ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατεδαφίσεις, συλλήψεις και ένταση

Μια ολόκληρη αγορά κατεδάφισαν στη Νάμπλους

Associated Press

Μια ολόκληρη αγορά κατεδάφισαν στη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης παλαιστινιακών οικημάτων, των τελευταίων χρόνων, προχώρησε χτες ο ισραηλινός στρατός δίνοντας άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στην ήδη ισοπεδωμένη παλαιστινιακή οικονομία. Την ίδια στιγμή, ένταση επικρατούσε στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, καθώς η σιιτική «Χεζμπολάχ» αντάλλασσε πυρά με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος μίλησε για «σοβαρή κλιμάκωση».

Υπό την προστασία τουλάχιστον 300 Ισραηλινών στρατιωτών, εκσκαφείς προχώρησαν χτες τα ξημερώματα στην κατεδάφιση 62 καταστημάτων που αποτελούσαν την κεντρική αγορά του χωριού Ναζλάτ Ισσα, κοντά στη Νάμπλους. Η κατεδάφιση, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό έγινε επειδή τα κτίρια είχαν ανεγερθεί παρανόμως, ισοπέδωσε ουσιαστικά τη μοναδική πηγή εισοδημάτων για τους 2.500 κατοίκους του χωριού που μένουν, πλέον, στο έλεος της πείνας. Η τακτική των κατεδαφίσεων έχει αφήσει, μόνο στη Γάζα, περισσότερους από 5.700 Παλαιστινίους αστέγους.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε 13 συλλήψεις στη Δ. Οχθη, ενώ αρκετές ρουκέτες έπληξαν τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ στη Γάζα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε τη «χαλάρωση» της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στους Ισραηλινούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες αλυσίδες» τους Παλαιστινίους. Στη νέα απόφαση, που προκάλεσε την οργή ισραηλινών και παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ότι «οι στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν Παλαιστινίους αν το θέλουν και οι ίδιοι»!

Ενταση στα σύνορα

Τη θέση Ρουσέιτ αλ Αλάαμ στα αγροκτήματα Σεμπάα έπληξε, με ρουκέτες, η «Χεμζπολάχ», χτες το πρωί. Ακολούθησε άμεση απάντηση του ισραηλινού στρατού με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού σε περιοχές κοντά στα αγροκτήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Λιβανέζοι πολίτες. Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα, Μπένι Γκαντζ, προειδοποίησε το Λίβανο και τη Συρία «να ελέγξουν τη Χεζμπολάχ και να μην παίζουν με τη φωτιά», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση εκτίμησε ως «σοβαρή» την εξέλιξη.

Η «Χεζμπολάχ» υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι λιβανική και θα έπρεπε να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, όπως και από τον υπόλοιπο νότιο Λίβανο. Αντίθετα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κατέλαβε την περιοχή από τη Συρία.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Γενικές εκλογές

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΝ.--

Τρεις μήνες μετά την κατάρρευση του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, διεξάγονται σήμερα γενικές εκλογές για την ανάδειξη της καινούριας ολλανδικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες εκλογές του περασμένου Μάη είχαν σημαδευτεί από τη δολοφονία του Πιμ Φορτούιν, ηγέτη του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Λίστα Πιμ Φορτούιν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αλλά και από την εκλογική επιτυχία του κόμματός του που είχε αναδειχτεί δεύτερη πολιτική δύναμη καταλαμβάνοντας το 17% των ψήφων.

Ωστόσο, μετά από μόλις 87 ημέρες διακυβέρνησης ο συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDA), Φιλελευθέρων (VVD) και της Λίστας Φορτούιν (LPF) κατέρρευσε στις 16 του Οκτώβρη, αφού οι έριδες μεταξύ των μελών της ξενοφοβικής Λίστας προκαλούσαν τη δυσλειτουργία της κυβέρνησης. Πάντως, οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε και οι Φιλελεύθεροι αποφάσισαν να ανανεώσουν την εκλογική τους συμμαχία χωρίς τη συμμετοχή της Λίστας.

Τώρα οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Λίστα ουσιαστικά να εξαφανίζεται και το Εργατικό Κόμμα να ανακτά την παραδοσιακή εκλογική του δύναμη (έπειτα από τη βαριά ήττα του περασμένου Μάη) και να κονταροχτυπιέται με τους Χριστιανοδημοκράτες για την πρωτιά. Η μάχη μεταξύ των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων αναμένεται να είναι αμφίρροπη, αλλά δεν αποκλείεται και μια μετεκλογική κυβερνητική τους συμμαχία.

Πάντως αυτό που δεν αναφέρουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης (που μάλιστα κάνουν λόγο για στροφή προς τα «αριστερά»!) είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους αστικούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Από το 1994 μέχρι το 2002 οι Εργατικές κυβερνήσεις του Βιμ Κοκ εφάρμοσαν το πρόγραμμα «Πόλντερ», κύριες αιχμές του οποίου ήταν οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και η συστηματική προώθηση των συμβολαίων προσωρινής απασχόλησης και της μερικής απασχόλησης. Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο, οι άνεργοι υποχρεώθηκαν να δηλώνονται ως αυτοαπασχολούμενοι, έτσι ώστε να μειώνονται τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων «επιχειρηματιών» που ζουν στα όρια της φτώχειας, γεγονός που πυροδότησε την άνοδο της ξενοφοβίας και της Λίστας Φορτούιν.

Παράλληλα, το άλλο στοιχείο που πλέον χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό της Ολλανδίας είναι η αυξανόμενη εφαρμογή αντι-μεταναστευτικών πολιτικών, τις οποίες αξίωνε η Λίστα Φορτούιν, αλλά που πλέον ενστερνίζονται όλα τα αστικά κόμματα. Χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος για την πρωθυπουργία, Τζομπ Κόεν, ως υφυπουργός Δικαιοσύνης μέχρι το 2001, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την εφαρμογή των αντι-μεταναστευτικών πολιτικών που έχουν οδηγήσει στη μείωση των αιτήσεων για άσυλο από τις 32.500 στις 18.667!

Τελικά, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει σήμερα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω καταπάτηση των εργατικών κεκτημένων αλλά και των δικαιωμάτων αυτών που απελπισμένα ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ αναμένει «επίθεση»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Το δίκτυο των τρομοκρατών βρίσκεται εδώ, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο».

Με τα λόγια αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι απόπειρες τρομοκρατικού χτυπήματος στο έδαφος της Βρετανίας είναι αναπόφευκτες και σημειώνοντας μάλιστα πολύ χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως είναι αναπόφευκτο ότι θα το επιχειρήσουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο», αφού... «είναι εμφανές από τις πρόσφατες συλλήψεις ότι το τρομοκρατικό δίκτυο βρίσκεται και εδώ».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Μπλερ εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Βρετανία είναι στόχος των «τρομοκρατών». Από την πρώτη στιγμή μετά την 11η Σεπτέμβρη, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ η βρετανική κυβέρνηση ακολουθεί κατά πόδας τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη θέσπιση σκληρών αντιτρομοκρατικών νόμων και εξαπολύοντας κυνήγι μαγισσών. Σύμφωνα με το Reuters, από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, οι βρετανικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 200 υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους, αφρικανικής και αλγερινής καταγωγής.

Παράλληλα, προ διμήνου ο Μπλερ δήλωνε ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση «βομβαρδίζεται» από στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για απειλές σε βάρος βρετανικών συμφερόντων. «Κάποια από αυτά τα στοιχεία θα είναι αξιόπιστα», είχε επισημάνει, όπερ και εγένετο. Μόλις τη Δευτέρα, επτά ακόμη άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν περισσότεροι από 100 αξιωματικοί της βρετανικής αστυνομίας σε τέμενος του βόρειου Λονδίνου. Επιχείρηση, η οποία συνδέεται με την υπόθεση του τοξικού αερίου Ricin, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ