ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εδώ και τώρα ... επανεξέταση του Ασφαλιστικού

Ελεγχος του κόστους των συντάξεων, επίσημος σφετερισμός των αποθεματικών των Ταμείων και περιορισμός της δημόσιας σύνταξης στο μίνιμουμ οι στρατηγικοί στόχοι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ

«Αμεση επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας», επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι βιομήχανοι
«Αμεση επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας», επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι βιομήχανοι
«Κλίμα 2001» για το Ασφαλιστικό επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι βιομήχανοι και προσπαθούν και αυτοί, δίπλα στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους τραπεζίτες και λοιπούς κολαούζους να κρατάνε ανοιχτό το αντιασφαλιστικό μέτωπο. Αυτή τη φορά, μέσω σχετικής μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και μόλις δυόμισι χρόνια από τον προηγούμενο αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, βάζουν ζήτημα και πάλι «άμεσης επανεξέτασης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας»!

Στη μελέτη που φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστικό, Αποταμίευση και Ανάπτυξη: Μια Πρόταση Οικονομικής Λογικής» γίνεται καθαρό ότι οι βιομήχανοι επιδιώκουν τον «ανασχεδιασμό των ασφαλιστικών συστημάτων» και τον «έλεγχο του κόστους των συντάξεων». Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα της περιόδου του ΠΑΣΟΚ 2001 - 2002, κινδυνολογούν και ως «μάντεις κακών» προβλέπουν ότι το κόστος των συντάξεων από το 12,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2000 αναμένεται να αυξηθεί στο 19,6% το 2030 και στο 24,8% του ΑΕΠ το 2050.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη του ΙΟΒΕ προβάλλεται το Σύστημα των Τριών Πυλώνων, σύμφωνα με το οποίο στον πρώτο πυλώνα θα υπάγεται η δημόσια Ασφάλιση (κύρια σύνταξη), στο δεύτερο τα επικουρικά ταμεία και τα επαγγελματικά ταμεία που προωθούνται ήδη με βάση τον 3029 και στον τρίτο πυλώνα η ιδιωτική ασφάλιση.

Ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των ιδιωτών και μέσα από το σχήμα αυτό, μπαίνει ο στόχος τα αποθεματικά των Ταμείων να περάσουν στον έλεγχο και στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας. Αλλωστε, οι μελετητές δεν κρύβουν ότι η προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και ο περιορισμός του αναδιανεμητικού χαρακτήρα μόνο στην κύρια σύνταξη, θα επιδράσει στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη στη συσσώρευση κεφαλαίων, στην ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανταγωνιστικότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως ενώ υπάρχουν χώρες που η περιουσία των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών Ταμείων ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ τους, «η χώρα μας υστερεί απελπιστικά» με ποσοστό μόνο 4%, γεγονός που υποδεικνύει το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Θα είχε, πάντως, ενδιαφέρον να μας πούνε οι μελετητές, πού πήγαν τα τεράστια αποθεματικά των Ταμείων των Ελλήνων εργαζομένων τον τελευταίο μισό αιώνα και ποιος λεηλάτησε την περιουσία τους...

Με δυο λόγια, στρατηγικός στόχος των βιομηχάνων είναι τα κεφάλαια που θα συσσωρεύονται στα Ταμεία να εξυπηρετούν τη συσσώρευση και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεών τους. Οσο για τη σύνταξη των δημόσιων ταμείων, αυτή περιορίζεται σε ένα μίνιμουμ ποσό, μόνο και μόνο για να περιορίζεται ο «κοινωνικός αποκλεισμός»!

Ακραιφνής υποστηρικτής των στόχων των βιομηχάνων εμφανίστηκε στην παρουσίαση της μελέτης ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Κασσίμης, ο οποίος, αν και δήλωσε ότι «δεν είναι ειδικός», εντούτοις προεξόφλησε ότι το σημερινό σύστημα δεν αντέχει και καταφέρθηκε σε όσους «φωνάζουν "Μην πειράξετε το Ασφαλιστικό"»...

Ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης περιορίστηκε να σχολιάσει τη μελέτη και, ενώ έθεσε τις «αβεβαιότητες» του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ταυτόχρονα υπογράμμισε τα σημεία που υπερτερεί του υφιστάμενου αναδιανεμητικού.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Προνόμια με τη σέσουλα για το κεφάλαιο

«Μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιχειρηματικότητα» υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σε ημερίδα της βρετανικής πρεσβείας της Αθήνας

Την ανάγκη λήψης δραστικότερων αντεργατικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Λισαβόνα υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χτες στην ημερίδα που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Η ημερίδα αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στην καθιέρωση των λεγόμενων άτυπων επαφών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή εμπειριών πάνω στο ζήτημα των εθνικών πολιτικών για την υλοποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας. Εκτός από τον υπουργό Εργασίας και τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου S. Gass, στην ημερίδα μίλησαν επίσης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαππας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης και μέλη φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «προβληματική» την ελληνική εμπειρία στο ζήτημα της απασχόλησης και παραδέχτηκε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια δε συνοδεύτηκαν και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον υπουργό εργασίας να δηλώσει ότι στόχος και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να καταστήσει πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, αφού όπως εκτίμησε «χωρίς επενδύσεις δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις τις δημιουργεί η επιχειρηματικότητα».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε μέσω της πρεσβείας ανοιχτή πρόσκληση στο βρετανικό κεφάλαιο να σπεύσει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Σαν συγκριτικά πλεονεκτήματα προέκρινε την ασφάλεια, τη γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και τις αγορές των αραβικών χωρών, αλλά και τη χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων «που τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί ακόμα περισσότερο», όπως και το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δίνει νέα γενναία προνόμια στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, εκτιμώντας ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για τη συζήτηση θεμάτων μέσω των οποίων θα δώσουμε μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιχειρηματικότητα», υπονοώντας και το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνηση στη Μ. Βρετανία για τη βοήθεια που παρείχε στο θέμα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος τους ΣΕΒ, ο οποίος ζήτησε την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών συστημάτων και την άρση όλων των αναχωμάτων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφήνοντας αιχμές και για το νόμο του βασικού μετόχου. Η Μ. Γιαννάκου εξήρε το βρετανικό δίκαιο που «παρέχει ευελιξία» στις επιχειρήσεις και τονίζοντας την ανάγκη να συνδεθεί πιο στενά η εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα, προανήγγειλε την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης στη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Ανέξοδη κριτική, χωρίς να διαφωνεί όμως με την ουσία της πολιτικής που ανέλυσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, άσκησε ο Χ. Πρωτόπαππας και ζήτησε περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο, μέσα από την αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Θησαυρίζουν από τις «εθελούσιες απολύσεις»

Με περικοπές θέσεων εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων και με την εφαρμογή των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» απαντά το τραπεζικό κεφάλαιο στην προσπάθεια αύξησης της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η μείωση του προσωπικού για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς θα σημάνει καθαρή ωφέλεια για τους μεγαλομετόχους τους, που φτάνει στα 7,2 εκατ. ευρώ για το 2005 και για τον επόμενο χρόνο (2006) στα 11,1 εκατ. ευρώ. Οι «εθελούσιες απολύσεις» στην τράπεζα αριθμούν σε 93 εργαζόμενους μέσα στο 2004 και ακόμη 124 που προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του Φλεβάρη 2005. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι «θέσεις εργασίας των εργαζομένων που αποχώρησαν θα καλυφτούν κατά 15%». Με άλλα λόγια, στους περίπου 7 εργαζόμενους που «αποχωρούν» προσλαμβάνεται ένας. Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτυπώνει ανάγλυφα την εντατικοποίηση της εργασίας και στο χώρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προς δόξαν της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου.

ΟΤΕ
Απολύουν 1.600 έκτακτους υπαλλήλους

Με την άμεση απόλυση των 1.600 έκτακτων υπαλλήλων του ΟΤΕ αρχίζουν οι σαρωτικές «εκκαθαρίσεις» εργαζομένων στον Οργανισμό, που συνολικά ανέρχονται τώρα σε 7.800 άτομα!

Η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να «πετάξει» στο δρόμο τους 1.600 έκτακτους υπαλλήλους, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού, είναι οριστική και επρόκειτο απλώς να επικυρωθεί σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους υπό απόλυση υπαλλήλους, που είναι εξειδικευμένοι τεχνικοί και υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων του ΟΤΕ, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και καθημερινά κερδίζουν τις δίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ