Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ - ΔΕΑΕ
Επιθεωρήσεις και στρατιωτικά γυμνάσια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα βρίσκεται νέα ομάδα υψηλόβαθμων επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με «προτεραιότητα», όπως δήλωνε ο επικεφαλής Χέρμαν Νακάερτς, «να ξεκαθαριστούν οι πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος». Ο Νακάερτς υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «αρκετά περίπλοκο ζήτημα» που μπορεί να χρειαστεί «λίγο περισσότερο χρόνο», ζητώντας υπομονή και εκφράζοντας την ελπίδα ότι από το ταξίδι «θα προκύψουν συγκεκριμένες απαντήσεις». Για τα τέλη Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί η νέα έκθεση της ΔΕΑΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ιρανική ηγεσία έχει δηλώσει πρόθυμη να συνεργαστεί. Παράλληλα, όμως, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια, στο νότο της χώρας, τα οποία, όπως διευκρινίστηκε, θα αφορούν κυρίως την αεράμυνα και την προστασία «πολιτικών και πυρηνικών στόχων» ενόψει μιας ενδεχόμενης επίθεσης. Τη σταδιακή ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστοιχιών ανακοίνωσε και η ισραηλινή ηγεσία, αφήνοντας υπόνοιες ότι πρόκειται για «μέτρα προστασίας σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν ή από κάποιο σύμμαχό του, όπως η Χεζμπολλάχ».

Στο Ισραήλ έχει σπεύσει για επαφές με την ισραηλινή ηγεσία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, καθώς οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες κατά ισραηλινών στόχων σε Ινδία, Γεωργία και Ταϊλάνδη (που αποδόθηκαν στο Ιράν) έχουν αναζωπυρώσει τα περί εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Ντέμπσεϊ, εξέφρασε ανοιχτή διαφωνία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια επίθεση «μόνο θα καθυστερούσε τα ιρανικά σχέδια, δεν θα πετύχαινε τους περισσότερους στόχους της, θα πυροδοτούσε σειρά αντιποίνων σε όλο τον κόσμο και θα αποσταθεροποιούσε όλη την περιοχή». Ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τάχθηκε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την προοπτική «διόλου συνετή» και καλώντας τους πάντες «να δώσουν λίγο χρόνο στις κυρώσεις ν' αποδώσουν».

Η ιρανική ηγεσία, πάντως, «απάντησε» στις κυρώσεις διακόπτοντας την προμήθεια πετρελαίου, την Κυριακή, προς βρετανικές και γαλλικές εταιρείες. Ιρανοί αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι «θα κόψουν το πετρέλαιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ εφόσον συνεχίσουν να δείχνουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο Ιράν». Εκπρόσωπος της ΕΕ απάντησε ότι «η Ενωση μπορεί ν' αντιμετωπίσει τη διακοπή του ιρανικού πετρελαίου για όλα τα μέλη της», χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα γίνει αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ