ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Το έλλειμμα άγγιξε τα 13 δισ. ευρώ

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, η «μαύρη τρύπα» των συναλλαγματικών ελλειμμάτων με το εξωτερικό μεγάλωσε κατά 18,2% ή 1,9 δισ. ευρώ

Μεγάλωσαν κι άλλο οι «μαύρες τρύπες» των συναλλαγματικών ελλειμμάτων της Ελλάδας με το εξωτερικό τον περασμένο Απρίλη διογκώνοντας έτσι το σωρευτικό έλλειμμα για το πρώτο τετράμηνο του 2007. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που ανακοινώθηκαν χτες, στην περίοδο Γενάρη- Απρίλη 2007 το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή, οι εμπορευματικές και κάθε άλλου είδους συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό) διαμορφώθηκε στα 12,2 δισ. ευρώ, έναντι 10,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006. Δηλαδή, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους το έλλειμμα του ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 18,2%, ήτοι κατά 1,89 δισ. ευρώ.

Η επιδείνωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών αποδίδεται από την κυβέρνηση και την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας στην ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μια πιο προσεκτική ματιά στα αναλυτικά στοιχεία του ισοζυγίου μαρτυρά πως η επιδείνωση δεν οφείλεται μόνο στην όποια αύξηση (λόγω ανάπτυξης) των εισαγωγών μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και στη μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, στη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των εισπράξεων από την ΕΕ και στην παράλληλη αύξηση των πληρωμών στα κοινοτικά ταμεία, κλπ.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές μείον εξαγωγές εμπορευμάτων) στο τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη 2007 έφτασε τα 12,65 δισ. ευρώ από 11,9 δισ. ευρώ το 2006, καταγράφοντας αύξηση 6,1% ή 728,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη χειροτέρευση της σχέσης εισαγωγών-εξαγωγών (χωρίς τα καύσιμα και πλοία). Συνέπεια της επιδείνωσης αυτής ήταν το έλλειμμα από αυτές τις συναλλαγές να σκαρφαλώσει στα 8,4 δισ. ευρώ (7,7 δισ. ευρώ το 2006) καταγράφοντας αύξηση 9,3% ή 716,8 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων περιορίστηκε από τα 3,2 δισ. ευρώ το 2006 σε 2,8 δισ. ευρώ το 2007. Οι συνολικές εξαγωγές (εμπορευμάτων, πετρελαιοειδών και εισπράξεις των πλοιοκτητών) το τετράμηνο ανήλθαν στα 5,2 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ το 2006, ενώ οι συνολικές εισαγωγές ανήλθαν στα 17,9 δισ. ευρώ, έναντι 16,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006.

Από τα υπόλοιπα, επιμέρους ισοζύγια:

  • Το πλεόνασμα στο τρεχουσών μεταβιβάσεων έπεσε στα 493,3 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2006 (πτώση κατά 62,8% ή 832,6 εκατ. ευρώ). Το ισοζύγιο αυτό παρακολουθεί τις εισπράξεις της Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ καθώς και τις πληρωμές της χώρας προς την ΕΕ
  • Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρσι
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 442,9 εκατ. ευρώ ή 23,1%και σκαρφάλωσε στα 2,4 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ πέρσι.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράδειγμα ταύτισης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση της Ελπ. Παντελάκη σε Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

H περίπτωση του ΟΤΕ δείχνει ανάγλυφα τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ποιος ωφελείται από αυτήν, ενώ αναδεικνύει και την πλήρη ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη παρεμβαίνοντας στη συζήτηση Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα του ΟΤΕ.

Η βουλευτής υπενθύμισε στους επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ ξεκίνησε από τις δικές τους κυβερνήσεις και έκτοτε είναι σταθερή η πυξίδα που οδηγεί στο περαιτέρω ξεπούλημα και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο ΟΤΕ, τόνισε η Ελπ. Παντελάκη, είναι περιουσία του δημιούργησε ο ελληνικός λαός και σήμερα την απολαμβάνουν διάφορα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι φέτος το Μάρτη, τα κέρδη του ήταν αυξημένα κατά 148% σε σχέση με πέρσι, αλλά από αυτά καθόλου δεν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές.

Και τα δύο κόμματα, συνέχισε η Ελπ. Παντελάκη, θεωρούν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι μονόδρομος και η μόνη τους διαφορά είναι στο ποιοι θα «είναι οι παίκτες» στην «απελευθερωμένη αγορά».

Εκτός των άλλων, είπε, η ιδιωτικοποίηση επέφερε εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ που θυμίζουν συνθήκες δουλείας, ενώ με ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (μετείχε και ο ΣΥΝ και αποχώρησε τελευταία στιγμή) έγινε το πρόγραμμα της επαίσχυντης «εθελούσιας εξόδου», που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι.

Αναφερόμενη στην υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από τον ΟΤΕ, είπε ότι η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως η αποτίμηση της εταιρείας ήταν 1,6 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει δώσει ποτέ αναλυτικά στοιχεία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Ψήνονται νέες συμφωνίες για τα πετρέλαια;

«Εκλεισε» χτες με μια τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, το ζήτημα της επαναφοράς στο κράτος, από τα ΕΛΠΕ, των δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τα οποία είχαν εκχωρηθεί από το Δημόσιο στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) και στη ΔΕΠ - ΕΚΥ (ΔΕΠ Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων), όταν αυτές ήταν κρατικές. Με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων όμως, που ακολούθησαν για τα ΕΛΠΕ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, πέρασαν, χωρίς να έχουν γίνει ειδικές συμφωνίες, στους ιδιώτες και τα δικαιώματα επί των κοιτασμάτων.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που ορίζει ότι τα δικαιώματα «επανέρχονται αυτοδικαίως στο Δημόσιο χωρίς την έκδοση οποιασδήποτε πράξης» και με προθεσμία 3 μηνών, η κυβέρνηση αποκτά ένα επιπλέον «διαπραγματευτικό ατού» στην πολιτική της για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», καθώς η τροπολογία δεν αποκλείει την παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. Τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονταν κάποιου είδους αποζημίωση, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την τροπολογία, χωρίς να αποκλειστεί μελλοντικά κάποιου είδους σχετική ρύθμιση.

Είναι ολοφάνερο ότι με την τροπολογία, η κυβέρνηση προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα μιας «αγοράς», όπου υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και κινητικότητα και σ' αυτά τα πλαίσια δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινωθούν νέες συμφωνίες, πολύ περισσότερο που στο παρελθόν, είχε εκδηλωθεί συγκεκριμένο ενδιαφέρον και από την πολυεθνική «BP».

Αντληση κεφαλαίων από «Μαρφίν»

Καμπάνια για την άντληση κεφαλαίων με στόχο τα 5,2 δισ. ευρώ έχουν ξεκινήσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν τον όμιλο της «Μαρφίν», προσδοκώντας στη συνέχεια να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών στην Ελλάδα και την ευρύτερη ζωτική περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή ένα απίθανο παιχνίδι χρηματιστηριακού τζόγου έχει ξεσπάσει με τη συγκεκριμένη μετοχή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη του Ομίλου οι πολυδιαφημισμένες από τους ίδιους αναμενόμενες αθρόες εισροές κεφαλαίων από τους συνεργάτες στο Ντουμπάι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε χτεσινές δηλώσεις, ο επικεφαλής του Ομίλου εκτιμά πως η συνεισφορά την Dubai Financial Group θα είναι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και ακόμη 500 εκατ. ευρώ που θα μαζευτούν από μεγαλοπελάτες των Αράβων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Είναι φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί τους στηρίζονται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που λιμνάζουν και που αναζητούν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις, με «επενδύσεις» σε ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις και με το διεθνή τζόγο των χρηματιστηρίων. Πόντους στην αύξηση του κεφαλαίου αναμένεται να έχουν και «ντόπια» εφοπλιστικά κεφάλαια της ποντοπόρου ναυτιλίας που έχουν έδρα στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής της «Μαρφίν» Α. Βγενόπουλος σε χτεσινές δηλώσεις είπε πως ο στόχος τους είναι η ισχυροποίηση και στο χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων, ο οποίος λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υπάρχει διεθνώς, μεγαλώνει τα υπό διαχείριση κεφάλαια με αλματώδεις ρυθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ