Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Δυναμική παρουσία της ρωσόφωνης μειονότητας

Το Σάββατο 18 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στη Λετονία δημοψήφισμα για την αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας ως δεύτερης κρατικής γλώσσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λετονίας, 821.722 πολίτες της Λετονίας (74,8%) ψήφισαν κατά της καθιέρωσης της ρωσικής γλώσσας ως δεύτερης κρατικής, ενώ 273.347 (24,88%) πολίτες της χώρας ψήφισαν υπέρ, και 3.524 ψηφοδέλτια (0,32%) ήταν άκυρα.

Να σημειωθεί πως οι ρωσόφωνοι υπολογίζονται στο 44% του πληθυσμού της Λετονίας. Ωστόσο, το 16% του πληθυσμού, που είναι ρωσόφωνοι, χαρακτηρίζονται «μη πολίτες», κι έχουν μόνιμη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και συμπερασματικά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Να σημειωθεί πως σε σημαντικές μεγαλουπόλεις της χώρας σημαντικές μερίδες του πληθυσμού ψήφισαν υπέρ της καθιέρωσης της ρωσικής γλώσσας ως 2ης κρατικής. Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισε το 85% των πολιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Νταουγκάβπιλς, πάνω από το 60% στην πόλη Ρεζένκε και σχεδόν το 38% στην πρωτεύουσα Ρίγα.

Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλοντας το γεγονός πως 319 χιλιάδες ρωσόφωνοι, (οι λεγόμενοι «μη πολίτες») στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, αν και γεννήθηκαν και ζουν ολόκληρες δεκαετίες στη Λετονία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ