Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΖ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
"Ναι" στον αγωγό, αλλά με δημόσιο έλεγχο

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη χώρα η ανάθεση στο ιδιωτικό κεφάλαιο του έργου μεταφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία, με τον αγωγό από Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολη

Τους σοβαρούς κινδύνους που παραμονεύουν στο θέμα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολης, με κύριο φορέα επένδυσης από ελληνικής πλευράς το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ, που συνεδρίασε για το θέμα αυτό στις 16/4/95. Εξετάζοντας όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη επένδυση η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, κατέληξε στα εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση με τη θέση της εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και κερδοφόρα δράση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.Ετσι με κύριο φορέα συμμετοχής από ελληνικής πλευράς το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, η επένδυση αυτή δεν εξασφαλίζει οικονομικά οφέλη για την περιοχή. Επιπλέον δεν ενισχύεται η ασφάλεια της περιοχής, όπως αποδεικνύει η διεθνής πείρα όπου υπάρχουν πετρελαιοπηγές και αγωγοί. Το περιβάλλον της περιοχής μένει έκθετο σε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εφαρμογή της όποιας περιβαλλοντικής μελέτης, των όποιων όρων, είναι κενά περιεχομένου, όταν πρόκειται να τηρηθούν ειδικά απ' το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις λέει "όχι" στον αγωγό με κύριο φορέα συμμετοχής από ελληνικής πλευράς το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αντίθετα λέει "ναι" στον αγωγό, με βασικό όρο η ελληνική συμμετοχή στην πολυεθνική εταιρία Ρωσίας - Βουλγαρίας - Ελλάδας να είναι το ελληνικό δημόσιο και με τη συμμετοχή τοπικών κοινωνικών - αναπτυξιακών φορέων π. χ. ΤΑ γιατί: α) Τα οικονομικά οφέλη κάτω απ' τη λαϊκή πάλη σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επενδύονται στη συγκεκριμένη περιοχή και να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Σ' αυτά τα πλαίσια καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση.

β) Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου σε διεθνείς εταιρίες μπορεί να διασφαλίζει σε περιόδους διεθνούς κρίσης το κλίμα ασφάλειας και ειρηνικής ανάπτυξης της περιοχής σε αντίθεση με το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, που το κύριο γι' αυτό είναι το κέρδος, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι αγορές, πράγμα που οδηγεί σε εντάσεις και πολέμους μεταξύ γειτονικών χωρών.

γ) Το ελληνικό δημόσιο παρέχει περισσότερες εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και δυνατότητες πρόσβασης του λαϊκού κινήματος και των φορέων του για τον έλεγχο αποτελεσματικής λειτουργίας των μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε παραγωγικούς τομείς (π. χ. αλιεία - τουρισμός) και διατηρεί τις επιφυλάξεις της για κάθε περίπτωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο (2011-07-07 00:00:00.0)
Εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η ανάγκη της λαϊκής αντεπίθεσης (2010-10-13 00:00:00.0)
Ζήτημα συγκυρίας η πορεία της ΔΕΗ (2010-05-28 00:00:00.0)
Ζητά τριετή επενδυτικά σχέδια (2010-04-10 00:00:00.0)
Με αποικιοκρατικούς όρους στους ιδιώτες (2005-08-05 00:00:00.0)
Στην αντίποδα της πολιτικής των μονοπωλίων (2003-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ