Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Ετοιμάζουν και νέα μείωση στα επιτόκια

Τα "σπασμένα" της διαμάχης υπουργείου Οικονομικών - τραπεζών, θα τα πληρώσουν τελικά οι μικροκαταθέτες. Με συμφωνία "κυρίων" κυβέρνησης και τραπεζιτών, η νέα σειρά εντόκων γραμματίων του δημοσίου θα διατεθεί με σταθερό επιτόκιο 13,3% και σε αντάλλαγμα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων

Την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εμπορικών τραπεζών, σχετικά με το ύψος του επιτοκίου των κρατικών τίτλων, θα την πληρώσουν τελικά οι καταθέτες, μιας και οι δύο "αντιμαχόμενες" πλευρές, συμφώνησαν μεν να μείνουν στις αρχικές τους θέσεις, αλλά οι τράπεζες να κερδίσουν μέσω της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Πόσα θα κερδίσουν; Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται να μειώσουν από τις αρχές Ιούνη τα επιτόκια καταθέσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (από 12,5 σε 12%), το πραγματικό επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου - μετά τη φορολόγηση των τόκων με συντελεστή 15% - θα περιοριστεί στο 10,2%.Με τη νέα αυτή μικρή μείωση των επιτοκίων στα επιτόκια καταθέσεων, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν σε ετήσια βάση πρόσθετα κέρδη ύψους 51,5 δισ. δραχμών, τα οποία θα αφαιρέσουν από τους καταθέτες, στους οποίους θα πληρώσουν αντίστοιχα μειωμένους τόκους κατά51,5 δισ. δραχμές.

Η επικύρωση του συμβιβασμού μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, επιβεβαιώθηκε χτες μετά τη δημοσιοποίηση από το πρώτο των επιτοκίων της νέας σειράς των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθεί στις 31 Μάη. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης έκδοσης, παραμένουν σταθερά στο 13,3%, κάτι που αποτελούσε απαράβατο όρο για το υπουργείο Οικονομικών.Το τελευταίο δεν ήθελε επ' ουδενί λόγο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι που επιθυμούσαν οι τράπεζες και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τελευταίες πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι λόγω της αύξησης του πληθωρισμού από το 8,1% στο 9,2% μειώθηκε ισόποσα το πραγματικό επιτόκιο των κρατικών τίτλων - άρα και τα κέρδη που τους εξασφαλίζουν οι "επενδύσεις" σε κρατικούς τίτλους - και εκβίασαν ότι αν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει σε αύξηση των κρατικών επιτοκίων, θα σαμποτάρουν την έκδοση στα τέλη του Μάη, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στο υπουργείο, που χρειάζεται περίπου 800 δισ. δραχμές για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του δημοσίου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών οχύρωνε την άμυνά του προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι λόγω της μεγάλης χρηματικής ρευστότητας στην αγορά (αδιάθετα κεφάλαια) οι τράπεζες θέλουν δε θέλουν, θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στους κρατικούς τίτλους. Εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός ομολόγησε ότι οι τραπεζίτες επιδίδονται σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω των συνθετικών σουάπς (τραπεζικές συναλλαγές). Για το θέμα αυτό μάλιστα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα κατά των τραπεζών, στα οποία αποκαλύπτεται ο θαυμαστός κόσμος της τραπεζικής κερδοσκοπίας με την ανοχή του ίδιου του κράτους, την οποία οι κρατούντες αποκαλύπτουν μόνο όταν οι υπερβολικές αξιώσεις τμημάτων του χρηματιστικού κεφαλαίου απειλούν να διαταράξουν τη γενικότερη ισορροπία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το δραχμικό ομολογιακό δάνειο "Μαραθών" που εξέδωσε για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου η Παγκόσμια Τράπεζα, ύψους 60 δισ. δραχμών και με επιτόκιο 13,45%, αγοράστηκε από ξένες και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια μετέτρεψαν τις δραχμές σε δολάρια και τα τοποθέτησαν σε επταετή ομόλογα με επιτόκιο 17%.

Τέτοιες κατηγορίες αντάλλασσαν οι δύο πλευρές, όταν χτες κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι τράπεζες προχωρούν από τις αρχές Ιούνη σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τα επιτόκια σταθερά, οι τράπεζες ικανοποιούν τη δίψα τους για κέρδη μέσω της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων. Η ποθητή λύση τελικά επιτυγχάνεται, τα δύο μέρη είναι απόλυτα ικανοποιημένα, ενώ για μια ακόμα φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι μικροκαταθέτες.

ΘανάσηςΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι τράπεζες έκλεψαν πάνω από 1,5 τρισ. (2001-03-24 00:00:00.0)
Υπέρογκοι τόκοι για Τράπεζα της Ελλάδας και προϋπολογισμό (1998-04-26 00:00:00.0)
Αφαιρέθηκαν 150 δισ. δραχμές από την αγορά (1997-02-13 00:00:00.0)
Λήστεψαν 360 δισ. από μικροκαταθέτες (1997-01-04 00:00:00.0)
Γενικεύεται η επίθεση στις λαϊκές αποταμιεύσεις (1995-04-27 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέα μείωση των επιτοκίων (1995-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ