Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις με μοχλό την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την πεποίθηση ότι την 1η Μάρτη θα δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας εξέφρασε χτες ο Δανός υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις ΕΕ, Νικολάι Βάμεν, ο οποίος επισκέπτεται το Βελιγράδι, ενώ η Πρίστινα προσπαθεί την ίδια ώρα να ματαιώσει τις ευρωενωσιακές φιλοδοξίες του Βελιγραδίου στέλνοντας επιστολή στις χώρες - μέλη της ΕΕ όπου τις καλεί να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Πάντως, ο Δανός υπουργός, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών της Πρίστινας, σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΕ «θα βασιστεί στα όσα έχει επιτύχει η Σερβία και όχι σε επιστολές».

Το ίδιο 24ωρο ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, αναφέρθηκε στην επιστολή της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών, σημειώνοντας ότι η Πρίστινα «δεν ενεργεί μόνη της αλλά δρα με μερίδα χωρών που στηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου». Οπως διευκρίνισε, εάν η Σερβία πάρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας της ΕΕ, τότε «πιο δύσκολα το Κοσσυφοπέδιο θα φθάσει στην πραγματική ανεξαρτησία». Σε αντίθετη περίπτωση, ο Μπογκντάνοβιτς εκτίμησε ότι οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία) θα είναι υπό πίεση.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στις προγραμματισμένες για σήμερα νέες συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι στόχος του Βελιγραδίου θα είναι «η εξεύρεση συμβιβασμού, ώστε οι εντάσεις να αποκλιμακωθούν, επειδή η κατάσταση αυτή δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τους Σέρβους ούτε τους Αλβανούς». Βασικό ζήτημα που αναμένεται να επικρατήσει στις συνομιλίες των Βρυξελλών θα είναι η περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου.

Τέλος, στο Βελιγράδι αναμένεται σήμερα και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κονσταντίν Ντολγκόφ, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους των υπουργείων Εσωτερικών και Κοσσυφοπεδίου, με τον προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Ειρηναίο, και εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Βελιγράδι. Ακολούθως, ο Ντολγκόφ θα μεταβεί (αύριο, Τετάρτη) και στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για συναντήσεις με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ