ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Φονική επίθεση Εβραίων εποίκων σε χωριό Παλαιστινίων

Οι Παλαιστίνιοι θρήνησαν άλλον έναν νεκρό - θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας

Copyright 2019 The Associated

Οι Παλαιστίνιοι θρήνησαν άλλον έναν νεκρό - θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αποτροπιασμό προκαλεί το νέο έγκλημα Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων, με την πλήρη κάλυψη του ισραηλινού στρατού και της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι έποικοι εισέβαλαν το Σάββατο στο χωριό Μουγαγίρ, κοντά στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, με την κάλυψη πάνοπλων στρατιωτών, και επιτέθηκαν σε αμάχους, δολοφονώντας έναν 38χρονο πολύτεκνο πατέρα και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 30 Παλαιστίνιους.

«Στην αρχή οι έποικοι πυροβόλησαν, μετά κατέφθασε ο στρατός κι άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα», δήλωσε ο κοινοτάρχης του Μουγαγίρ σε δημοσιογράφους.

Εντονα αντέδρασε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», Νικολάι Μλαντένοφ, καταδικάζοντας ως απαράδεκτη την εισβολή των εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων χωρικών. «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη βία των εποίκων και να φέρει τους υπόλογους στη δικαιοσύνη. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου πάνε στην οικογένεια του Παλαιστινίου που δολοφονήθηκε και στους τραυματίες. Ολοι πρέπει να καταδικάσουν τη βία και να αντισταθούν στην τρομοκρατία», τόνισε σε σχετική ανάρτησή του στο «Twitter» ο Μλαντένοφ.

Τη δολοφονική επίθεση των εποίκων καταδίκασε χτες και η Χάναν Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), που επέρριψε την ηθική αυτουργία στην κυβέρνηση Νετανιάχου για την κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων από Εβραίους εποίκους. Πρόσθεσε πως το πολιτικό κλίμα σήμερα στο Ισραήλ έχει μηδενίσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και ενθαρρύνει «αντικειμενικά ρατσιστική συμπεριφορά και βία» σε βάρος τους.

Την Παρασκευή, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού δολοφόνησαν ακόμη έναν 16χρονο Παλαιστίνιο στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων για το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

ΑΖΟΦΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ

Για να αξιολογηθεί η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αποστολή ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ βρίσκεται από την Κυριακή και για μια βδομάδα στα ουκρανικά παράλια της Αζοφικής Θάλασσας, προκειμένου να «παρακολουθήσει» την κατάσταση στην περιοχή, η οποία εποπτεύεται βασικά από τη Ρωσία, που ελέγχει τα στενά του Κερτς (μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014).

Η αποστολή υψηλού επιπέδου της ΕΕ αποτελείται από διάφορα τμήματα της Κομισιόν και «ο βασικός της στόχος είναι να αξιολογήσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από το ρωσικό καθεστώς επιθεώρησης στην Αζοφική Θάλασσα, ιδίως μετά την κλιμάκωση της 25ης Νοέμβρη» και τη σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων.

Η ΕΕ έχει εκφράσει αντιδράσεις για τους «καταχρηστικούς» ρωσικούς ελέγχους στα πλοία που διασχίζουν τον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και για τα δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική (Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ). Εξάλλου, αμφισβητεί το καθεστώς της Κριμαίας και αξιοποιεί το επεισόδιο στο Κερτς για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της ενσωμάτωσης στη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τις ουκρανικές αρχές στο Κίεβο, ενώ στα παράλια της Αζοφικής θα γίνουν συνομιλίες με εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, των επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.λπ.

«Με βάση τα πορίσματα, η ΕΕ θα αποφασίσει τον τρόπο ενίσχυσης της στήριξης για την περιοχή της Αζοφικής, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων και σε συνεργασία με ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Επίκεντρο εξελίξεων η Βουλή των Κοινοτήτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Επίκεντρο εξελίξεων ξαναγίνεται σήμερα η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενόψει νέας συζήτησης και διαδικασίας ψήφισης σειράς τροπολογιών και επί του λεγόμενου «εναλλακτικού» σχεδίου της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για το Brexit, στο φόντο της συνεχιζόμενης ενδοαστικής κόντρας με επίμαχο θέμα τη διαδικασία για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ωστόσο, έως χτες βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί ποιες από τις δεκάδες προτάσεις για τροπολογίες που έχουν προταθεί για το «εναλλακτικό» σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ θα τεθούν σήμερα προς ψήφιση. Παράλληλα, περαιτέρω σύγχυση προκάλεσε χτες βράδυ η δήλωση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, σε Συντηρητικούς βουλευτές πως σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit στις 13 Φλεβάρη. Νωρίτερα πάντως είχε διαβεβαιώσει μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, εξηγώντας πως για διαπραγματευτικούς λόγους δεν αποκλείει δημόσια ένα σκληρό Brexit.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης των εθνικιστών του κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε παράλληλα πως το κόμμα της σήμερα θα υποστηρίξει να αναβληθεί μέχρι νεωτέρας η καθορισμένη για τις 29 Μάρτη 2019 ημερομηνία για το Brexit, εξαιτίας, όπως τόνισε, και της αμφίσημης θέσης του ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
Αποφασισμένη να φτιάξει το τείχος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε στο παρασκήνιο τις προσπάθειες για εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μετά την προσωρινή συμφωνία που έκλεισε την Παρασκευή με την ηγεσία του εν λόγω Σώματος για άρση της αναστολής λειτουργίας μέρους του δημόσιου τομέα περίπου στα μέσα Φλεβάρη.

Ο Τραμπ μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «The Wall Street Journal» είπε πως οι πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους είναι πλέον «λιγότερες από 50%». Εμφανίστηκε παρ' όλα αυτά αποφασισμένος να ανεγείρει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό «οπωσδήποτε», προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσει ένα από τα τελευταία μέσα, που είναι προεδρικό διάταγμα για «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ώστε να εξασφαλίσει τα 5,7 δισ. που ζητά γι' αυτό το σχέδιο.

Καταπέλτης για την κυβέρνηση Τραμπ αποδείχθηκε η τελευταία έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου για τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που «χτύπησαν» νέο ρεκόρ φθάνοντας τα 897 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 118 δισ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ οι προβλέψεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους αναφέρουν πως δεν θα ξεπεράσει το 2,3%, από 3,1% που ήταν το 2018.

Νωρίτερα, με αφορμή τις απολύσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες «Buzzfeed» και «HuffPost», σχολίασε πως οφείλονται στις «ψευδείς ειδήσεις και την κακή δημοσιογραφία επειδή αυτοί οι λόγοι προκάλεσαν μεγάλη πτώση του τζίρου».

Τέλος, η Δημοκρατική γερουσιαστής από την Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις, που είναι η δεύτερη Αφροαμερικανίδα που εξελέγη στη Γερουσία, ανακοίνωσε επίσημα, σε ανοιχτή εκδήλωση περίπου 20.000 υποστηρικτών της στο Οκλαντ, την απόφασή της να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, υποστηρίζοντας πως η δημοκρατία «απειλείται όπως ποτέ άλλοτε» μεταξύ άλλων και από τους χειρισμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής. Η Χάρις θεωρείται «ανερχόμενο αστέρι» των Δημοκρατικών και συγκρίνεται το τελευταίο διάστημα με τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος σε αντίστοιχη ομιλία του στο Ιλινόις το 2007 είχε απευθυνθεί σε πλήθος περίπου 15.000 ατόμων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βασικό πλαίσιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο βασικό πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας κατέληξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κατάρ, κάτι που ίσως σημαίνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ. Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ τόνισε ότι η μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συναίνεση των Ταλιμπάν για κατάπαυση του πυρρός και απευθείας συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση, ζητήματα που αποτελούσαν πεδίο διαφωνιών.

«Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μη γίνει το Αφγανιστάν πεδίο διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που απομένει να καταληχθούν για την τελική συμφωνία.

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα γίνει στο Κατάρ στις 25 Φλεβάρη.

ΚΙΝΑ - ΕΕ - ΗΠΑ
Σινικές προειδοποιήσεις ενάντια στον αποκλεισμό της «Huawei»

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο απεσταλμένος της Κίνας στην ΕΕ, Ζιανγκ Μινγκ, διαμαρτυρήθηκε για τη «δυσμενή διάκριση» που υφίσταται ο κινέζικος κολοσσός τηλεπικοινωνιών «Huawei» όσον αφορά τα προγράμματα για ασύρματες τεχνολογίες 5G (5ης γενιάς), προειδοποιώντας πως μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» στην παγκόσμια οικονομική και επιστημονική συνεργασία.

«Σήμερα δεν φείδονται καμίας προσπάθειας προκειμένου να επινοήσουν μια ιστορία ασφάλειας για τη "Huawei"», εκτίμησε ο Ζιανγκ, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω πως αυτή η ιστορία έχει οποιαδήποτε σχέση με την ασφάλεια».

Ανταγωνιστικά μονοπώλια από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αποκλείσουν τη «Huawei» από το στήσιμο των δικτύων 5G, που είναι απαραίτητα για πληθώρα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».

Στο πλαίσιο του οξυμένου μονοπωλιακού ανταγωνισμού εντάσσεται και η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της «Huawei» Μενγκ Ουανγκζού, τον περασμένο Δεκέμβρη στον Καναδά, με αμερικανικό ένταλμα. Προ ημερών, μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση της Μενγκ, με πρόσχημα την «πιθανή παραβίαση» του αμερικανικού εμπάργκο έναντι του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ