Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικεύεται η επίθεση στις λαϊκές αποταμιεύσεις

Στις τράπεζες που ανακοίνωσαν ότι μειώνουν στο 14% το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου προστέθηκε προχτές και η Αγροτική, ενώ η Ιονική ανακοίνωσε και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι 3 μονάδες

Ολοκληρώνεται ο χορός της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την 1η Μάη, που αποφάσισε το καρτέλ των τραπεζών, προκειμένου να διατηρήσει άθικτα τα τραπεζικά κέρδη και να εξασφαλίσει φτηνότερα δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε βάρος των μικροκαταθετών. Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι από τη μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου την 1η Μάη από 15% σε 14%, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν πρόσθετα κέρδη που ξεπερνούν τα 85 δισ. δραχμές το χρόνο.

Στον κατάλογο των τραπεζών, που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μειώσουν από την Πρωτομαγιά τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προστέθηκε προχτές και η Αγροτική. Ετσι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

  • η Αγροτική ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά μία μονάδα το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου την 1η Μάη, δηλαδή από 15% σε 14%.
  • Η Εθνική ανακοίνωσε ότι μειώνει από την 1η Μάη τα επιτόκια ταμιευτηρίου σε 14%, για καταθέσεις ταμιευτηρίου με προειδοποίηση σε 14,25%, τα επιτόκια για καταθέσεις με όρους σε 14,50% και τα επιτόκια για καταθέσεις νέων σε 16%.
  • Η Ιονική μειώνει το επιτόκιο ταμιευτηρίου σε 14% από 15%. Για νέο τρεχούμενο λογαριασμό τα επιτόκια της Ιονικής διαμορφώνονται σε 12,5% για κατάθεση μέχρι 1.000.000 δρχ., σε 15% για κατάθεση από 1.000.001 μέχρι 10.000.000 δρχ., σε 16,5% για κατάθεση από 10.000.001 μέχρι 50.000.000 δρχ. και σε 17,5% για κατάθεση από 50.000.001 δρχ. και πάνω. Τα επιτόκια των λογαριασμών καταθέσεων με προθεσμία μειώνονται κατά 0,25% και διαμορφώνονται μεταξύ 16,75% και 17,50% ανάλογα με τη διάρκεια, ενώ παραμένει διαπραγματεύσιμο το επιτόκιο για καταθέσεις από 25 εκατ. δρχ. και πάνω. Χτες επίσης, η Ιονική ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει από την 1η Μάη και τα επιτόκια χορηγήσεων τόσο για επιχειρηματικά όσο και για τα καταναλωτικά δάνεια από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση αν δηλαδή θα προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου, οι Τράπεζες Εμπορική, Πίστεως και οι άλλες μικρότερες ελληνικές και ξένες τράπεζες. Θεωρείται όμως πολύ πιθανό, μέχρι την Παρασκευή να προχωρήσουν και αυτές σε ανάλογη μείωση των επιτοκίων, που ίσως συνδυαστεί με μικρή μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ενδεικτικό ότι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων και οι άλλες τράπεζες αποτελούν οι ανακοινώσεις των τραπεζών Xiosbank και CITIBANK, που ενημερώνουν την κοινή γνώμη ότι "γι' αυτή τη βδομάδα" - δηλαδή μέχρι 30 Απρίλη - διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια.

  • Τη μείωση του επιτοκίου της πιστωτικής κάρτας HOMECARD κατά 2 μονάδες, από την 1η Μάη, ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στεγαστική. Ετσι, το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται σε 27% από 29% που ίσχυε μέχρι τώρα. Παράλληλα, η ΕΣΤΕ ανακοίνωσε την απλούστευση των διαδικασιών και του τρόπου χορήγησης των στεγαστικών δανείων που χορηγεί, ώστε η έγκριση να γίνεται μέσα σε δύο μέρες και η εκταμίευση μέσα σε διάστημα 30 - 35 ημερών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ