Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Προνόμια με τη σέσουλα για το κεφάλαιο

«Μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιχειρηματικότητα» υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σε ημερίδα της βρετανικής πρεσβείας της Αθήνας

Την ανάγκη λήψης δραστικότερων αντεργατικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Λισαβόνα υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χτες στην ημερίδα που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Η ημερίδα αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στην καθιέρωση των λεγόμενων άτυπων επαφών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή εμπειριών πάνω στο ζήτημα των εθνικών πολιτικών για την υλοποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας. Εκτός από τον υπουργό Εργασίας και τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου S. Gass, στην ημερίδα μίλησαν επίσης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαππας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης και μέλη φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «προβληματική» την ελληνική εμπειρία στο ζήτημα της απασχόλησης και παραδέχτηκε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια δε συνοδεύτηκαν και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον υπουργό εργασίας να δηλώσει ότι στόχος και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να καταστήσει πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, αφού όπως εκτίμησε «χωρίς επενδύσεις δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις τις δημιουργεί η επιχειρηματικότητα».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε μέσω της πρεσβείας ανοιχτή πρόσκληση στο βρετανικό κεφάλαιο να σπεύσει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Σαν συγκριτικά πλεονεκτήματα προέκρινε την ασφάλεια, τη γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και τις αγορές των αραβικών χωρών, αλλά και τη χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων «που τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί ακόμα περισσότερο», όπως και το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δίνει νέα γενναία προνόμια στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, εκτιμώντας ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για τη συζήτηση θεμάτων μέσω των οποίων θα δώσουμε μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιχειρηματικότητα», υπονοώντας και το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνηση στη Μ. Βρετανία για τη βοήθεια που παρείχε στο θέμα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος τους ΣΕΒ, ο οποίος ζήτησε την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών συστημάτων και την άρση όλων των αναχωμάτων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφήνοντας αιχμές και για το νόμο του βασικού μετόχου. Η Μ. Γιαννάκου εξήρε το βρετανικό δίκαιο που «παρέχει ευελιξία» στις επιχειρήσεις και τονίζοντας την ανάγκη να συνδεθεί πιο στενά η εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα, προανήγγειλε την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης στη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Ανέξοδη κριτική, χωρίς να διαφωνεί όμως με την ουσία της πολιτικής που ανέλυσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, άσκησε ο Χ. Πρωτόπαππας και ζήτησε περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο, μέσα από την αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ