Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΟΦΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ

Για να αξιολογηθεί η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αποστολή ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ βρίσκεται από την Κυριακή και για μια βδομάδα στα ουκρανικά παράλια της Αζοφικής Θάλασσας, προκειμένου να «παρακολουθήσει» την κατάσταση στην περιοχή, η οποία εποπτεύεται βασικά από τη Ρωσία, που ελέγχει τα στενά του Κερτς (μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014).

Η αποστολή υψηλού επιπέδου της ΕΕ αποτελείται από διάφορα τμήματα της Κομισιόν και «ο βασικός της στόχος είναι να αξιολογήσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από το ρωσικό καθεστώς επιθεώρησης στην Αζοφική Θάλασσα, ιδίως μετά την κλιμάκωση της 25ης Νοέμβρη» και τη σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων.

Η ΕΕ έχει εκφράσει αντιδράσεις για τους «καταχρηστικούς» ρωσικούς ελέγχους στα πλοία που διασχίζουν τον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και για τα δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική (Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ). Εξάλλου, αμφισβητεί το καθεστώς της Κριμαίας και αξιοποιεί το επεισόδιο στο Κερτς για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της ενσωμάτωσης στη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τις ουκρανικές αρχές στο Κίεβο, ενώ στα παράλια της Αζοφικής θα γίνουν συνομιλίες με εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, των επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.λπ.

«Με βάση τα πορίσματα, η ΕΕ θα αποφασίσει τον τρόπο ενίσχυσης της στήριξης για την περιοχή της Αζοφικής, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων και σε συνεργασία με ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», αναφέρει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ