ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Ετοιμάζουν και νέα μείωση στα επιτόκια

Τα "σπασμένα" της διαμάχης υπουργείου Οικονομικών - τραπεζών, θα τα πληρώσουν τελικά οι μικροκαταθέτες. Με συμφωνία "κυρίων" κυβέρνησης και τραπεζιτών, η νέα σειρά εντόκων γραμματίων του δημοσίου θα διατεθεί με σταθερό επιτόκιο 13,3% και σε αντάλλαγμα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων

Την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εμπορικών τραπεζών, σχετικά με το ύψος του επιτοκίου των κρατικών τίτλων, θα την πληρώσουν τελικά οι καταθέτες, μιας και οι δύο "αντιμαχόμενες" πλευρές, συμφώνησαν μεν να μείνουν στις αρχικές τους θέσεις, αλλά οι τράπεζες να κερδίσουν μέσω της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Πόσα θα κερδίσουν; Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται να μειώσουν από τις αρχές Ιούνη τα επιτόκια καταθέσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (από 12,5 σε 12%), το πραγματικό επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου - μετά τη φορολόγηση των τόκων με συντελεστή 15% - θα περιοριστεί στο 10,2%.Με τη νέα αυτή μικρή μείωση των επιτοκίων στα επιτόκια καταθέσεων, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν σε ετήσια βάση πρόσθετα κέρδη ύψους 51,5 δισ. δραχμών, τα οποία θα αφαιρέσουν από τους καταθέτες, στους οποίους θα πληρώσουν αντίστοιχα μειωμένους τόκους κατά51,5 δισ. δραχμές.

Η επικύρωση του συμβιβασμού μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, επιβεβαιώθηκε χτες μετά τη δημοσιοποίηση από το πρώτο των επιτοκίων της νέας σειράς των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθεί στις 31 Μάη. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης έκδοσης, παραμένουν σταθερά στο 13,3%, κάτι που αποτελούσε απαράβατο όρο για το υπουργείο Οικονομικών.Το τελευταίο δεν ήθελε επ' ουδενί λόγο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι που επιθυμούσαν οι τράπεζες και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τελευταίες πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι λόγω της αύξησης του πληθωρισμού από το 8,1% στο 9,2% μειώθηκε ισόποσα το πραγματικό επιτόκιο των κρατικών τίτλων - άρα και τα κέρδη που τους εξασφαλίζουν οι "επενδύσεις" σε κρατικούς τίτλους - και εκβίασαν ότι αν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει σε αύξηση των κρατικών επιτοκίων, θα σαμποτάρουν την έκδοση στα τέλη του Μάη, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στο υπουργείο, που χρειάζεται περίπου 800 δισ. δραχμές για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του δημοσίου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών οχύρωνε την άμυνά του προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι λόγω της μεγάλης χρηματικής ρευστότητας στην αγορά (αδιάθετα κεφάλαια) οι τράπεζες θέλουν δε θέλουν, θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στους κρατικούς τίτλους. Εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός ομολόγησε ότι οι τραπεζίτες επιδίδονται σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω των συνθετικών σουάπς (τραπεζικές συναλλαγές). Για το θέμα αυτό μάλιστα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα κατά των τραπεζών, στα οποία αποκαλύπτεται ο θαυμαστός κόσμος της τραπεζικής κερδοσκοπίας με την ανοχή του ίδιου του κράτους, την οποία οι κρατούντες αποκαλύπτουν μόνο όταν οι υπερβολικές αξιώσεις τμημάτων του χρηματιστικού κεφαλαίου απειλούν να διαταράξουν τη γενικότερη ισορροπία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το δραχμικό ομολογιακό δάνειο "Μαραθών" που εξέδωσε για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου η Παγκόσμια Τράπεζα, ύψους 60 δισ. δραχμών και με επιτόκιο 13,45%, αγοράστηκε από ξένες και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια μετέτρεψαν τις δραχμές σε δολάρια και τα τοποθέτησαν σε επταετή ομόλογα με επιτόκιο 17%.

Τέτοιες κατηγορίες αντάλλασσαν οι δύο πλευρές, όταν χτες κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι τράπεζες προχωρούν από τις αρχές Ιούνη σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τα επιτόκια σταθερά, οι τράπεζες ικανοποιούν τη δίψα τους για κέρδη μέσω της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων. Η ποθητή λύση τελικά επιτυγχάνεται, τα δύο μέρη είναι απόλυτα ικανοποιημένα, ενώ για μια ακόμα φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι μικροκαταθέτες.

ΘανάσηςΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας σε δύο

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού, αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας από τις εταιρίες "Προστασία" και "20ός Αιών", ενώ "παίζεται" η αφαίρεση των αδειών από άλλες δύο εταιρίες

Λουκέτο σε δύο ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες είτε δεν πληρούσαν τους όρους φερεγγυότητας, που προβλέπονται από την ασφαλιστική νομοθεσία, είτε παραποιούσαν την πραγματική εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης, επιβλήθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για τις εταιρίες "Προστασία" και "Εικοστός Αιών".

Ειδικότερα, για την εταιρία "Προστασία", αποδείχτηκε - μετά από σχετική καταγγελία που δέχτηκε το υπουργείο - ότι είχε υποβάλει ψευδή στοιχεία σε ό,τι αφορά το κόστος των ζημιών. Δηλαδή, προέβαινε σε υποτίμηση των ζημιών, εμφανίζοντας μεγαλύτερα κέρδη από τα πραγματικά. Η δεύτερη δεν πληρούσε τα περιθώρια φερεγγυότητας και τα ασφαλιστικά αποθέματα που προβλέπονταν από τη νομοθεσία. Να θυμίσουμε ότι στην τελευταία είχε επιβληθεί πριν από δύο μήνες από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόστιμο ύψους 19.000 ECU, ήτοι 5,7 εκατ. δρχ. για τους λόγους αυτούς. Τα "σπασμένα" αυτή τη φορά, με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας για τον κλάδο αυτοκινήτου στις δύο εταιρίες, θα τα πληρώσουν οι μέχρι χτες ασφαλισμένοι σε αυτές, που ξεπερνούν τις 50.000, καθώς θα πρέπει μέσα σε 40 μέρες να έχουν φροντίσει να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρία.Στο διάστημα αυτό, θα καλύπτονται από το επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών.

Σε ό,τι αφορά την εταιρία "Προστασία", το υπουργείο έχει ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή προχωρήσει σε δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων.Και για τις δύο εταιρίες, που ανακλήθηκαν οι άδειες, ορίστηκαν εκκαθαριστές και οι φάκελοί τους διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα.

Ομολογώντας τη "μαύρη τρύπα", που έχουν προκαλέσει στο επικουρικό κεφάλαιο οι ασφαλιστικές εταιρίες, με το να μην καταβάλουν τις εισφορές τους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης προανάγγειλε τη σύναψη δανείου με τράπεζα, προκειμένου να ανταποκριθεί το επικουρικό ταμείο των ασφαλιστικών εταιριών στις υποχρεώσεις του για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον.Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες με σχετική νομοθετική ρύθμιση αυξήθηκε το ποσοστό των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι γιωταχήδες υπέρ του επικουρικού κεφαλαίου από 2% σε 5%, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Ο ίδιος ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών που επιβάλλουν τη συγχώνευση των μικρότερων από αυτές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άλλες δύο εταιρίες τουλάχιστον βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος.Συγκεκριμένα, η μία από αυτές είχε παραπεμφθεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στον εισαγγελέα πριν από δύο μήνες, γιατί καθυστερούσε σοβαρά στην καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα, η εταιρία αυτή εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια τακτική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε βάρος της τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις, ενώ παράλληλα φέρεται να χρωστάει στο γραφείο διεθνούς ασφάλισης ποσό ύψους 28 εκατ. δρχ., ενώ το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ασφαλιστών και των εργαζομένων σε ασφαλιστικές εταιρίες έχει ζητήσει, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, να εγκρίνει αναγκαστικό πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας για χρέη προς το ταμείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρία προσανατολίζεται στη σύναψη δανείου, προκειμένου να παρατείνει προσωρινά τη λειτουργία της. Την ίδια στιγμή, αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρίας είναι τέτοια που εάν δεν αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της θα ισοδυναμεί με συνειδητή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα συνιστά διακριτική μεταχείριση υπέρ της.

Η δεύτερη εταιρία που βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος ανήκει μεταξύ εκείνων, στις οποίες πριν από δύο μήνες είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο γιατί δεν πληρούσαν τους όρους φερεγγυότητας.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Πάνω από 9% και το Μάη ο πληθωρισμός

Σε επίπεδα πάνω από το 9% θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός και το Μάη, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το Μάη του 1995, ο τιμάριθμος είχε αυξηθεί κατά 0,6%, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, ανάλογη αύξηση, με μικρές διακυμάνσεις, αναμένεται να υπάρξει και το Μάη του 1996.

Παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι ισχυρισμοί του Γ. Παπαντωνίου πως η αύξηση του πληθωρισμού έχει συγκυριακό χαρακτήρα, κατά ένα μόνο μέρος απηχούν την αλήθεια. Οπως οι ίδιοι επισημαίνουν, οι παράγοντες που μέχρι σήμερα οδήγησαν σε μείωση του πληθωρισμού έχουν εξαντληθεί και περαιτέρω μείωση θα είναι πολύ δύσκολη, αν η κυβέρνηση δε στρέψει την προσοχή της προς τις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η μέχρι τώρα μείωση του πληθωρισμού επιτεύχθηκε λόγω της συμπίεσης των λαϊκών εισοδημάτων και της συγκράτησης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Ομως οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν φτάσει στα όρια, ενώ οι παρενέργειες της πολιτικής αυτής είναι έκδηλες, κυρίως μέσω της κρίσης στην αγορά και της προσφυγής των ΔΕΚΟ σε δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Καταλήγουν, υποστηρίζοντας ότι νέα μείωση του πληθωρισμού χωρίς τον έλεγχο των επιχειρηματικών κερδών - τα οποία την περίοδο 1990 -1995 έχουν εκτιναχτεί - θα είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Στα 8,85 δισ. δρχ. το 1994 τα ασφάλιστρα στον κλάδο μεταφορών

Σε 8,85 δισ. δρχ. ανήλθε το 1994 η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλίσεις για τις εταιρίες της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μεταφορών.

Ειδικότερα το 1994 εμφανίστηκαν 2.131 πληρωθείσες ζημιές, για τις οποίες το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων έφτασε τα 2,43 δισ. δρχ. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των ζημιών κατά 25,31%. Οι περισσότερες ζημιές στις οδικές μεταφορές έγιναν σε μηχανήματα και εργαλεία όπου δόθηκαν οι μεγαλύτερες αποζημιώσεις και ακολουθεί η κατηγορία των διαφόρων, ενδύματα, ηλεκτρικά είδη, τρόφιμα εκτός ψυγείου, πρώτες ύλες, καύσιμα - χημικά, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα μη κατεψυγμένα κλπ. Κατά την εισαγωγή προϊόντων έγιναν 1.509 ζημιές εντός Ελλάδας, 5 ζημιές εκτός Ελλάδας και μέσω Ελλάδας μία ζημιά. Οι περισσότερες ζημιές έγιναν σε συσκευασία χαρτοκιβωτίων και ακολουθούν τα πακέτα, τα προϊόντα χωρίς συσκευασία, τα ξυλοκιβώτια κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ