Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σε συριακά λιμάνια, ενώ στην περιοχή υπάρχουν ΝΑΤΟικά, ρώσικα, ισραηλινά στρατιωτικά πλοία

Στρατόπεδο για πρόσφυγες από τη Συρία στήνεται στα σύνορα με την Ιορδανία
Στρατόπεδο για πρόσφυγες από τη Συρία στήνεται στα σύνορα με την Ιορδανία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την κατηγορηματική της αντίθεση σε προσπάθεια ανατροπής του συριακού καθεστώτος με εξωτερική επέμβαση οποιουδήποτε είδους διατύπωσε σαφώς η κινεζική ηγεσία προϊδεάζοντας για περαιτέρω κλιμάκωση των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για το ζήτημα στους κόλπους του ΟΗΕ. «Υποστηρίζοντας ανεπιφύλακτα την αντιπολίτευση οι δυτικές χώρες υποκινούν το ξέσπασμα εμφύλιας σύρραξης στη Συρία με ανεξέλεγκτες συνέπειες, κάτι που καθιστά πιθανότερη μια ξένη επέμβαση», υπογραμμίζει σε κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα του ΚΚ Κίνας «Λαϊκή Ημερησία». Παράλληλα, στο συριακό λιμάνι Ταρτούς κατέπλευσαν δύο ιρανικά πλοία που προστίθενται στα ρωσικά που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και καιρό, στα ΝΑΤΟικά αλλά και στα ισραηλινά που επίσης περιπολούν.

Στο ενδεχόμενο «ξένης επέμβασης» στη Συρία αναφέρθηκε και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, χαρακτηρίζοντας την προοπτική «εξαιρετικά δύσκολη» και υποστηρίζοντας ότι «η διπλωματική οδός της επίτευξης διεθνούς συναίνεσης είναι προτιμότερη». Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δεν ήταν θετικός ούτε στην προοπτική εξοπλισμού της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «δεν είναι ακόμη σαφές ποιος είναι ποιος και τι στόχο έχει». Για τον Σύρο Πρόεδρο, πάντως, όπως δήλωσε στο πρακτορείο SANA, είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση «εξοπλίζεται από το εξωτερικό από εκείνους που θέλουν να πλήξουν το συριακό κράτος και τη συριακή κοινωνία».

Η παρατήρηση Ντέμπσεϊ, πάντως, για την ανομοιογένεια της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι απασχολεί ολοένα περισσότερο τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ ότι «οφείλει να συγκεράσει όλες τις διαφορετικές φωνές και τάσεις». Η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο επιτακτική, καθώς την Παρασκευή πραγματοποιείται η πρώτη σύνοδος των «Φίλων της Συρίας», της ομάδας που συνέστησαν κυρίως ΗΠΑ και Τουρκία, προσπαθώντας να δώσουν «σάρκα και οστά» σε μια συνεκτική πρωτοβουλία παρέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας. Στη σύνοδο, στην Τυνησία, θα συμμετάσχουν διάφορες τάσεις της αντιπολίτευσης και για την, μεταξύ τους, συνεννόηση είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μια κατάπαυση πυρός που θα επιτρέψει στη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο να μεταβεί σε όλα τα πληγέντα μέρη και να παράσχει βοήθεια στους αμάχους ή ακόμη και να τους απομακρύνει. Προς το παρόν, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σε Χομς, Χάμα αλλά και σε περίχωρα της Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ