ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
Απλώνει τα «πλοκάμια» του στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες

H πολιτική του ξεπουλήματος με την ετικέτα της δήθεν ευεργεσίας καλά κρατεί. Μετά τη «γην και ...πολιτισμό» που παρέδωσε η κυβέρνηση μέσα από την πολυδιαφημιζόμενη «ευεργεσία» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου - όλα κάτω από την επωνυμία του μεγαλοεφοπλιστή - στο Φαληρικό Δέλτα, τώρα η «Μη Κυβερνητική Οργάνωση» «Future Library» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με τις ευλογίες της κυβέρνησης, απλώνει τα «πλοκάμια» της στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες όλης της χώρας, εκμεταλλευόμενη τη συνειδητή απαξίωση όλων των κυβερνήσεων του αστικού κράτους για την ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων, σχολικών και δημοτικών βιβλιοθηκών. Και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το τεχνητό κενό έρχεται να καλύψει το κεφάλαιο με τη μορφή του... «ευεργέτη».

Ετσι, χτες, ανακοινώθηκε ότι από τις 27 Αυγούστου και από την Παιδική Βιβλιοθήκη της Ορέστου ξεκινάει η ανακαίνιση των τεσσάρων βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης, «στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα μπει σε εφαρμογή κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου: Από 27/08/2012 έως 14/09/2012. Παιδική Βιβλιοθήκη Ανω Πόλης: Από 03/09/2012 έως 17/09/2012. Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης: Από 10/09/2012 έως 22/09/2012. Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου: Από 12/09/2012 έως 27/09/2012. Οι συγκεκριμένες βιβλιοθήκες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ οι δημότες που έχουν δανειστεί υλικό από αυτές δε θα επιβαρυνθούν με καθυστερήσεις.

Οπως έχει ξαναγραφτεί στον «Ρ», πρόκειται, ουσιαστικά, για «σύμπραξη» του κεφαλαίου με το αστικό κράτος, με αιχμή την τοπική διοίκηση, στο πλαίσιο που έθεσε ήδη η ΕΕ για τον αγοραίο προσανατολισμό της - απαραίτητης βέβαια - ψηφιοποίησης των έργων, του λόγου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της ψηφιοποίησης, το κεφάλαιο και τα «πολιτιστικά» του ιδρύματα εμφανίζονται ως... «Ρομπέν των Δασών» των δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, οι οποίες έχουν τρομερά προβλήματα, με ευθύνη του κράτους και των τοπικών διοικήσεων, εκμεταλλευόμενοι το ιδεολόγημα της «πολιτιστικής χορηγίας».

Οι περιπέτειες του «Περικλή»

Το Εθνικό Θέατρο, που περιοδεύει και με το έργο του Σαίξπηρ «Περικλής», μια χειμερινή του επιτυχία, θα δώσει αύριο, παράσταση στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Θέμα του «παραμυθικού» έργου είναι οι περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειό του για να αποφύγει την οργή του βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ξανασμίγει μαζί τους αναπάντεχα. Ενα έργο που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Μια συλλογική αφήγηση, με συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, σε μια γυμνή, αλλά «θαυματουργή» σκηνή, συνθέτουν την παράσταση που βασίζεται στην ερμηνεία εξαιρετικών ηθοποιών. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν (αλφαβητικά): Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.

Τελευταίο «αντίο»

«Καλό ταξίδι», άρχοντα... Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τον Μιχάλη Μενιδιάτη, χτες, το απόγευμα, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε, στο Μενίδι, ο γιος του, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας στο τραγούδι. Ο λαϊκός τραγουδιστής που όλοι αγάπησαν για τη φωνή του και το ήθος του «έφυγε» τη Δευτέρα, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 80 χρόνων.

Γεννήθηκε το 1932 σε ένα φτωχικό σπίτι στη λεωφόρο Δημοκρατίας, κοντά στην κεντρική πλατεία Μενιδίου. Πολυμελής οικογένεια, μεγάλη φτώχεια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως φύλακας στη λαχαναγορά. Ανέβηκε στο πάλκο για πρώτη φορά το 1953, στη «Δροσιά» του Δημήτρη Γκίκα στο Μενίδι, όπου εμφανίζονταν οι Μιχάλης Δασκαλάκης, Τάκης Μπίνης, Γιώργος Λαύκας και Γεράσιμος Κλουβάτος.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1957 με το «Θα χτίσω μια καλύβα» του Κλουβάτου. Καθιερώθηκε και αναγνωρίστηκε με συνθέσεις του Καλδάρα, «Μην περιμένεις πια», «Περιφρόνα με, γλυκιά μου», «Πετραδάκι - πετραδάκι» κ.ά. Αλλά και «Ξημέρωσε, καλή μου» των Ν. Καρανικόλα - Ακη Πάνου, «Είδα τα μάτια σου κλαμένα» του Ακη Πάνου, «Αγωνίες» του Χιώτη, «Πήραν τα στήθια μου φωτιά» του Καραμπεσίνη, «Λαϊκός τραγουδιστής» του Σαββόπουλου (Happy Day), κ.ά.

Οπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ο Μιχάλης Μενιδιάτης, που επιμελήθηκε ο Κώστας Μπαλαχούτης: «Χρωστάω πολλά σε πολλούς για όσα πέτυχα. Το μεγαλύτερο όμως μερτικό ανήκει στον Καλδάρα... Ο Καλδάρας ήταν κιμπάρης στο λόγο του, ήταν ένα κι ένα κάνουν δύο. Και πολύ μυαλωμένος. Η σκέψη του με τη γλώσσα του πηγαίναν μαζί και κεντάγανε. Δεν μίλαγε πρώτα η γλώσσα και μετά το μυαλό. Εμένα μ' άρεσε να τον ακούω να μιλάει με τις ώρες. Κάναμε τρεις φορές πρόβες το ''Πες μου τι σου είπανε για μένα'' και πήγαμε στην ''Columbia'' να το ηχογραφήσουμε. Ελα που εκεί μέσα γράφουν κι ο Τσιτσάνης με τον Παπαϊωάννου και τον Τσαουσάκο. Μόλις τους είδα, μ' έπιασε τρέμουλο. Οχι από τρακ, αλλά και από σεβασμό... Αργότερα έμαθα πως ο Καλδάρας είχε μαζέψει σκόπιμα τους υπόλοιπους συνθέτες εκεί για να με προσέξουν...».

«Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» επί σκηνής

Η αγαπημένη κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ταξιάρχη Χάνο, Τζένη Μπότση, Κάκια Ιγερινού κ.ά. θα παρουσιαστεί την προσεχή χειμερινή σαιζόν, στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης».

Ενα έργο που όλοι έχουμε αγαπήσει, όλοι έχουμε γελάσει με τις αθάνατες ατάκες του και τραγουδήσει «ένα χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο στα τέλη της δεκαετίας του '50, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, και το 1960 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο ρόλο του αφελή πλην τίμιου υπαλληλάκου, η Κατερίνα Παπουτσάκη στο ρόλο της κακομαθημένης κόρης, ο Ταξιάρχης Χάνος στο ρόλο του απεγνωσμένου διευθυντή για τις οικονομικές του ατασθαλίες και η Τζένη Μπότση στο ρόλο της μοιραίας γυναίκας συναντιούνται κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζούλια και δημιουργούν μια κωμωδία παρεξηγήσεων μεταφέροντάς μας σε μια Ελλάδα του χτες, που έχει στοιχεία απ' την Ελλάδα του σήμερα. Απ' τη μια ο έρωτας, αλλά κι απ' την άλλη τα «κόκκινα ντοσιέ», τα σκάνδαλα και οι απάτες.

«Ηλέκτρα» στο Αττικό Αλσος

Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή παρουσιάζουν, στις 7/9, οι «Μορφές Εκφρασης», στο Θέατρο Αττικού Αλσους. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον δάσκαλο και θεατράνθρωπο, Δημήτρη Ροντήρη. «Με σεβασμό στην ακεραιότητα και τις αξίες που διέπουν το έργο του» - σημειώνει ο σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης - «την αφοσίωσή του και την ενεργητικότητά του, την ποιότητα και το ήθος των παραστάσεών του, η ΗΛΕΚΤΡΑ υμνεί την σχολή του Ροντήρη. Επιθυμία και στόχος είναι να αποκατασταθούν οι πολιτιστικές αξίες που στοχεύουν στην αισθητική και πνευματική ανάταση και να λειτουργήσουν ως σταθερές για την καθημερινότητά μας».

Ο Θωμάς Κινδύνης, μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη και βοηθός του για 11 συνεχή χρόνια, εμπνεύστηκε από το μεγάλο Δάσκαλο και στηρίχθηκε στη σκηνοθετική σημειογραφία του. Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Θωμάς Κινδύνης. Σκηνικά - Κοστούμια: Αννα Σεβαστή Τζίμα. Μουσική: Παν Καπερνέκα. Παίζουν: Ζωή Ναλμπάντη, Θωμάς Κινδύνης, Γιάννης Κωσταράς, Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου, κ.ά.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αποχαιρετά το φετινό καλοκαίρι με μία μεγάλη συναυλία στην Αθήνα. Μετά την καλοκαιρινή του περιοδεία που τον ταξίδεψε σε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και Ευρώπη, θα δώσει μια συναυλία στις 3 Σεπτέμβρη στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Παρέα με τους τέσσερις συνοδοιπόρους του, και έχοντας στη βαλίτσα του την πρόσφατη κυκλοφορία του διπλού live cd με τίτλο «Γυάλινος Κόσμος» και της συλλογής «Συγκομιδή», που περιέχει όλους τους προσωπικούς του δίσκους από το 1997 ως σήμερα, κλείνει την καλοκαιρινή περίοδο. Μαζί του οι μουσικοί: Γιώργος Κοντραφούρης (hammond organ, πιάνο), Γιώργος Καλούδης (τσέλο, κρητική λύρα), Αγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Νίκος Παραουλάκης (νέι, κιθάρα). Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας. Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αλεξίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ