Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
Απλώνει τα «πλοκάμια» του στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες

H πολιτική του ξεπουλήματος με την ετικέτα της δήθεν ευεργεσίας καλά κρατεί. Μετά τη «γην και ...πολιτισμό» που παρέδωσε η κυβέρνηση μέσα από την πολυδιαφημιζόμενη «ευεργεσία» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου - όλα κάτω από την επωνυμία του μεγαλοεφοπλιστή - στο Φαληρικό Δέλτα, τώρα η «Μη Κυβερνητική Οργάνωση» «Future Library» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με τις ευλογίες της κυβέρνησης, απλώνει τα «πλοκάμια» της στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες όλης της χώρας, εκμεταλλευόμενη τη συνειδητή απαξίωση όλων των κυβερνήσεων του αστικού κράτους για την ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων, σχολικών και δημοτικών βιβλιοθηκών. Και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το τεχνητό κενό έρχεται να καλύψει το κεφάλαιο με τη μορφή του... «ευεργέτη».

Ετσι, χτες, ανακοινώθηκε ότι από τις 27 Αυγούστου και από την Παιδική Βιβλιοθήκη της Ορέστου ξεκινάει η ανακαίνιση των τεσσάρων βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης, «στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα μπει σε εφαρμογή κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου: Από 27/08/2012 έως 14/09/2012. Παιδική Βιβλιοθήκη Ανω Πόλης: Από 03/09/2012 έως 17/09/2012. Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης: Από 10/09/2012 έως 22/09/2012. Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου: Από 12/09/2012 έως 27/09/2012. Οι συγκεκριμένες βιβλιοθήκες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ οι δημότες που έχουν δανειστεί υλικό από αυτές δε θα επιβαρυνθούν με καθυστερήσεις.

Οπως έχει ξαναγραφτεί στον «Ρ», πρόκειται, ουσιαστικά, για «σύμπραξη» του κεφαλαίου με το αστικό κράτος, με αιχμή την τοπική διοίκηση, στο πλαίσιο που έθεσε ήδη η ΕΕ για τον αγοραίο προσανατολισμό της - απαραίτητης βέβαια - ψηφιοποίησης των έργων, του λόγου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της ψηφιοποίησης, το κεφάλαιο και τα «πολιτιστικά» του ιδρύματα εμφανίζονται ως... «Ρομπέν των Δασών» των δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, οι οποίες έχουν τρομερά προβλήματα, με ευθύνη του κράτους και των τοπικών διοικήσεων, εκμεταλλευόμενοι το ιδεολόγημα της «πολιτιστικής χορηγίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ