κατά μήκος της γραμμής επαφής με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία δήλωσε για ακόμη μια φορά έτοιμη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, «αν γίνει ξεκάθαρο ότι το Αζερμπαϊτζάν, με τη στήριξη της Τουρκίας, είναι απρόθυμο να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου», είπε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της χώρας, Αρμέν Σαρκισιάν. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, υπογράμμισε πως η αναγνώριση από το Αζερμπαϊτζάν του δικαιώματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση είναι κρίσιμη για τη διαδικασία επίλυσης της σύγκρουσης και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να απαντήσει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ
«Τρομοκρατική επίθεση» η δολοφονία του καθηγητή

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» τη δολοφονία του 47χρονου καθηγητή Σαμιέλ Πατί που αποκεφάλισε ένας 18χρονος Τσετσένος, την περασμένη Παρασκευή, στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορέν του Παρισιού. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ζαν Φρανσουά Ρικάρ, ο 18χρονος ανάρτησε στο διαδίκτυο το εξής μήνυμα: «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,... προς τον (Πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ». Κάποιες μέρες πριν, ο καθηγητής είχε εμφανίσει σε σχολική τάξη ένα σατιρικό σκίτσο του Μωάμεθ που λέγεται ότι προκάλεσε αντιδράσεις σε οικογένειες μουσουλμάνων μαθητών.

Ο άδικος χαμός του 47χρονου προκάλεσε την οργή πολλών απλών ανθρώπων, αλλά και στάθηκε ευκαιρία για να καταφύγει η κυβέρνηση σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας, σε μία περίοδο που ξεμπροστιάζεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής της (βλέπε συνέπειες από διαχείριση της πανδημίας, ένταση αντεργατικών μέτρων κ.τ.λ.).

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε πως «το κράτος θα αντιδράσει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα έτσι ώστε η Δημοκρατία και οι πολίτες της να ζουν ελεύθεροι!». Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν - που επέστρεψε εσπευσμένα από επίσκεψή του στο Μαρόκο - δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει λεπτό ανάπαυλας για τους εχθρούς της δημοκρατίας» και πως έχουν αρχίσει πάνω από 80 έρευνες για διάδοση μίσους μέσω του διαδικτύου και ότι θα εξεταστεί η διάλυση πάνω από 50 οργανώσεων.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο δράστης, που ανακοινώθηκε ότι λέγεται Αμπντουλάχ Ανζόροφ, έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας. Μεταξύ άλλων, την επίθεση καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, που ταυτόχρονα ζήτησε από τη Γαλλία «να μην προκαλεί» τους μουσουλμάνους και κάλεσε να «παραδεχτείτε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να έχουν μια θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ