Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταχυδρομείται νέα παρτίδα 500.000 εκκαθαριστικών

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι οι 5 στους 10 φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο

Νέα παρτίδα, περίπου 500.000,εκκαθαριστικών σημειωμάτων ετοιμάζεται να αποστείλει την ερχόμενη Τρίτη 2 Μάη, το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), με βάση τα οποία χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος, σε σχέση με το φόρο που πλήρωσαν ή τους παρακρατήθηκε το 1994. Με βάση την πρώτη παρτίδα των 120.000 εκκαθαριστικών που ήδη έχουν ταχυδρομηθεί, οι 5 στους 10 φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που δείχνει το φορομπηχτικό χαρακτήρα των αλλαγών που έγιναν στο φορολογικό σύστημα, καθώς πέρσι πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο οι 4 στους 10.

Παράλληλα με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 1994, το ΚΕΠΥΟ προχωρά - μετά από εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου, στην οργάνωση της διασταύρωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων του ΦΠΑ που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις, με διάφορες συναλλαγές (αγορές - πωλήσεις). Η παραπάνω διαδικασία ξεκίνησε με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν το 1994 και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το 1993. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται να αναθέσει ένα μέρος του ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε ιδιωτικές εταιρίες, αντιγράφοντας την τακτική που είχε ακολουθήσει το 1992 και η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Οικονομικών των Γ. Παλαιοκρασσά. Οπως εκτιμάται το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός 3 έως 4 μηνών, ώστε να υπάρχει και εικόνα για το μέγεθος της φοροδιαφυγής από το ΦΠΑ. Στη διασταύρωση θα χρησιμοποιούνται και τα στοιχεία που παρέχονται στη χώρα μας μέσω του συστήματος VIES,το οποίο όμως εμφανίζεται σε "εμβρυακή" κατάσταση στη χώρα μας. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν διαφορές, το ΚΕΠΥΟ θα ενημερώσει τις οικίες ΔΟΥ για να προχωρήσουν σε έλεγχο των επιχειρήσεων. Ας σημειωθεί ότι στις καταστάσεις που έχουν υποβληθεί με μηχανογραφημένο σύστημα (δισκέτα κομπιούτερ) οι διασταυρώσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αρκετές διαφορές, για τις οποίες ήδη δόθηκαν στις ΔΟΥ εντολές για έλεγχο.

  • Λήγει αύριο, Παρασκευή 28 Απρίλη,η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από αγρότες, κτηνοτρόφους κ.λπ. Επίσης, μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των προσωρινών δηλώσεων ΦΠΑ από επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ