ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σε συριακά λιμάνια, ενώ στην περιοχή υπάρχουν ΝΑΤΟικά, ρώσικα, ισραηλινά στρατιωτικά πλοία

Στρατόπεδο για πρόσφυγες από τη Συρία στήνεται στα σύνορα με την Ιορδανία
Στρατόπεδο για πρόσφυγες από τη Συρία στήνεται στα σύνορα με την Ιορδανία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την κατηγορηματική της αντίθεση σε προσπάθεια ανατροπής του συριακού καθεστώτος με εξωτερική επέμβαση οποιουδήποτε είδους διατύπωσε σαφώς η κινεζική ηγεσία προϊδεάζοντας για περαιτέρω κλιμάκωση των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για το ζήτημα στους κόλπους του ΟΗΕ. «Υποστηρίζοντας ανεπιφύλακτα την αντιπολίτευση οι δυτικές χώρες υποκινούν το ξέσπασμα εμφύλιας σύρραξης στη Συρία με ανεξέλεγκτες συνέπειες, κάτι που καθιστά πιθανότερη μια ξένη επέμβαση», υπογραμμίζει σε κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα του ΚΚ Κίνας «Λαϊκή Ημερησία». Παράλληλα, στο συριακό λιμάνι Ταρτούς κατέπλευσαν δύο ιρανικά πλοία που προστίθενται στα ρωσικά που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και καιρό, στα ΝΑΤΟικά αλλά και στα ισραηλινά που επίσης περιπολούν.

Στο ενδεχόμενο «ξένης επέμβασης» στη Συρία αναφέρθηκε και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, χαρακτηρίζοντας την προοπτική «εξαιρετικά δύσκολη» και υποστηρίζοντας ότι «η διπλωματική οδός της επίτευξης διεθνούς συναίνεσης είναι προτιμότερη». Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δεν ήταν θετικός ούτε στην προοπτική εξοπλισμού της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «δεν είναι ακόμη σαφές ποιος είναι ποιος και τι στόχο έχει». Για τον Σύρο Πρόεδρο, πάντως, όπως δήλωσε στο πρακτορείο SANA, είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση «εξοπλίζεται από το εξωτερικό από εκείνους που θέλουν να πλήξουν το συριακό κράτος και τη συριακή κοινωνία».

Η παρατήρηση Ντέμπσεϊ, πάντως, για την ανομοιογένεια της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι απασχολεί ολοένα περισσότερο τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ ότι «οφείλει να συγκεράσει όλες τις διαφορετικές φωνές και τάσεις». Η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο επιτακτική, καθώς την Παρασκευή πραγματοποιείται η πρώτη σύνοδος των «Φίλων της Συρίας», της ομάδας που συνέστησαν κυρίως ΗΠΑ και Τουρκία, προσπαθώντας να δώσουν «σάρκα και οστά» σε μια συνεκτική πρωτοβουλία παρέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας. Στη σύνοδο, στην Τυνησία, θα συμμετάσχουν διάφορες τάσεις της αντιπολίτευσης και για την, μεταξύ τους, συνεννόηση είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μια κατάπαυση πυρός που θα επιτρέψει στη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο να μεταβεί σε όλα τα πληγέντα μέρη και να παράσχει βοήθεια στους αμάχους ή ακόμη και να τους απομακρύνει. Προς το παρόν, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σε Χομς, Χάμα αλλά και σε περίχωρα της Δαμασκού.

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ - ΔΕΑΕ
Επιθεωρήσεις και στρατιωτικά γυμνάσια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα βρίσκεται νέα ομάδα υψηλόβαθμων επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με «προτεραιότητα», όπως δήλωνε ο επικεφαλής Χέρμαν Νακάερτς, «να ξεκαθαριστούν οι πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος». Ο Νακάερτς υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «αρκετά περίπλοκο ζήτημα» που μπορεί να χρειαστεί «λίγο περισσότερο χρόνο», ζητώντας υπομονή και εκφράζοντας την ελπίδα ότι από το ταξίδι «θα προκύψουν συγκεκριμένες απαντήσεις». Για τα τέλη Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί η νέα έκθεση της ΔΕΑΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ιρανική ηγεσία έχει δηλώσει πρόθυμη να συνεργαστεί. Παράλληλα, όμως, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια, στο νότο της χώρας, τα οποία, όπως διευκρινίστηκε, θα αφορούν κυρίως την αεράμυνα και την προστασία «πολιτικών και πυρηνικών στόχων» ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης. Τη σταδιακή ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστοιχιών ανακοίνωσε και η ισραηλινή ηγεσία, αφήνοντας υπόνοιες ότι πρόκειται για «μέτρα προστασίας σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν ή από κάποιο σύμμαχό του, όπως η Χεζμπολλάχ».

Στο Ισραήλ έχει σπεύσει για επαφές με την ισραηλινή ηγεσία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, καθώς οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες κατά ισραηλινών στόχων σε Ινδία, Γεωργία και Ταϊλάνδη (που αποδόθηκαν στο Ιράν) έχουν αναζωπυρώσει τα περί εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Ντέμπσεϊ, εξέφρασε ανοιχτή διαφωνία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια επίθεση «μόνο θα καθυστερούσε τα ιρανικά σχέδια, δεν θα πετύχαινε τους περισσότερους στόχους της, θα πυροδοτούσε σειρά αντιποίνων σε όλο τον κόσμο και θα αποσταθεροποιούσε όλη την περιοχή». Ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τάχθηκε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την προοπτική «διόλου συνετή» και καλώντας τους πάντες «να δώσουν λίγο χρόνο στις κυρώσεις ν' αποδώσουν».

Η ιρανική ηγεσία, πάντως, «απάντησε» στις κυρώσεις διακόπτοντας την προμήθεια πετρελαίου, την Κυριακή, προς βρετανικές και γαλλικές εταιρείες. Ιρανοί αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι «θα κόψουν το πετρέλαιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ εφόσον συνεχίσουν να δείχνουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο Ιράν». Εκπρόσωπος της ΕΕ απάντησε ότι «η Ενωση μπορεί ν' αντιμετωπίσει τη διακοπή του ιρανικού πετρελαίου για όλα τα μέλη της», χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα γίνει αυτό.

ΡΩΣΙΑ
Η «εθνική ασφάλεια» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Ως ο ικανότερος διαχειριστής των ζητημάτων της αστικής τάξης της Ρωσίας απέναντι και στους διεθνείς ανταγωνιστές της, επιδιώκει για άλλη μια φορά να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και υποψήφιος για τη ρωσική Προεδρία, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ετσι, στο 6ο προγραμματικό (προεκλογικό) άρθρο του καταπιάνεται με τα ζητήματα της «εθνικής ασφάλειας» και υπόσχεται έναν «άνευ προηγουμένου» επανεξοπλισμό της χώρας, που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται. Υποστηρίζει πως μέχρι το 2020 η Ρωσία θα ξοδέψει για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων 23 τρισεκατομμύρια ρούβλια (δηλ. άνω των 570 δισεκατομμυρίων ευρώ), με στόχο το 70% του συνόλου του πολεμικού εξοπλισμού της χώρας να είναι σύγχρονο.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως σήμερα το λεγόμενο «διεθνές δίκαιο» έχει «εκφυλιστεί» και προβάλλει ιδιαίτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ρωσία από την πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Πούτιν θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οπως δηλώνει η απάντηση της Ρωσίας θα είναι «αποτελεσματική κι ασύμμετρη».

Στο άρθρο δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, αλλά και στην παραπέρα ανάπτυξη της αεροναυπηγικής, διαστημικής κι αντιπυραυλικής άμυνας, την «αναγέννηση» του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Βλ. Πούτιν υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ρωσικό στρατό τα τελευταία χρόνια, με στόχο αυτός να γίνει μικρότερος σε όγκο, αλλά με ενίσχυση της ταχύτητας επέμβασής του και με αύξηση της δύναμης πυρός του, κατ' αναλογία με τις αντίστοιχες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Τονίζει μάλιστα πως αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί, αφού, όπως σημειώνει: «Βλέπουμε να ξεσπούν ασταμάτητα νέοι περιφερειακοί και τοπικοί πόλεμοι. Εμφανίζονται ζώνες αστάθειας και ενός τεχνητά δημιουργημένου και συντηρούμενου χάους. Μάλιστα, βλέπουμε να γίνονται στοχευόμενες απόπειρες να προκληθούν τέτοιου είδους συγκρούσεις σε άμεση εγγύτητα από τα σύνορά μας και αυτά των συμμάχων μας» και προσθέτει: «Σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζεται σε διπλωματικές και οικονομικές μεθόδους για τη διευθέτηση των συγκρούσεων. Εχουμε καθήκον να αναπτύξουμε το στρατιωτικό δυναμικό της χώρας». Ο Βλ. Πούτιν ιδιαίτερα αναδεικνύει το βάρος που δίνει στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που η Ρωσία έχει συγκροτήσει με άλλες χώρες της περιοχής, σημειώνοντας πως «η ΟΣΣΑ πρέπει να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το καθήκον της ως εγγυητής της ασφάλειας στον ευρασιατικό χώρο».

Στα πλαίσια αυτά δηλώνει πως θα συνεχιστεί η «επαγγελματοποίηση» του στρατού, στον οποίο ήδη σήμερα υπάρχουν 220 χιλιάδες συμβασιούχοι αξιωματικοί και 186 χιλιάδες μισθοφόροι στρατιώτες, με στόχο το 2017 το μισθοφορικό κομμάτι να φτάσει στο 70%, στο σύνολο του 1 εκατομμυρίου αξιωματικών και στρατιωτών, που θα έχουν τότε οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Συνοπτικά το άρθρο εκφράζει την αναγκαιότητα του ρωσικού κεφαλαίου να δυναμώσει και να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις, τόσο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του στο εξωτερικό, όσο και για την ενίσχυση του κατασταλτικού τους ρόλου στο εσωτερικό της χώρας.


Ι. Π.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ενταση από νοτιοκορεατικά γυμνάσια

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Στο «κόκκινο» έφθασε χτες για μία ακόμη φορά το θερμόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο με αφορμή νέα, επικίνδυνα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε χτες ο στρατός της Νότιας Κορέας, προχωρώντας στη ρίψη αληθινών πυρών σε πέντε νησάκια στην Κίτρινη Θάλασσα, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα θαλάσσια σύνορα με τη γείτονα, ΛΔ Κορέας.

Μολονότι οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τα γυμνάσια «ασκήσεις ρουτίνας» κάλεσαν τους ακρίτες πέντε μεθοριακών νησιών να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου σε υπόγεια καταφύγια. Με τον τρόπο αυτό έδειξαν ότι δεν απέκλειαν θερμό επεισόδιο παρόμοιο με αυτό που σημειώθηκε σε ανάλογα γυμνάσια το Νοέμβρη του 2010 με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Νοτιοκορεατών πολιτών από βορειοκορεατικά πυρά πυροβολικού ως απάντηση σε επικίνδυνα γυμνάσια που είχαν στόχο την αμφισβήτηση της κυριότητας μεθοριακών θαλάσσιων περιοχών της ΛΔ Κορέας.

Aς επισημανθεί τέλος, πως τα γυμνάσια διεξάγονται λίγες μέρες πριν τις προγραμματισμένες για την ερχόμενη Πέμπτη άμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων στο Πεκίνο σχετικά με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα...

  • Κρατικά βορειοκορεατικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν χτες ότι το κυβερνών Κόμμα Εργατών Κορέας θα πραγματοποιήσει συνέδριο τον Απρίλιο, το πρώτο από το 2010. Το συνέδριο αναμένεται να συμπέσει με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του ιδρυτή της ΛΔ Κορέας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ